„Ciuperca neagră”, infecția care afectează pacienții cu COVID din India, s-a răspândit în mai multe orașe. Infecția este rară, fatală, dacă nu este tratată imediat, spun specialiștii.
Ce este ”ciuperca neagră”, de unde apare și cum se manifestă
”Ciuperca neagră” a fost numită popular o infecție fungică rară care a apărut în India, apoi s-a răaspândit în mai multe zone. Maladia se numește mucormicoză.
Zece noi decese din cauza ciupercii negre au fost raportate în India recent, conform The Independent. „Mucormicoza este o ciupercă feroce. De obicei, este fatală dacă nu este tratată între una și trei zile”, a spus Dr. Anchal Gupta, chirurg oftalmolog din Delhi.
Medicii cred că mucormicoza apare la pacienții cu COVID din cauza folosirii steroizilor, un tratament necesar pentru cei în stare extrem de gravă. Ciuperca mai apare și la persoanele cu un sistem imunitar compromis și poate apărea și ca infecție nosocomială.
Dr. Gaurav Kumar, de la spitalul Ram Manohar Lohia, spune că mucormicoza devine o provocare serioasă pentru medicii care tratează pacienți de COVID. Numărul de cazuri de infectare cu aceasta ciupercă crește cu cât numărul de cazuri grave de Covid se înmulțește și el.
”Ciuperca neagră” și în Rusia
Rusia a înregistrat cazuri de infecție fungică rară și mortală care afectează pacienții infectați cu coronavirus și pe cei care au trecut deja prin boală. Experții au subliniat că mucormicoza nu se transmite de la om la om. ”Rusia nu prezintă riscul unui focar în masă”, potrivit The Moscow Times.
Infecția, care are o rată de mortalitate de 50%, începe de obicei în nas înainte de a se răspândi în ochi și creier, transmite Stirileprotv.ro.
„Din câte știu, au existat doar cazuri izolate de mucormicoză la pacienții cu Covid-19”, a declarat un expert, menționând că alte infecții nu pot fi excluse.
De asemenea, acesta a exclus că „ciuperca neagră” este adusă din India, deoarece pacienții se află într-o stare prea gravă pentru a călători. Un alt expert susține că mucormicoza se răspândește în climatul subtropical umed și este legată de utilizarea antibioticelor.
Anthony Fauci anunță ultimele noutăți despre vaccinurile împotriva COVID-19
Noi descoperiri la vaccinul anti-COVID-19. Efectele secundare ale vaccinului Pfizer
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook