Ciupercile sunt foare gustoase, sățioase și sănătoase. Plus că cele culese direct din pădure nu costă nimic. Însă, în fiecare an au loc tragedii din cauza ciupercilor otrăvitoare culese de persoane care nu le deosebesc pe cele bune, de cele toxice.

Semne ale intoxicației cu ciuperci

Ciupercile otrăvitoare pot face rău imediat, după 15 minute de când au ost ingerate, până la 3 ore.  Altele dau primele simptome după un interval de 5 sau chiar 20 de ore după ce au fost consumate, scrie doctorulzilei.ro.

Intoxicaţia cu ciuperci cu incubaţie lungă este cea mai periculoasă, deoarece poate duce la deces.

Semnele intoxicaţiei apar după ce toxinele s-au instalat deja şi au atacat organismul.

Bolnavul prezintă greţuri puternice, durere de cap, vărsături, iritaţii ale mucoasei digestive, colici abdominale, ficat mărit, icter (îngălbenirea pielii ce semnifică afectarea ficatului care devine incapabil să neutralizeze şi să elimine toxinele), deshidratare, afectarea rinichilor şi în final comă.

Intoxicația cu ciuperci. Măsuri de prim ajutor

Din momentul în care simptomele descrise anterior au fost recunoscute trebuie să luaţi măsuri urgente.

Primul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să eliminaţi ciuperca din corp, deci trebuie să vă provocaţi vărsături şi să mergeţi de urgenţă la cel mai apropiat spital.

Indiferent de tipul intoxicaţiei, până la sosirea ambulanţei, se va administra bolnavului cât mai multă vitamina C.

Pentru eliminarea cât mai repede a substanțelor toxice sunt recomandate administrarea de cărbune medicinal (10-20 de comprimate odată) și purgative saline.

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp