Orice doamnă se simte comod încălțată în pantofi lejeri, însă niciodată nu ratează să poarte tocuri. Care e povestea acestora.
Cine au fost primii purtători de tocuri. Care e motivul real pentru care au fost inventate
Când vine vorba de pantofi cu toc, dulapurile doamnelor sunt pline până la refuz. Puțini sunt cei care știu că tocurile, chiar dacă sunt accesorii pentru pantofii damelor, au fost inventate pentru domni. Potrivit istoriei, tocul ar fi realizat în jurul anilor 1000 și creat special pentru călătorie, pentru a împiedica alunecarea piciorului călărețului în scara de la șa. Iar primele persoanele care și-au pus astfel de încălțări au fost persanii.
Ludovic al XIV-lea a apelat la acest truc pentru a arăta mai înalt
Povestea a început în anul 1599 când un grup de diplomați persani au făcut o vizită în Europa, în scopul găsirii de aliați în lupta Persiei cu Imperiul Otoman. Imediat după acest moment, europenii s-au îndrăgostit de pantofii acestora și au vrut să poarte ceva asemănător.
Istoria spune că printre cei mai împătimiți colecționari de pantofi cu toc a fost regele Ludovic al XIV-lea, care avea o înălțime de doar 1,62 metri. Sigur că tocurile acestuia nu erau de ici, de colo, ci aveau decorate pe ele scene din bătălii.
A purtat doar tocuri roșii
Acesta, mărturisesc istoricii, a început să poarte tocuri înalte de 10 centimetri și în final, s-a oprit doar la cele de culoare roșie. L-a urmat, așa cum era de așteptat, eșalonul superior al societății. Cu alte cuvinte, era de ajuns să privești culoarea tocurilor și îți dădeai seama din ce categorie socială face parte bărbatul.
În ceea ce le privește pe doamne, acestea au început să încalțe pantofii cu toc din dorința de a fi egale cu bărbații. Începând cu sfârșitul secolului al XVIII-lea s-a renunțat la tocurile pentru domni, cu excepția cizmelor pentru cowboy.
Sursă foto: scientia, shtiu, unica.md
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook