Când s-au mutat în Clarence House, în vara anului 1949, regina Elisabeta și prințul Philip aveau tot ce are nevoie orice cuplu tânăr și în ascensiune. Cei doi au transformat Clarence House într-un loc de vis.
Valoarea frigiderului; 60.000 de lire sterline în banii de azi
Clarence House, casa londoneză care datează din secolul al XIX-lea unde locuiește acum regele Charles când se află în capitală a fost transformată total de regina Elisebata. Locuința a fost renovată la un cost de peste 50.000 de lire sterline, echivalentul a aproape 1,5 milioane de lire sterline în prezent.
Bucătăria, de exemplu, avea suprafețe de lucru din oțel inoxidabil, un frigider de 2.000 de lire sterline (60.000 de lire sterline în banii de astăzi) care putea produce gheață pentru cocktail-uri și un cuptor electric.
„Frigiderul cadou de nuntă, o afacere luxoasă de 2.000 de lire sterline, cu recipiente separate pentru legume, vânat, pește, păsări de curte și alimente congelate, și capabil, atunci când este necesar, să facă 20 de lire sterline de gheață la un moment dat pentru cocktail-uri regale”, scria presa la acea vreme.
În pivnița de vinuri a fost instalat un cinematograf
Atât Elizabeth, cât și Philip au avut propriile lor saloane mobilate după gusturile lor. Iar un cinematograf privat a fost instalat în pivnița de vinuri, deși a existat o întârziere în punerea sa în funcțiune, deoarece Ministerul Lucrărilor a întârziat să emită un permis. Instalația a fost un cadou din partea industriei cinematografice. La Clarence House s-a născut prințesa Anne în 1950. Iar regina mamă și-a pus mască când a văzut prima dată copilul.
Construită între anii 1825-1827
Proiectată de arhitectul John Nash, Clarence House a fost construită între 1825 și 1827 pentru Prințul William Henry, Duce de Clarence. El a locuit acolo ca rege William al IV-lea din 1830 până în 1837. Ulterior, al treilea fiu al reginei Victoria, ducele de Connaught, a folosit casa din 1900 până la moartea sa în 1942.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când a fost folosită atât de Crucea Roșie, cât și de Ambulanța Sfântul Ioan, casa a fost avariată de bombele germane. Elizabeth și Philip au fost primii membri ai familiei regale care au locuit efectiv în această proprietate de la Prințul Alfred, al doilea fiu al Reginei Victoria.
Cea mai mulți bani au fost dați pentru instalarea luminii electrice și încălzirea centrală
O mare parte din banii care au fost cheltuiți pentru renovarea casei au fost folosiți pentru instalarea luminii electrice în întreaga casă, precum și pentru încălzirea centrală și a apei.
În timpul lucrărilor de renovare, baza londoneză a cuplului regal a fost la Palatul Kensington, în apartamentul prințesei Alice, contesă de Athlone. Elizabeth și Philip s-au mutat în Clarence House în iulie 1949, dar și-au petrecut o mare parte din an, până în 1951, locuind în Malta.
„Bucătăria prințesei este căptușită cu gresie lucioasă de culoare galben narcisă, iar podelele sunt acoperite cu gresie de carieră. Gătitul se face cu gaz, deși există un mic cuptor electric pentru utilizare ocazională”, a spus The Mail despre Clarence House la acea vreme.
Camera de zi a lui Philip a fost mobilată în stil „smoke room”
În ceea ce privește alegerea mobilierului, Daily Mail a descris modul în care Elizabeth „a mobilat camera de zi a soțului ei în stil smoke room, cu scaune și canapele din piele crem”. Panourile sunt din arțar canadian alb, iar camera pare odihnitoare și primitoare.
Camera de zi avea un candelabru din sticlă fină, un covor chinezesc magnific și pereți de un albastru acvamarin, culoarea preferată a reginei.
Cea mai confortabilă era „camera liniștită”. O încăpere mică „căptușită cu lemn de jarrah australian și mobilată cu fotolii acoperite cu chintz”. Aceasta era folosită de regină și prinț când vroiau să fie singuri.
Camera proiectată pentru „distracții elegante” era salonul, care avea „aerul unui salon francez din perioada elaborată și decorativă a lui Ludovic al XIV-lea”. După plecarea Elisabetei și a lui Philip de la Clarence House, regina mamă s-a mutat aici. A rămas în acest loc până la moartea sa, în 2002.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook