Dorința miliardarului Bill Gates de a eradica sărăcia la nivel mondial l-a transformat într-o țintă. Totul într-o schemă bazată pe nereguli grosolane în folosirea banilor. Cel mai mare colaps al unei firme de investiții din lume.
Cum și-a luat țeapă Bill Gates
Bill Gates este cunoscut pentru actele sale caritabile și implicarea în eradicarea sărăciei la nivel mondial. Nu s-a gândit că ar putea fi escrocat ori păgubit.
Omul care l-a “jefuit“ pe Bill Gates, se numește Arif Naqvi. În septembrie 2017, pakistanezul vorbea la New York, încercând să strângă miliarde de dolari pentru un nou fond de investiții. În calitate de șef al firmei de capital privat Abraaj Group, Naqvi a fost un pionier în domeniul investițiilor de impact. Spunea că a încercat să câștige bani pentru investitori, făcând bine pentru lume, scrie evz.ro.
A petrecut o săptămână frecându-și coatele cu unii dintre cei mai bogați și mai puternici oameni din lume. Bill Gates, Bill Clinton și alții l-au ascultat.
S-a dovedit că Arif Naqvi s-ar fi folosit de aproximativ 780 milioane de dolari din banii plasați în fondul de investiții. Din această sumă, 385 milioane de dolari rămân nerecuperabili. El este pasibil de 291 de ani de închisoare.
Și totul pentru că „în timp ce Arif se afla la New York, un angajatul de-al lui a atras atenția. A trimis un e-mail anonim investitorilor avertizând despre ani de nereguli la Abraaj. A fost o bombă care a dus la „cel mai mare colaps al unei firme de capital privat din istorie”.
Cine este Arif Naqvi
Arif Naqvi s-a născut în 1960 în Karachi, Pakistan, unde a mers la liceul extrem de select al orașului. Ulterior a urmat cursurile London School of Economics.
În 2003, el a înființat firma de investiții Abraaj după ce a strâns 118 milioane de dolari, o mare parte venind din partea unor „guverne, regii și comercianți din Orientul Mijlociu”. Fondul și-a anunțat intenția de a investi în modalități care să contribuie la cucerirea sărăciei globale.
În aprilie 2010, a fost invitat de președintele Barack Obama, împreună cu alți 250 de lideri de afaceri musulmani, la un Summit privind antreprenoriatul. Acolo, Naqvi a susținut un discurs despre modul în care un miliard de copii ar avea nevoie de instruire și locuri de muncă în deceniile următoare.
Două luni mai târziu, guvernul SUA a investit 150 de milioane de dolari în Abraaj.
După ce a preluat controlul asupra companiei electrice locale, Karachi Electric, în 2008, Naqvi a făcut electricitatea mai fiabilă și compania profitabilă. Dar, de asemenea, a redus forța de muncă cu 6.000 de angajați, ducând la revolte.
S-a împrietenit cu Bill Gates
Arif Naqvi a făcut totuși donații caritabile masive. A acordat milioane de dolari universităților din întreaga lume. „Urmând urmele unor filantropi miliardari precum Bill și Melinda Gates, Arif a început o organizație caritabilă de 100 de milioane de dolari numită Fundația Aman pentru a îmbunătăți îngrijirea sănătății și educația în Pakistan.”
Dar Naqvi s-a bucurat și de viața luxoasă și a navigat cu iahturi pentru a întâlni noi investitori care ar putea ajuta la creșterea averii sale.
Până în 2007, Naqvi s-a mutat într-un „palat nou în luxosul și închis cartierul din Emirates Hills din Dubai, cunoscut sub numele de Beverly Hills din Dubai.
A devenit prieten cu Bill Gates, care a fost invitatul de onoare la o cină la casa Naqvi în 2012. Pakistanezul a primit o investiție de 100 de milioane de dolari de la Fundația Gates pentru a investi în spitale și clinici. Această investiție, în noul Fond de sănătate Abraaj Growth Markets, a ajutat Naqvi să atragă alte 900 de milioane de dolari în plus de la alți investitori.
În realitate, Naqvi începuse deja să folosească aiurea banii printr-un „departament de contabilitate secret”.
După ce angajați ai firmei lui Arif Naqvi au atras atenția, un manager de fonduri la Fundația Gates, Andrew Farnum, a început să devină suspicios. În septembrie 2017, Farnum solicita localizarea fondurilor actuale ale lui Bill Gates și modul în care au fost investite. 100 de milioane de dolari nu au mai fost găsiți.
Pakistanezul riscă 291 de ani de închisoare
În cele din urmă, procurorii americani l-au acuzat pe Naqvi că conduce o organizație criminală. La 10 aprilie 2019, a fost arestat pe aeroportul Heathrow din Londra, iar extrădarea sa a fost ordonată, astfel încât să poată fi judecat la New York pentru fraudă.
În ciuda dovezilor, Naqvi și-a „clamat inocența”, rămâne în arest la domiciliu la Londra în așteptarea unei decizii cu privire la apelul său. Sursa: evz.ro
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook