Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum trăiesc pustnicii de la Muntele Athos. Aceasta e dieta lor sfântă

Cum trăiesc pustnicii de la Muntele Athos. Aceasta e dieta lor sfântă
Duc o viață cumpătată din toate punctele de vedere și se spune că dieta lor prelungește viața. Ce fac călugării de la Muntele Athos.

Stilul de viață al călugărilor de la Muntele Athos a început să fie din ce în ce mai discutat în întreaga lume. Ce trebuie să învățăm de la sfintele fețe bisericești.

Cum trăiesc pustnicii de la Muntele Athos. Aceasta e dieta lor sfântă

Privită din afară, viața călugărilor de la Muntele Athos pare austeră. Dar sfinții părinți sunt mai fericiți ca niciodată, pentru că smerenia, gândul bun și rugăciunea îi însoțesc în fiecare moment al vieții. Chiar dacă au un program pe care puține persoane l-ar putea respecta.

Nu e ușor pentru nimeni să stea întreaga noapte la rugăciune, apoi să se odihnească doar câteva ore… Însă dragostea de Dumnezeu e atât de puternică, încât aceștia par că nu obosesc niciodată. În jurul orei 10.30, călugării încep o albă slujbă, care durează câteva ore și, în final, vine și ora mesei.

În post se mănâncă o singură dată pe zi

Dacă viața pare mai ușoară când nu sunt în post, mai ales în perioada Postului Mare, călugării de la Athos mănâncă doar o singură dată pe zi de, luni până vineri. Doar sâmbătă și duminică sunt acceptate două mese. Cât privește preparatele culinare, călugării sunt extrem de cumpătați. Nu există mâncăruri procesate, iar când se așează la masă fețele bisericești nu vorbesc. Se roagă în gând, iar un alt călugăr citește din Sfânta Scriptură, pentru ca și timpul petrecut la masă să fie cu folos duhovnicesc.

Nu se consumă deloc carne, zahăr și alimente procesate

În Muntele Athos nu se consumă carne deloc, se mănâncă puține lactate, iar în zilele de ospăț este acceptat peștele și vinul roșu. În rest, legumele, fructele și semințele fac parte din dieta zilnică. Dar și acestea doar în porții mici. Produsele sunt crescute pe terenul lor, motiv pentru care sfinții părinți se îmbolnăvesc foarte rar.

Nu doar alimentele procesate sunt interzise aici, dar și zahărul. Acest tărâm sfânt și binecuvântat este locul în care viața monahală există de peste 1000 de ani. În bisericile de pe Muntele Athos se spune că trăiesc 2.000 de călugări.

Sursă foto: sorisso

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre