Simona Ionescu / Redactor Șef

Descoperire excepțională. Din subsolul teatrului au fost scoase sute de monede de aur

Descoperire excepțională. Din subsolul teatrului au fost scoase sute de monede de aur
O comoară inexplicabilă a fost descoperită în subsolul unui teatru închis, din nordul Italiei. Sute de monede romane ascunse într-un recipient ciudat, ca o amforă sau în formă de halbă.

Monede care datează din secolul V au fost descoperite în interiorul unei amfore îngropate în subsolul Teatrului Cressoni, din nordul Italiei. Erau îngropate într-un loc din apropierea forului vechiului oraş Novum Comum, întemeiat în secolul I î.H. de împăratul Iulius Cesar.

Comoara de la teatru valoreză câteva milioane de euro

O comoară inexplicabilă a fost descoperită în subsolul unui teatru închis.  Teatrul Cressoni, inaugurat în 1807 şi transformat în cinematograf la începutul secolului XX, a fost închis în 1997. Urma să fie demolat pentru a ridica o noua construcţie. Acest tezaur a fost găsit în cursul acestor lucrări, iar monedele au fost trimise la Ministerul Culturii pentru a fi examinate de experţi.

Arheologii au analizat piesele, a căror valoare este, potrivit mass-media italiene, de mai multe milioane de euro. Autorităţile au întrerupt lucrările şi au excavat mai în profunzime pentru a vedea dacă mai sunt ascunse şi alte obiecte preţioase. Ministrul culturii a asigurat că imediat ce vor fi încheiate analizele, oraşul Como este cel mai bun loc pentru a expune publicului monedele de aur.

Arheologii spun că sunt 300 de monede ce datează din epoca imperială romană din secolul al IV-lea și al V-lea

Sunt sute de monede din aur

Arheologii spun că sunt 300 de monede ce datează din epoca imperială romană târzie în secolul al IV-lea și al V-lea. Când le-au descoperit, acestea se revărsau dintr-un recipient cu două mânere din piatră de săpun numit amforă, îngropat în murdărie.

Oricine a pus recipientul în acel loc „l-a îngropat în așa fel încât, în caz de pericol, să poată să-l recupereze”, a declarat Maria Grazia Facchinetti, expertă în monede rare, potrivit CNN.

„Au fost aranjate în role similare cu cele văzute astăzi în bancă”. La o conferință de presă, ea a spus că monedele au gravuri ale împăraților Honorius, Valentinian III, Leon I, Antonio și Libio Severo și „nu depășesc 474 d.Hr.”. „Toate acestea ne fac să credem că proprietarul nu este un subiect privat, ci mai degrabă ar putea fi o bancă publică sau un depozit”, a spus Facchinetti.

Times of London relatează că Luca Rinaldi, superintendentul local de arheologie, a spus că monedele au o valoare „inestimabilă”. „Vorbim despre o descoperire excepțională”, a spus el.

Potrivit CNN, arheologii au mai dezgropat o bară de aur în interiorul unui borcan, în același site arheologic. Teatrul nu este departe de zona forumului Novum Comum, potrivit CNN, unde au fost descoperite alte câteva artefacte romane.

„Nu știm încă în detaliu semnificația istorică și culturală a descoperirii”, a declarat ministrul Culturii Alberto Bonisoli.

„Dar acea zonă se dovedește a fi o adevărată comoară pentru arheologia noastră”. Bonisoli a spus că monedele sunt o „descoperire care mă umple de mândrie”. Acestea se numără printre mai multe artefacte romane importante descoperite în ultimii ani. Sursa: npr.org

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre