Simona Ionescu / Redactor Șef

Descoperire uluitoare a arheologilor. S-a găsit palatul în care au locuit Papii înainte de a se muta la Vatican

Descoperire uluitoare a arheologilor. S-a găsit palatul în care au locuit Papii înainte de a se muta la Vatican
Rămășițele a ceea ce pare a fi un palat medieval în care au locuit Papii înainte de a-și stabili reședința la Vatican au fost excavate în Roma. Descoperirea a avut loc înainte de renovările pentru Anul Sfânt Catolic 2025, sau Jubileul, a declarat miercuri Ministerul Culturii din Italia.

În timp ce excava o piață din jurul Arhiepiscopiei Sfântului Ioan de Lateran din centrul Romei, o echipă de arheologi a descoperit întâmplător o structură ascunsă avansată. În acest loc, se crede că ar fi locuit Papii înainte de a se muta la Vatican.

Structura este înconjurată de ziduri care ar fi putut fi construite încă din secolul al IX-lea d.Hr. și până în secolul al XIII-lea, a declarat Ministerul italian al Culturii, într-un comunicat de presă.

Palat medieval pentru Papi care a precedat cu mult Vaticanul

Arheologii au găsit inclusiv ziduri despre care se crede că au protejat Patriarchio, o bazilică monumentală prevăzută de împăratul Constantin în secolul al IV-lea, a spus ministerul într-o declarație. Este posibil ca rămășițele să fi fost ale unui medieval pentru papi care a precedat cu mult Vaticanul, au anunțat oficialii.

În cazul în care structura antică a servit, de fapt, scopului despre care aceștia vorbesc, atunci a afla mai multe informații ar putea oferi o nouă perspectivă asupra epocilor anterioare ale scaunului papal din Italia. Precum și a luptelor pentru putere care l-au modelat de-a lungul timpului.

Zidul ar fi putut fi construit ca un mijloc de a crea și proteja fizic patriarhatul din acea vreme, care consta în patriarh, sau lider, precum și biroul său. Este posibil să fi înconjurat un castel sau o altă structură fortificată în care se spune că au locuit diverși papi în anii în care încă se afla în picioare.

Rămășițele ar avea legătură cu fostul împărat roman Constantin

S-a descoperit palatul unde ar fi stat Papii înainte de a se muta la Vatican

Oficialii italieni au declarat că rămășițele ar putea avea legături cu fostul împărat roman Constantin, care ar fi început să supravegheze construcția clădirii, în propria sa viziune, în secolul al IV-lea.  Deși inițial patriarhia a fost limitată doar la o bazilică, care era uriașă în sine, zona a fost extinsă și renovată de mai multe ori de-a lungul Evului Mediu.

Și, în cele din urmă, a devenit sediul papal până când conflictul cu Franța i-a împins temporar pe papi din Italia în 1305. Când s-au întors, scaunul papal a fost transferat la Vatican.

„O demonstrație a bogăției teritoriului Romei, o mină inepuizabilă de comori arheologice”

Ceea ce arheologii au găsit sub piața din Roma a marcat prima excavare extinsă de acest gen pe proprietate și, odată cu aceasta, o serie de oportunități de a învăța despre istoria Italiei și legăturile sale cu Papa și catolicismul.

„Noile descoperiri din Piazza San Giovanni in Laterano sunt încă o demonstrație a bogăției teritoriului Romei, o mină inepuizabilă de comori arheologice.

„Arheologii vor putea afla mai multe despre trecutul nostru”

Fiecare piatră ne vorbește și își spune povestea: datorită acestor descoperiri importante, arheologii vor putea afla mai multe despre trecutul nostru. Aș dori să îmi exprim satisfacția pentru angajamentul și pasiunea pe care cercetătorii le pun în munca lor.

Este esențial să combinăm protecția istoriei noastre cu necesitatea de a proteja și moderniza țesutul urban”, a declarat ministrul italian al culturii, Gennaro Sanguiliano.

Jubileul va dura un an

„O demonstrație a bogăției teritoriului Romei, o mină inepuizabilă de comori arheologice”

Zona din jurul Catedralei Sfântul Ioan Lateran este în curs de amenajare înaintea Jubileului, un eveniment care va dura un an și care va începe în decembrie și care se așteaptă să atragă peste 30 de milioane de pelerini și turiști în capitala italiană.

În timpul unui jubileu, catolicii pot obține indulgențe speciale, sau iertarea păcatelor, dacă îndeplinesc anumite condiții și fac fapte bune sau pelerinaje.

În ultimele săptămâni, alte săpături din apropierea Vaticanului pentru extinderea unui tunel rutier în vederea Jubileului au scos la iveală urme ale unei vechi „fullonica” sau spălătorii romane și ale unei grădini despre care se crede că a fost folosită de împăratul Caligula.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre