Simona Ionescu / Redactor Șef

Descoperire uluitoare. Arheologii au scos la lumină una dintre cele mai vechi mumii din Egipt. Are 4300 de ani și e acoperită cu aur

Descoperire uluitoare. Arheologii au scos la lumină una dintre cele mai vechi mumii din Egipt. Are 4300 de ani și e acoperită cu aur
Una dintre cele mai vechi și mai bine conservate mumii din Egipt a fost descoperită recent într-un puț de 15 metri, săpat într-o necropolă la sud de Cairo, Saqqara. Potrivit BBC, acolo s-au găsit trei morminte.

Mumia este acoperită cu aer, veche de 4300 de ani și aparține unui bărbat pe nume Hekashepes.

O altă mumie pe care specialiștii au găsit-o este cea a lui Meri, înalt oficial al palatului, care îndeplinea funcția de paznic secret și făcea ritualuri religioase speciale. De asemenea, a fost găsită și mumia unui judecător și scriitor, pe nume Fetek. Totodată, în sarcofagul acestuia a fost găsită și o colecție de statui, cea mai mare care a fost găsită vreodată în Saqqara.

Tot în morminte au fost găsite și mai multe obiecte din ceramică. Saqqara, inclusă în patrimoniul mondial al UNESCO a fost o necropolă activă peste 3000 de ani. Aici se află foarte multe piramide, inclusiv Piramida în trepte a lui Djoser, care se află aproape de puțul unde a fost găsită mumia acoperită cu aur.

Toate mumiile provin din secolele 25 și 22 î.Hr.

Potrivit informațiilor oferite de fostul ministru egiptean al antichităților, arheologul Zahi Hawass, toate mumiile provin din secolele 25 și 22 î.Hr. „Această descoperire este foarte importantă fiindcă face legătura între regi și oamenii care trăiau lângă ei”, a mărturisit arheologul Ali Abu Deshish, un alt specialist care a participat la săpături.

Oamenii de știință susțin însă că cea mai mare dintre mumiile dezgropate este a marelui preot, inspector și supraveghetor al nobililor, Khnumdjedef.

S-a găsit și un complex rezidențial datând din vremea romanilor

Cu doar o zi înainte ca mumia acoperită cu aur să vadă lumina zilei a fost găsit și un complex rezidențial care datează de pe vremea romanilor, respectiv secolul II și III î.Hr. Arheologii au găsit nu doar clădiri de locuințe, ci și așa numitele „ateliere de fierărit” cu unelte, monede romane și obiecte din ceramică. Guvernul de la Cairo anunță că anul acesta va deschide Marele Muzeu Egiptean și speră că până în anul 2028 va avea peste 30 milioane de vizitatori.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre