Simona Ionescu / Redactor Șef

Descoperire uluitoare. Oamenii de știință au aflat cum au reușit egiptenii antici să construiască piramidele

Descoperire uluitoare. Oamenii de știință au aflat cum au reușit egiptenii antici să construiască piramidele
Multă vreme oamenii de știință au încercată să afle secretul prin care egiptenii antici au reușit să ridice fantasticele piramide. Se pare că a fost găsit răspunsul.

Oamenii de știință au descoperit un braț îngropat de mult timp al râului Nil care curgea odată de-a lungul a peste 30 de piramide din Egipt. Acest lucru ar putea rezolva misterul modului în care egiptenii antici au transportat blocurile masive de piatră pentru a construi celebrele piramide.

Apa a fost ascunsă sub deșert și terenuri agricole timp de milenii

Ramura de râu lungă de 64 de kilometri, care trecea pe lângă complexul iconic al piramidelor din Giza, printre alte minuni, a fost ascunsă sub deșert și terenuri agricole timp de milenii, potrivit unui studiu care a dezvăluit descoperirea zilele trecute                 . Existența râului ar explica de ce cele 31 de piramide au fost construite în lanț de-a lungul unei fâșii de deșert, acum inospitaliere, din Valea Nilului, în urmă cu 4.700-3.700 de ani.

S-a crezut că egiptenii antici au folosit un curs de apă din apropiere

Fâșia din apropierea capitalei Egiptului antic Memphis include Marea Piramidă din Giza, singura structură care a supraviețuit dintre cele șapte minuni ale lumii antice, precum și piramidele Khafre, Keops și Mykerinos. Arheologii au crezut mult timp că egiptenii antici trebuie să fi folosit un curs de apă din apropiere pentru a muta materialele gigantice folosite la construirea piramidelor.

„Dar nimeni nu era sigur de locația, forma, dimensiunea sau apropierea acestei mega-căi navigabile față de situl piramidelor propriu-zise”, a declarat pentru AFP Eman Ghoneim, autorul principal al studiului, de la Universitatea din Carolina de Nord Wilmington din Statele Unite, Eman Ghoneim.

Brațul râului a fost numit Ahramat

A fost descifrat misterul construcției celebrelor piramide?

Echipa internațională de cercetători a folosit imagini radar din satelit pentru a cartografia brațul râului, pe care l-au numit Ahramat, în arabă, ceea ce se traduce prin „piramide”. „Radarul le-a oferit abilitatea unică de a penetra suprafața nisipului și de a produce imagini ale unor caracteristici ascunse, inclusiv râuri îngropate și structuri antice”, a mai spus Ghoneim.

Cercetările pe teren și carote de sedimente din sit au confirmat prezența râului, potrivit studiului publicat în revista Communications Earth & Environment. Râul, cândva puternic, a fost acoperit din ce în ce mai mult de nisip, putând începe în timpul unei secete majore în urmă cu aproximativ 4.200 de ani, au sugerat cercetătorii.

Misterul marii piramide

Piramidele din Giza se aflau pe un platou situat la aproximativ un kilometru de malurile râului. Multe dintre monumente aveau o „pasarelă ceremonială înălțată” care se întindea de-a lungul râului înainte de a se termina la templele din Vale, care serveau drept porturi, susțin cercetătorii.

Acest lucru indică faptul că râul a jucat „un rol cheie în transportul materialelor de construcție enorme și al muncitorilor necesari pentru construcția piramidelor”. „Aceste materiale grele, majoritatea provenind din sud, ar fi fost mult mai ușor de transportat pe râu decât pe uscat”, a declarat pentru AFP coautorul studiului, Suzanne Onstine de la Universitatea din Memphis, statul american Tennessee.

Iar malurile râurilor ar fi putut fi locul unde erau primite cortegiile funerare ale faraonilor înainte ca trupurile lor să fie mutate la „locul de înmormântare finală în interiorul piramidei”.

„Cursul apei și volumul acesteia s-au schimbat de-a lungul timpului”

Râul ar putea indica, de asemenea, motivul pentru care piramidele au fost construite în locuri diferite. „Cursul apei și volumul acesteia s-au schimbat de-a lungul timpului, astfel că regii din dinastia a patra au trebuit să facă alegeri diferite față de regii din dinastia a 12-a. Descoperirea mi-a reamintit despre legătura intimă dintre geografie, climă, mediu și comportamentul uman”, e de părere Suzanne Onstine.

Sursă foto: www.sciencealert.com

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre