Simona Ionescu / Redactor Șef

Destinația anului în România, pentru turiști. Ce vor găsi aici e fabulos

Destinația anului în România, pentru turiști. Ce vor găsi aici e fabulos
Despre România se spune că e „grădina Maicii Domnului”, iar toți străinii  care ne  vizitează țara sunt copleșiți de frumusețile naturale de aici. Au și de ce. Există aici toate formele de relief și adevărate minunății naturale.

A fost stabilită destinația turistică a anului 2024. Titlul a fost acordat anul acesta la Târgul Național de Turism, de către membrii Clubului de presă de turism. Destinația anului e un loc aproape magic, cu peisaje impresionante, tradiții autentice păstrate de sute de ani și o gastronomie aparte.

comuna Rimetea
300 din casele din Rimetea sunt la fel: albe, cu ferestrele verzi, cu o arhitectură neschimbată de peste un secol (Sursa foto: Instagram)

E așa de special locul încât aici soarele răsare de două ori pe zi. Localitatea cu două răsărituri de soare este Rimetea și se găsește în județul Alba; iar fenomenul aparte se petrece pe durata lunii iulie.

Soarele răsare de două ori pe zi la Rimetea

Cu casele ei albe, mai toate cu ferestre verzi, comuna Rimetea se găsește în Munții Trascău, mai precis în Depresiunea Trascăului, într-un cadru dominat de Masivul Piatra Secuiului (1.128 m), Vârful Cornului (1238 m), Dealul Baiesilor (1010 m) și Ardascheia (1250 m), care oferă priveliști deosebite și posibilități diverse de explorare și drumeții pentru turiști.

Unul dintre fenomenele rarisime în lume ce pot fi observat în această comună este apariția a două răsărituri de soare în luna iulie. Acest fenomen nu e o iluzie optică, ci este cauzat de relieful specific al zonei. De fapt, soarele răsare, după prima creastă şi dispare în spatele celei de-a doua (care blochează lumina răsăritului) urmând apoi să răsară din nou, a doua oară.

Dimineața masivul ține umbră satului, deși afară e lumină, iar mai târziu, când soarele se înalță spre cer, „răsare” și în Rimetea, ivindu-se de după Piatra Secuiului. Răsăritul dublu al soarelui are loc numai pe timp de vară, de la sfârșitul lui iunie și pe parcursul întregii luni iulie.

Destinația turistică a anului 2024

Rimetea a fost, mic oraș, cu peste 2.000 de locuitori. În urmă cu 150 de ani întreaga localitate a fost mistuită de un incendiu. A fost momentul în care puțin a lipsit ca Rimetea să dispară de pe hartă. Însă nu toți localnicii nu și-au abandonat locul. Au reconstruit casele și au rămas. În final, orașul s-a redus ca dimensiune și a devenit comună. Un arhitect UNESCO, care a ajuns la Rimetea în 1999, a fost fermecat de ce a văzut și a propus intrarea localității în Patrimoniul Mondial UNESCO.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ciprian • Travel & Architecture Photography (@24ciprian)

Renumită acum pentru conservarea patrimoniului cultural, comuna este un obiectiv turistic în sine. Rimetea este prima localitate rurală care a fost distinsă de Comisia Europeană, în anul 1999, cu premiul „Europa Nostra” pentru conservarea patrimoniului cultural și arhitectonic (pentru cele 300 de case complet albe păstrând același model arhitectural din secolul al XIX-lea). Apoi, în octombrie 2000, Oficiului Național al Monumentelor Istorice a desemnat localitatea Rimetea drept zonă arhitecturală și urbană protejată.

Ce puteți vizita în comuna Rimetea

Comuna primește aproape 100.000 de turiști anual, majoritatea provenind din străinătate, în special din Ungaria. De altfel, printr-un program de finanțare susținut timp de 25 de ani de Sectorul 6 din Budapesta, locuitorii din Rimetea au reușit să transforme turismul în principala sursă de venituri a comunității. Banii au fost folosiți pe restaurarea caselor și menținerea tradiției locale în ceea ce privește arhitectura locului. Cum arătam, mai mult de jumătate din cele 600 de case din comună sunt albe cu ferestrele verzi.

@alicegby #Rimetea #Rasarit #Alba #romania ♬ sunet original – roxen.music

În această localitatea poate fi vizitat Muzeul Etnografic Rimetea unde se păstrează obiecte specifice folosite în minerit, localitatea având o tradiție în această activitate. De asemenea mai pot fi vizitate și alte obiective. La marginea satului Rimetea se află cea mai veche moară de apă din zonă, datând din 1752. Mai e de vizitat și o biserica unitariană, fortificată, amplasată chiar în centrul satului. Cea mai veche casă a satului, construită în anul 1668, se găsește pe Strada Nouă.

Zestre culinară: Hamuzsak – „pachețelele de primăvară” de la Rimetea

Acum câțiva ani Claudia Romana Rista, cunoscută și drept Farta care gătește cu flori, a derulat proiectul Zestre culinară, care a presupus recuperarea unor rețete autentice uitate sau în pericol să fie uitate.

Ea ne-a povestit atunci că în județul Alba, la Rimetea, a descoperit o variantă locală a rețetei asiatice „pachețele de primăvară”. Se numesc Hamuzsak (sac de cenușă). Arată exact că și preparatul chinezesc menționat, dar sunt dulci, umplute cu nucă, și sunt făcute din foi foarte subțiri și fine. Tot la Rimetea femeile frământă un cozonac cu mult unt, ce se numește Somodi, are o glazură lipicioasă, iar înăuntru umplutura e doar din zahăr și scorțișoară.

comuna Rimetea
La Rimetea se prepară de sute de ani un fel de „pachețele de primăvară” dulci (Sursa foto: Diana Oroș)

„Gustul Somodi e divin. Rețeta autentică din Rimetea este transmisă din generație în generație de peste trei sute de ani. Ce este trist e că formele speciale de Somodi nu se mai găsesc de peste 20 de ani, ultimul olar care le făcea și le vindea în târg nu a avut cui să dea mai departe această tradiție.

Rimetea este unul din satele acelea românești pe care le descoperă străinii înaintea noastră, e decorat Europa Nostra și localnici din sectorul 6 din Budapesta contribuie cu buget anual pentru renovarea în alb a clădirilor vechi”, ne-a povestit Claudia Romana Rista acum patru ani.

Sursa foto: Diana Oroș, Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre