Simona Ionescu / Redactor Șef

Detalii picante din viața amoroasă și rebelă a regelui George VI, tatăl reginei Elisabeta II

Detalii picante din viața amoroasă și rebelă a regelui George VI, tatăl reginei Elisabeta II
Regele George VI, tatăl Reginei Elisabeta II, a avut parte de viață amoroasă complicată. O scrisoare veche de un secol, amintește un episod neașteptat.

Au trecut  70 de ani de la moartea sa și toată lumea e de acord că în timpul domniei sale a fost o prezență liniștitoare. Care a știut ca nimeni altul să ridice moralul britanicilor în timpul războiului. Făcea un contrast puternic cu impulsivul său frate, regele Edward VIII, care a devenit rușinea familiei, după ce a abdicat la scurt timp, ca să se căsătorească pe Wallis Simpson.

O scrisoare recent descoperită vorbește despre George VI, cunoscut sub numele de prințul Albert sau Bertie. Scrisoarea dezvăluie cum acesta, înainte de a fi încoronat,  a avut și o perioadă rebelă, care a dat mari bătăi de cap familiei. În vechea scrisoare, fratele său, Edward descrie o excursie de o zi la amanta lui George VI.

Partida de golf menită să-l lase pe George VI singur, cu amanta

Edward și Albert au mers lângă Winchester, să-i viziteze pe Sheila, Lady Loughborough și pe soțul ei, Francis St. Clair-Erskine, Lordul Loughborough. Timp de câțiva ani, Albert a avut o relație cu Sheila, iar soțul ei, care a fost numit în scrisoare „Loughie”, aparent nu avea nicio idee.

„După ce am reușit să-l atrag pe Loughie deoparte, sub pretextul de a juca golf, pentru a-i da Sheilei o șansă de a fi singură cu Bertie. Când am propus partida de golf, ei au spus că sunt obosiți și i-am lăsat. M-a luat groază, când am văzut că, fiind duminică, terenul de golf era închis. Cu toate acestea, mi-am ținut capul pe umeri și l-am luat pe Loughie la o plimbare”, notează fostul rege Edward VIII.

Amanta regelui a avut o căsnicie nefericită

Frații au avut în mod clar o legătură puternică la acea vreme, dar acest lucru s-a schimbat în anii ce au urmat abdicării lui Edward. Amanta viitorului rege George VI era o australiană bogată. Soțul ei,  Lordul Loughborough era un împătimit al jocurilor de noroc și alcoolic. A ajuns la mila tatălui său în 1924, acesta din urmă fiind nevoit să îi achite datoriile.

Mai mult, cheltuielile pentru creșterea copiilor cuplului, erau asigurate din averea Sheilei, un lucru neobișnuit în epocă. Cei doi s-au căsătorit în 1915, după ce s-au cunoscut la Cairo. Trei ani mai târziu, frumoasa Sheila face cunoștință cu viitorul rege George VI, la o serată de dans.

Potrivit biografului William Shawcross, Albert a spus, într-o scrisoare către Edward, că Sheila a fost „singura persoană din această lume care înseamnă ceva pentru mine”. Dar, în cele din urmă, relația a fost de scurtă durată. Când tatăl lui Albert, regele George V, a auzit că cel de-al doilea fiu al său are o relație cu o femeie căsătorită, au existat presiuni și discuții. În final, mai responsabil decât fratele său, Albert a pus capăt relației și a rămas doar prieten cu femeia iubită.

Curând Sheila s-a întors în Australia cu Loughie, în încercarea de a-și salva căsnicia, dar acesta doar a continuat să crească datoriile astronomice pierzând jocuri de noroc. „Am rămas în Australia timp de aproape doi ani și jumătate, iar Loughie nu s-a schimbat deloc”, a scris ea în memoriile sale nepublicate.

L-a părăsit pe Loughie în 1924, a obținut divorțul doi ani mai târziu, și apoi s-a recăsătoriat cu John Milbanke, în 1928. După divorț, Loughie a trăit tot mai sărac, la Londra. În august 1929, a fost găsit mort în grădina unui prieten, căzut de la o fereastră. S-a speculat că s-a sinucis, aruncându-se de la etaj.

Regele George VI  a cerut-o de trei ori în căsătorie pe  mama reginei Elisabeta II

În ceea ce îl privește Albert, tristețea lui după sfârșitul relației cu Sheila nu pare să dureze mult timp. În vara anului 1920, el a dansat cu Lady Elizabeth Bowes-Lyon, fiica unor nobili scoțieni. Mai târziu, Albert a spus că s-a îndrăgostit în acea noapte, dar Elizabeth nu a simțit același lucru. Avea o mulțime de admiratori, iar în biografia sa se observă că a refuzat mai multe propuneri de căsătorie. Ea a fost considerată foarte frumoasă și modernă.

Când Albert i-a făcut prima propunere, în februarie 1921, ea a spus cu blândețe că dorește să rămână prieteni. Cu aprobarea mamei sale,  Regina Maria, viitorul rege George VI a continuat să  o curteze pe Elizabeth în următorii câțiva ani. El a mai cerut-o de soție de două ori, iar tânăra a acceptat în cele din urmă, în 1923.

Potrivit mamei sale, Lady Strathmore, a ezitat. Ea era „sfâșiată între dorința ei de a-l face pe Bertie fericit și reticența ei de a-și asuma responsabilitățile mari pe care trebuie să le aducă această căsătorie”. La acea vreme, ea se temea pur și simplu de a fi în viața publică ca membru al familiei regale. Nu a putut anticipa că o să fie într-o zi mama reginei, simbolul final al longevității și stabilității britanice.

Surse foto: Corbis; National Portrait Gallery, London; Press Ltd / Alamy Stock Photo

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre