Simona Ionescu / Redactor Șef

Dezvăluiri incredibile despre copilăria lui Iisus. Un papirus egiptean face lumină

Dezvăluiri incredibile despre copilăria lui Iisus. Un papirus egiptean face lumină
Un papirus egiptean vechi de 1500 de ani a dezvăluit detalii incredibile despre copilăria lui Iisus. Această nouă descoperire este cea mai veche mărturie existentă ce vorbește despre copilăria fiului lui Dumnezeu pe pământ.

Cea mai veche copie cunoscută a unei povești incredibile despre Iisus care face o minune în copilărie a fost descoperită scrisă pe un papirus egiptean antic. Până acum, papirusul a zăcut neobservat la Biblioteca de Stat Universitară din Hamburg, Germania.

Experții au declarat că au dat peste papirus în timp ce analizau manuscrise și au observat numele lui Isus în text: „Se credea că face parte dintr-un document cotidian, cum ar fi o scrisoare privată sau o listă de cumpărături, deoarece scrisul pare atât de stângaci,” a spus Dr. Lajos Berkes, un co-cercetător și lector la Facultatea de Teologie de la Universitatea Humboldt, într-un comunicat de presă.

Papirusul ar fi scris de un elev 

„Am observat mai întâi cuvântul „Iisus” în text. Apoi, comparându-l cu numeroase alte papirusuri digitalizate, l-am descifrat literă cu literă și ne-am dat seama rapid că nu putea fi un document cotidian,” a adăugat el. Manuscrisul vechi de aproximativ 1500 de ani relatează povestea mai puțin cunoscută a „însuflețirii vrăbiilor,” când se spune că Iisus, pe când avea cinci ani, a transformat vrăbiile de lut în păsări vii, o poveste cunoscută și sub numele de „a doua minune”.

Papirusul egiptean a fost descoperit zăcând într-o bibliotecă din Hamburg
Foto: DailyMail

Stângăcia scrisului i-a determinat pe cercetători să creadă că probabil a fost scrisă ca parte a unui exercițiu de clasă într-o școală sau comunitate religioasă din Egiptul secolului al IV-lea sau al V-lea, care era o societate creștină în acele vremuri. 

Povestea originală a minunii lui Iisus, scoasă din Biblie

Se crede că povestea originală a minunii lui Iisus a fost scrisă în jurul secolului al II-lea, ca parte a Evangheliei copilăriei lui Iisus după apostolul Toma, o carte care detaliază tinerețea lui Iisus din Nazaret și care a fost în cele din urmă exclusă din Biblie. Până la această descoperire, cel mai vechi exemplu scris al evangheliei era din secolul al XI-lea.

Evanghelia copilăriei lui Iisus după apostolul Toma (IGT) descrie viața lui Iisus de la vârsta de cinci până la 12 ani și a fost scrisă în secolul al II-lea ca o modalitate de a completa golurile din tinerețea sa. Această evanghelie a fost omisă din Biblie deoarece se credea că nu este autentică.

Biblia s-a concentrat doar pe viața de adult și moartea lui Iisus

De asemenea, Biblia a avut scopul de a se concentra exclusiv pe viața adultă a lui Iisus, miracolele sale și pe ceea ce a condus la moartea sa pe cruce. În povestea din IGT, Iisus are doar cinci ani și se joacă într-un pârâu în timp ce modelează 12 vrăbii din lut moale în nămolul albiei râului.

Povestea lui Iisus din Biblie s-a concentrat pe minunile înfăptuite ca adult și drumul care a dus la răstignirea pe cruce

Când tatăl său, Iosif, observă ce face, îl mustră pe Iisus și îl întreabă de ce ar modela lut în ziua Sabatului, o zi sfântă de odihnă și închinare. Drept răspuns, „Iisus le ordonă figurinelor de lut să „zboare ca păsări vii”, ceea ce și fac”, a declarat profesorul Dr. Gabriel Nocchi Macedo de la Universitatea din Liège, Belgia, pentru o publicație britanică. 

Nu se știe când a fost descoperit papirusul egiptean

Cercetătorii au spus că povestea de pe papirusul egiptean a fost probabil scrisă ca parte a unui exercițiu într-o școală sau mănăstire din cauza scrisului stângaci, rândurilor neregulate și altor semne distinctive: „În afară de ceea ce se poate deduce din istoria generală a colecției, nu există dovezi despre cum sau când a fost descoperit papirusul,” au scris cercetătorii în articolul lor.

Dr. Macedo a spus că, deși nu sunt siguri când a devenit papirusul parte a colecției bibliotecii, se pare că a fost luat în evidență după anul 2001. Cu toate acestea, există două scenarii probabile pentru modul în care a ajuns în Hamburg: „A aparținut nucleului original al colecției, care a fost achiziționat prin intermediul Papyruskartell german între 1906 și 1913,” a spus el. „Apoi colecția s-a mărit prin achiziții individuale până în 1939. Sau a sosit din Berlin într-o cutie plină de papirusuri neconservate, în 1990.”

Relatările despre copilăria lui Iisus sunt considerate de unii SF

Poveștile despre copilăria lui Iisus sunt limitate la cea a nașterii sale, fuga familiei în Egipt, întoarcerea lor la Nazaret și vizita lui la Templul din Ierusalim. Informații suplimentare despre tinerețea sa sunt incluse în evanghelii apocrife, scrise după moartea sa: „Specialiștii compară uneori IGT cu o ficțiune,” a spus Dr. Macedo. „IGT Constă într-o serie de scene slab conectate în care tânărul Isus face minuni, stârnind uimirea celor din jurul său.”

Viața de adult a lui Iisus este și ea slab documentată în Biblie

Nu se știe de ce anii de început ai lui Iisus au fost excluși din Biblie, dar Charles Dyer, profesor la Moody Bible Institute, a spus că probabil a fost pentru că se dorea să se concentreze pe motivul pentru care a venit pe pământ, minunile sale și ceea ce a condus la răstignirea sa.

Nici viața de adult a lui Iisus nu este bine documentată 

„De fapt, chiar și în viața sa de adult, știm foarte puține informații despre viața lui Iisus, dar partea pe care o avem este ceea ce Dumnezeu a considerat suficient pentru ca noi să înțelegem cu adevărat cine este el și de ce a venit pe pământ,” a încheiat Dyer.

Dr. Macedo a spus că el și Berkes vor produce o ediție de critică și un comentariu despre papirus  și vor reevalua stilul și limbajul textului. Rezultatele lor vor fi publicate în Journal of Papyrology and Epigraphy.  „Fragmentul este de un interes extraordinar pentru cercetare,” a spus Berkes în declarație. Pe de o parte, pentru că am reușit să-l datăm în secolul al IV-lea sau al V-lea, făcându-l cea mai veche copie cunoscută. Pe de altă parte, pentru că am reușit să obținem noi perspective asupra transmiterii textului”, a încheiat el. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre