Simona Ionescu / Redactor Șef

E cea mai frumoasă decorațiune de Crăciun din România! Locul unde e amplasată are o poveste extraordinară

E cea mai frumoasă decorațiune de Crăciun din România! Locul unde e amplasată are o poveste extraordinară
Dacă nu știi că imaginea e surprinsă în România, primul gând e că e de undeva din străinătate. Poate New York sau poate Viena. Apoi, poate recunoști ceva din clădirile din jur.

Cea mai frumoasă decorațiune de Crăciun din București se vede în centrul vechi, la intrarea în hotelul Marmorosch. Imaginile vorbesc de la sine, practic nu prea mai e nimic de adăugat. Decorul de deasupra intrării e impunător și impresionant: crengi uscate, trei reni albi, aproape niște spectre și candelabre de sticlă. Candelabrele sunt un leit-motiv al locului, pentru acest sezon, se găsesc și în interior. Nu e de mirare că fotografiile cu intrarea au acaparat internetul. Nu există trecător prin zonă care să nu fotografieze cât mai artistic decorul de Crăciun.

Fostă bancă, actualmente hotel de cinci stele face parte din lanțul Autograph Collection Hotels, companie care operează în România ( și nu numai) brandurile Hilton și Marriott.

Fostul seif al băncii are acum o funcționalitate aparte

Înainte de a vă spune povestea  clădirii cu totul aparte, faceți un exercițiu de imaginație, așa cum ni se recomandă de pe site-ul locului: „Imaginează-ți cum e să fii într-un seif vechi de bancă, unde odinioară se păstrau comori naționale și chiar documente de stat strict confidențiale”. La Marmorosch, barul este găzduit exact în seiful renovat. Și  oferă o ocazie unică de a te bucura de cocktailuri măiastre, în seiful fostei bănci Marmorosch Blank.

„Ușa originală a seifului a fost păstrată și restaurată și aici este acum unul dintre barurile hotelului. Peste tot vedeți cele peste 3.200 de casete de valori de alamă masivă, fiecare a fost restaurată și refuncționalizată cu cheie”, a explică arhitectul Eliza Yokina, la momentul inaugurării.

Banca apare menționată în romanul „Moromeții”

În cunoscutul roman al lui Marin Preda „Moromeții”, citim că Ilie Moromete primește din partea sucursalei judeţene a băncii Marmorosch-Blank înştiinţarea că are de restituit un împrumut de 5.000 lei plus dobândă.

Banca Marmorosch, Blank & Co a fost o bancă istorică românească, una dintre cele mai vechi bănci din România, înființată în 1848 de către Iacob Marmorosch, sub formă de casă de bancă. Pe atunci, sediul ei era într-o căsuță din unul din cele mai vechi cartiere ale Bucureștiului.Acesta s-a asociat cu bancherul Mauriciu Blank la 1 ianuarie 1864 și au pus bazele noii bănci, cu numele consacrat. A avut sediul în Palatul Băncii Marmorosch Blank din București.

Din 1905 banca a devenit societate pe acțiuni, cu un capital social de 8.000.000 de lei, care a crescut rapid la 125.000.000 de lei. Banca avea relații de afaceri cu puternice grupări bancare germane, austriece, franceze și americane, fiind folosită de către acestea drept canal principal pentru pătrunderea capitalurilor occidentale în economia României.

Monument de Clasa A, clădirea a fost proiectată de discipolul lui Ion Mincu

În perioada 1915 – 1923 a fost construit sediul impozant de pe strada Doamnei, în stil neoromânesc, cu influenţe bizantine şi gotice.  În interior, palatul este decorat în stilul Art Nouveau şi Art Deco. Clădirea a fost proiectată și realizată de Petre Antonescu, devenind un exemplu semnificativ al arhitecturii bancare și de inspirație tradițională din prima jumătate a secolului XX. Acest arhitect a făcut studii la Paris și a fost discipolul celebrului Ion Mincu.

În anii 1920 Banca Marmorosch Blank era cea mai puternică bancă comercială din România și avea 25 de sucursale în Regat și patru în străinătate (Paris, Istanbul, Viena și New York). De asemenea, controla 115 firme prin intermediul cărora era puternic legată de marile companii din fosta tabără a Aliaților din primul război mondial (Marea Britanie, SUA, Franța) dar menținea în paralel și legături mai vechi pe care le avea cu bănci din tabăra opusă, precum Pester Ungarische Kommerzial Bank și Darmstadter Bank.

După criza economică mondială din 1930 Banca Marmorosch Blank a intrat în incapacitate de plată și apoi în faliment. Banca Națională a României a intervenit puternic pentru a o salva, preluându-i debite insolubile și acordându-i credite preferențiale. Ulterior Banca Marmorosch a obținut concesiunea pentru desfacerea de tutun și sare care au fost până atunci monopolul exclusiv al Statului. Astfel, banca a reușit astfel să se mențină până în 1948. În anul în care a împlinit un secol de la înființare, a fost naționalizată.

După ani de litigii, Banca Marmorosch s-a redeschis ca hotel anul trecut

După Revoluție, clădirea a ajuns la RAPPS. O vreme aici a funcționat sediul altei bănci importante, BRD. Apoi, în 2007, imobilul, catalogat Monument istoric Clasa A, a fost vândut. Asta după  șapte ani de procese în care BNR a revendicat clădirea dar, în final, cererea a fost respinsă.

Clădirea  monument istoric a fost reabilitată și transformată în hotel abia în anii trecuți. Tranformarea fostei bănci în hotel a presupus o investiţie de 42 milioane euro, iar lucrările au durat trei ani. De acest proiect s-a ocupat un grup lituanian , extrem de activ pe piața românească, inclusiv prin restaurarea unor clădiri emblematice. Noul hotel a fost inaugurat în vara anului 2021.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre