Multi miliardarul Elon Musk e convins că trăim într-o simulare, iar argumentul lui e greu de combătut. În plus, alți oameni de știință îi dau dreptate, cu argumente logice. Deși opinia lui Elon Musk pare mai degrabă desprinsă din filmul The Matrix, în ultimii ani ideea simulării a devenit subiectul unei dezbateri academice serioase.
Elon Musk este una dintre vedetele care susțin „ipoteza simulării”. „Dacă presupunem orice rată de îmbunătățire, jocurile vor fi în cele din urmă imposibil de distins de realitate, a spus, într-un podcast, Musk înainte de a concluziona: „Suntem cel mai probabil într-o simulare”.
Astrofizicianul Neil deGrasse Tyson este de acord cu CEO-ul Space X oferind „mai mult de 50 – 50 de șanse” ca ipoteza simulării să fie corectă. „Mi-aș dori să pot invoca un argument puternic împotriva ei, dar nu găsesc niciunul”, a declarat el pentru NBC News MACH într-un e-mail.
Realitatea nu este reală, crede Elon Musk
Asaltul actual asupra realității a început cu o lucrare din 2003 a lui Nick Bostrom. În ea, filosoful de la Universitatea din Oxford a explicat foarte logic cum vede el lucrurile. „Dacă există civilizații tehnologice de lungă durată în univers și dacă rulează simulări pe calculator, trebuie să existe un număr imens de realități simulate completate cu locuitori ai inteligenței artificiale care ar putea să nu aibă idee că trăiesc în interiorul unui joc – locuitori ca noi, probabil.
View this post on Instagram
Aceste ființe s-ar putea imagina reale, dar nu ar avea formă fizică, existând doar în cadrul simulării. Dacă extratereștrii pasionați de computere există cu adevărat, a mai susținut Bostrum, aproape sigur trăim într-o simulare pe computer”. Oameni ca Tyson și Musk s-au regăsit imediat în aceste idei.
Oameni de știință importanți au găsit explicații pentru teoria lui Musk
Acum, oamenii de știință caută modalități de a testa ipoteza simulării. Bostrom este dornic să vadă dezvoltări mai concrete ale ideii sale. Experimentele care ar putea distinge realitatea fizică de o simulare „sunt ceea ce ar fi necesar pentru ca aceasta să fie o afirmație științifică dovedită”, a declarat el pentru MACH. „Realitatea de bază” se referă la lumea așa cum o cunoaștem și o experimentăm în fiecare zi – lucruri pe care le putem vedea, atinge și simți, spre deosebire de lumile virtuale sau simulările făcute de computere.
Pe de altă parte, „Principiul Turing”, numit după Alan Turing, sugerează că computerele pot imita orice proces care se întâmplă în lumea reală. Potrivit lui Turing, dacă dai unui computer instrucțiunile corecte și suficientă putere și timp, acesta poate face orice poate face un om. Alăturarea „Realității de bază” și a „Principiului Turing”, lasă ușa deschisă pentru a discuta ideea că propria noastră realitate nu este altceva decât o simulare pe un super calculator, crede Elon Musk. Un computer super-inteligent din Univers ar putea să creeze un univers fals care să ni se pară real.
Sursa foto: Instagram, Pixabay
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook