Simona Ionescu / Redactor Șef

O româncă, în spatele averii lui Elon Musk. Secretul a ieșit la iveală într-un proces

O româncă, în spatele averii lui Elon Musk. Secretul a ieșit la iveală într-un proces
Elon Musk este al treilea cel mai bogat om din lume, iar în spatele averii lui stă chiar o româncă. Secretul a ieșit la iveală într-un proces care nu îi face deloc cinste fondatorului Tesla.

Elon Musk este recunoscut pentru averea sa colosală, dar și pentru stilul său neconvențional și capacitatea sa extraordinară de lider. Ceea ce nu se știa însă, este că în spatele averii lui stă o româncă, fapt dat în vileag în cadrul unui proces în care este implicat Elon Musk. Femeia, prin realizările ei, i-a adus miliardarului o sumă colosală de bani în conturi, contribuind cu siguranță la averea acestuia. 

Românca, pe numele său Cristina Bălan, este fost inginer și avertizor de integritate la Tesla, iar contribuția sa la crearea mașinii este atât de mare, încât numele său este gravat pe bateria automobilului. Dacă până în 2014 Cristina era o stea în devenire în cadrul celebrei companii, de aproape 10 ani românca se luptă în instanță cu Tesla și implicit cu Elon Musk. 

Bateriile timpurii ale Tesla modelul S, gravate cu inițialele româncei

În cadrul unui interviu de excepție acordat BBC, românca și-a spus povestea uluitoare. Aceasta și-a amintit că a avut, la un moment dat, o discuție cu Elon Musk, căruia i-a vorbit despre cât de mândră este pentru șansa pe care o are și pentru faptul că își trăiește visul. 

Bateriile de la modele timpurii Tesla S sunt gravate cu inițialele Cristinei Bălan
Foto: Facebook

Și pe bună dreptate, căci drept tribut pentru experiența sa în inginerie și contribuția adusă la crearea mașinii Tesla, inițialele româncei Cristina Bălan au fost gravate în toate bateriile Tesla Model S timpurii.

Românca a avertizat cu privire la sistemul de frânare al Tesla 

Visul frumos s-a terminat însă în 2014, cu concedierea abuzivă a româncei. Totul a pornit în momentul în care Cristina Bălan a avertizat cu privire la siguranța frânării la vehiculele Tesla: „Totul a început să meargă prost când mi-am dat seama că ascundeau unele probleme critice de siguranță”, susține ea. Inginerul român era îngrijorat de un defect de design simplu, dar cu potențial letal: covoarele se îndoaie sub unele pedale. Iar mai mulți clienți chiar s-au plâns de asta.

Așa arăta Cristina Bălan, pe vremea când era steaua în devenire a Tesla
Foto: X

Văzând că managerii ei direcți nu reacționează, românca i-a transmis două emailuri direct lui Elon Musk, însă fără răspuns. Ba chiar a fost concediată ulterior. Ulterior, Cristina Bălan a câștigat procesul de concediere abuzivă. 

Acuzată de delapidare în statul American 

După câștigul din instanță, Tesla a acuzat-o pe româncă printre altele de delapidare, dar și că a folosit timpul și resursele companiei pentru un proiect personal secret. Cristina Bălan neagă însă acuzațiile și acuză fostul angajator de defăimare. 

Tesla nu a oferit niciodată detalii despre presupusul proiect, nici ei, nici în public, mai spune ea. De asemenea, compania nu a răspuns la o solicitare a BBC News de informații despre acest presupus proiect personal al Cristinei Bălan.

Românca suferă de cancer, își dorește să nu moară înainte de a i se face dreptate 

Cristina Bălan, care are și un fiu, se luptă cu o boală cruntă: cancer. Românca spune că singura ei dorință este aceea de a-și demonstra nevinovăția, de dragul fiului ei, pentru care este un exemplu: „Sunt eroina lui”, spune ea. „Sunt mama care face avioane și mașini. Și nu vrea ca el să crească crezând că mama lui a fost o hoață”.

Cristina Bălan suferă de cancer și își dorește să i se recunoască nevinovăția înainte de a muri
Sursa foto: Facebook

În timp ce se află în prezent în remisie de la cancerul de sân în stadiul 3B, cea mai mare îngrijorare a ei este că s-ar putea să nu mai trăiască suficient pentru a-și vedea victoria în instanță: „Nu vreau să renunț la cariera mea”, afirmă Cristina. „Și știu că, dacă nu câștig asta, nu mai contează cât de bună sunt. Toată lumea se va uita la ce spune Tesla despre mine, așa că cariera mea a dispărut. Nu vreau asta (…) Vreau să-mi reabilitez numele. Mi-aș dori ca Elon Musk să aibă decența să-și ceară scuze”, a mai spus românca. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre