Simona Ionescu / Redactor Șef

Experții au găsit dovada că piramidele din Egipt sunt altceva decât par

Experții au găsit dovada că piramidele din Egipt sunt altceva decât par
Experți egiptologi din Marea Britanie și Italia spun că au găsit dovada că piramidele din Egipt sunt altceva decât par, și anume că ceea ce vedem din ele ar fi doar vârful, în timp ce sub pământ se găsește adevărata „comoară” de arhitectură.   

După ce le-au scanat folosind cele mai noi tehnologii, experții spun că au găsit dovada că piramidele din Egipt sunt altceva decât par. Aceștia susțin că au reușit să facă o hartă subterană cu ceea ce se găsește între piramidele de lângă Cairo. Cercetătorii au anunțat în weekend că au cartografiat tuneluri, coloane, căi și săli uriașe care se întind sub piramida centrală a lui Kefren (Khafre) și, cel mai probabil, sub toate celelalte trei piramide de la Gizeh. Ei au folosit o tehnologie radar prin satelit. 

„Când vom mări imaginile, vom dezvălui că sub această piramidă se află ceea ce poate fi descris doar ca un adevărat oraș subteran… o lume întreagă ascunsă, cu multe structuri,” a spus Corrado Malanga, unul dintre cercetătorii implicați în proiectul desfășurat în tandem de Universitatea Strathclyde din Glasgow și Universitatea italiană din Pisa. 

Experții au găsit dovada că piramidele din Egipt sunt altceva decât par
Așa arată dedesubtul Piramidei lui Kefren, conform celei mai recente scanări (Sursa foto: Daily Mail)

Această vastă rețea, susțin Malanga și colegul său Filippo Biondi, coboară la o adâncime de 2,1 km în adâncul deșertului. Din primele informații obținute, orașul subteran ar trebui să fie mai vechi decât piramidele, care au fost construite acum aproximativ 4.500 de ani. Dar cât de veche ar putea fi rețeaua rămâne, momentan, încă un mister. 

Piramida și baza ei subterană, mai mare decât cea mai înaltă clădire din lume

Imaginile tridimensionale obținute cu ajutorul unei tehnologii numite radar cu apertură sintetică (SAR) arată cinci structuri la baza piramidei medii, care sunt conectate cu pasaje ce respectă o anumită geometrie. 

Mult mai spectaculoase sunt opt coloane verticale care coboară la o adâncime de 650 de metri într-o pereche de camere cubice imense, fiecare având 80 de metri în fiecare direcție (înălțime, lungime, lățime). Această adâncire este aproape de cinci ori înălțimea piramidei Kefren de deasupra pământului, care are 137 de metri. 

Cilindrii de piatră sunt aliniați în două rânduri de câte patru, orientați de la nord la sud. Iar această aranjare precisă este sigur semnificativă: marile Piramide sunt aliniate astfel încât marginile lor să fie orientate cu precizie spre cele patru puncte cardinale: nord, sud, est și vest. 

Piramida lui Kefren, împreună cu coloanele și cuburile pe care se află, are o înălțime totală de 865 de metri. Comparativ, ansamblul – piramida și baza ei subterană – este mai mare decât cea mai înaltă clădire construită de om, Burj Khalifa din Dubai, care măsoară 828 de metri. 

O cale în spirală se învârte și în jurul fiecărei coloane. Și este imposibil de înțeles cum ar fi putut fi creată aceasta cu 2.500 de ani înainte de nașterea lui Iisus.

Dovada că piramidele din Egipt sunt altceva decât par

SAR folosește impulsuri radar pentru a detecta obiecte îngropate sub pământ, trimițând un semnal subteran similar cu razele radar care urmăresc avioane aflate la distanță. Aceste impulsuri au fost trimise de la 2 sateliți care orbitează la peste 670 de kilometri deasupra Pământului. 

Cercetătorii au explicat că absolut toți sateliții folosiți în scanare au oferit aceleași rezultate. 

„Dacă ceva apare într-o scanare a unui satelit, dar nu și în cealaltă, știm că este un semnal fals. Citirea a fost complet constantă, eliminând orice șansă de interpretare greșită,” a spus Malanga sâmbătă. 

Experții au găsit dovada că piramidele din Egipt sunt altceva decât par
Marile piramide de lângă cairo se pare că au fost construite folosind tehnologii care nu aveau cum să existe cu mii de ani în urmă (Sursa foto: Adrian Pîclișan)

El a adăugat că echipa a luat în considerare posibilitatea ca coloanele și cuburile să fie o fundație pentru piramidă. 

Însă imaginile SAR arată și o dispersare masivă de ceea ce arată a fi resturi arheologice, care se întind mult dincolo de așa-zisele fundații de mare adâncime. Cercetătorii au concluzionat că ceea ce au descoperit ar putea fi „un adevărat oraș subteran”.

Misterul Sfinxului: ar putea avea peste 10.000 de ani

Este de amintit că, în anii 1990, arheologul independent Robert Bauval a susținut că a descifrat semnificația astrologică a Marilor Piramide. Cele trei edificii uriașe din Giza – construite, potrivit tradiției, ca morminte pentru faraonul Keops (Khufu), fiul său Kefren (Khafre) și nepotul său Mikerinos (Menkaure) – se aliniază cu stelele din mijlocul constelației Orion. 

Așa cum arată cerul astăzi, nu se potrivesc exact, însă Robert Bauval a calculat că piramidele ar fi fost exact așezate cu 10.500 de ani în urmă. De aici au început noi enigme. Pe de o parte, Khufu, Khafre și Menkaure au trăit între aproximativ 2.600 î.Hr. și 2.500 î.Hr. 

Experții au găsit dovada că piramidele din Egipt sunt altceva decât par
Piramidele și Sfinxul se pare că sunt altceva decât se credea până acum (Sursa foto: Adrian Pîclișan)

Apoi, constelația Orion nu este singura semnificativă. Sfinxul care se găsește alături de cele trei mari piramide pe platoul de lângă Cairo este orientat spre est, iar la echinocțiul de primăvară (prima zi a primăverii) se aliniază cu semnul zodiacal Leu. 

Colaboratorul lui Robert Bauval, Graham Hancock, susține că Sfinxul trebuie să fie mult mai vechi decât se crede. Una dintre explicații este aceea că statuia este erodată grav, dar nu de vânt și nisip, ci de ploi abundente. Și Egiptul nu a avut ploi torențiale de aproape 10.000 de ani. 

Fisurile verticale în piatra de calcar a Sfinxului nu ar fi putut fi cauzate decât de apă curgătoare, a declarat profesorul Robert Schoch de la Universitatea Boston, la începutul anilor 1990. 

Rezultate tehnologice, acum mii de ani, care nu puteau fi făcute fără laser

Graham Hancock a demonstrat, de asemenea, o relație directă între înălțimea și circumferința piramidei lui Keops și raza și circumferința Pământului. În ambele cazuri, raportul a fost exact de 43,2 : 1. 

Acest lucru este semnificativ, a spus el, deoarece este nevoie de exact 43,2 ani pentru ca soarele să rotească prin cele 12 semne zodiacale. În documentarul său „Codul Cosmic al Egiptului”, difuzat pe Sky History, egiptologul amator Bradley Walsh a pus această întrebare profesoarei Meredith Brand de la Universitatea Americană din Cairo. „Coincidență”, a râs ea. 

Dar Bradley Walsh a sesizat o altă enigmă la care făcuse referire profesorul Graham Hancock. Piramida lui Keops este alcătuită din 203 straturi stivuite, toate cioplite și așezate manual. Totuși, baza sa este complet nivelată. De la un colț la altul, cel mai jos nivel variază cu mai puțin de 2 centimetri. 

Experții au găsit dovada că piramidele din Egipt sunt altceva decât par
Experții încep să descifreze „orașul subteran” de sub marile piramide de lângă Cairo (Sursa foto: Daily Mail)

Așa cum a subliniat Bradley Walsh, o asemenea precizie ar putea fi posibilă astăzi, cu tehnologiile existente, dar mai precis, folosind instrumente ghidate cu laser. 

Se presupune că piramida a fost comandată de faraon pentru a fi gata pentru înmormântarea sa și a fost finalizată în 24 de ani. Dar este construită din 2,3 milioane de blocuri de piatră, fiecare perfect tăiat și cântărind între 2,5 tone și 70 de tone.

Teoria levitației acustice

„Presupunând că muncitorii au lucrat zece ore pe zi, 365 de zile pe an, ar fi trebuit să așeze un bloc la fiecare două minute,” a transmis egiptologul după ce a făcut un simplu calcul matematic. Întrebarea care persistă este cum s-a construit, așadar, piramida. 

Teoriile variază de la forță brută (angajarea a mii de sclavi) la magie. Una dintre ele invocă „levitația acustică,” și anume utilizarea undelor sonore pentru a face blocurile să poată fi manipulate fără a le simți greutatea. Această idee veche de peste 1.000 de ani i se datorează istoricului Abul Hasan Ali Al-Masudi, care spunea că o inscripție scrisă pe papirus era așezată sub fiecare bloc. La sunetul unei anume note, piatra începea să leviteze și se plasa singură.

Un mileniu mai târziu, profesorul Chandra Wickramasinghe a sugerat că piramidele ar fi adăposturi de protecție împotriva ploilor de asteroizi. El a indicat pietre rare dispersate prin deserturile din Africa de Nord, fragmente de rocă care ar putea fi rămășițele unui impact cu un asteroid. 

Dacă un meteorit ar fi distrus o civilizație egipteană timpurie, a raționat el în 2000, ar fi plauzibil ca faraonii să fi luat măsuri de precauție construind un fel de buncăre. 

De mai bine de 4.500 de ani, piramidele Egiptului și-au păstrat secretele ascunse adânc în labirintul de pasaje și camere care se află în interiorul structurilor lor de piatră colosale. 

Tunelurile de sub piramide, cartografiate cu ajutorul particulelor cosmine

Dar disputa de lungă durată asupra faptului dacă Piramida Mare din Giza ascunde o rețea de tuneluri nedescoperite până acum a primit răspuns.  Cercetătorii au confirmat descoperirea folosind particule cosmice cunoscute sub numele de muoni pentru a scana Piramida Mare din Giza. Ei au folosit scanările pentru a crea hărți care să dezvăluie structura internă a piramidei de 479 de picioare (146 m) înălțime. 

Experții au găsit dovada că piramidele din Egipt sunt altceva decât par
Sub marile piramide s-a dovedit că există o serie de tuneluri subterane gigantice (Sursa foto: Adrian Pîclișan)

Anul trecut, scanările termice au identificat o anomalie majoră în Marea Piramidă (Piramida lui Keops), cea mai mare și mai veche dintre piramidele din Egipt, considerată una dintre cele Șapte Minuni ale Lumii Antice. Aceste scanări au identificat trei pietre adiacente la baza sa care au înregistrat temperaturi mai mari decât altele. 

Aceasta a dus la teorii conform cărora acestea ar putea ascunde o cameră secretă încă nedezvăluită. O echipă de experți a inițiat proiectul ScanPyramid pentru a utiliza muoni, particule subatomice care sunt produse de razele cosmice ce se ciocnesc de atomii de pe Pământ, pentru a privi prin uriașele blocuri de piatră ale Piramidei, unele dintre ele cântărind până la 15 tone.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri