Modelele realizate din milioanele de scoici din Grota Scoicilor din Margate, Kent, Anglia sunt precise și complicate, descriu simboluri, modele și figuri ale căror semnificații rămân învăluite în mister.
Nimeni nu știe când a apărut Grota Scoicilor
Ceea ce face misterul și mai mare este faptul că nimeni nu știe cine ar fi creat Grota Scoicilor și de ce. Unii speculează că datează din cele mai vechi timpuri, posibil din perioada romană sau feniciană, în timp ce alții cred că a fost construită în epoca medievală sau chiar în secolul al XVIII-lea sau al XIX-lea de către un individ excentric.
De asemenea, sunt zvonuri că ar fi un templu secret, sau un loc de întâlnire pentru o societate ocultă, dar poate fi la fel de bine și un proiect artistic excentric.
Cum a fost descoperită Grota Scoicilor
Grota Scoicilor a fost descoperită accidental în 1835, când un localnic pe nume James Newlove săpa un iaz pentru rațe în curtea sa. Fiul său a coborât în locul săpat și a găsit un pasaj subteran căptușit cu scoici, care se întindea pe 70 de picioare și ducea la o cameră circulară.
Ceea ce Newlove descoperise nu era doar o peșteră, ci un spațiu de o complexitate uimitoare. Fiecare centimetru din pereții și tavanele grotei erau încrustate cu scoici aranjate în desene elaborate, simboluri, modele geometrice și chiar ceea ce păreau a fi reprezentări ale unor oameni sau zeități.
Posibil ca Grota Scoicilor să dateze din epoca romană sau feniciană
Volumul total de scoici, estimat la peste 4,6 milioane era uluitor, iar meșteșugurile sugerau munca unei persoane cu un nivel extraordinar de îndemânare și răbdare. Newlove a recunoscut rapid potențialul descoperirii sale, deschizând grota publicului ca atracție turistică. Cu toate acestea, întrebările legate de cine a construit-o, când și de ce au nedumerit istoricii, arheologii și entuziaștii încă de atunci.
Templu pentru o civilizație antică
Una dintre cele mai populare teorii este că grota a servit drept templu pentru o civilizație antică. Desenele și simbolurile din mozaicuri i-au determinat pe unii să speculeze că grota a fost un loc sacru, datând posibil din epoca romană sau chiar feniciană.
Se crede că anumite modele seamănă cu simbolurile adorării soarelui sau ale fertilității, sugerând că grota ar fi putut fi folosită pentru ritualuri sau ceremonii.
Alții susțin că grota a fost construită în timpul epocii medievale, întrucât Evul Mediu a fost martorul creșterii numărului de capele subterane și de lăcașuri de cult ascunse, în special în perioadele de persecuție religioasă. Ar fi putut grota să fie un loc secret de întâlnire pentru un grup misterios?
Societatea secretă
O teorie mai pragmatică este că Grota Scoicilor ar fi fost creată în secolul al XVIII-lea sau la începutul secolului al XIX-lea ca o structură decorativă, construită pur în scopuri estetice sau recreative. Aceasta era o tendință comună printre proprietarii de terenuri bogați ai vremii.
Nu în ultimul rând, simbolurile criptice și natura secretă a grotei au alimentat speculațiile conform cărora aceasta ar fi fost locul de întâlnire al unei societăți ascunse, cum ar fi francmasonii sau un alt grup ezoteric.
Mozaicurile ar putea conține mesaje codate sau ritualuri cunoscute doar de inițiații săi. Efortul necesar pentru crearea grotei este aproape inimaginabil. Adunarea a milioane de scoici, pregătirea suprafețelor și aranjarea desenelor cu o asemenea precizie ar fi necesitat ani, dacă nu chiar decenii. Absența oricărei documentații sau tradiții orale cu privire la construcția sa nu face decât să adâncească misterul.
Astăzi, Grota Scoicilor este un sit clasificat de gradul I și o atracție turistică populară. Vizitatorii se minunează de frumusețea sa nepământeană, în timp ce se confruntă cu întrebările fără răspuns. Conservarea grotei a devenit o prioritate, deoarece scoicile sunt vulnerabile la deteriorarea cauzată de umiditate, poluare și contactul uman.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook
- Rezultate Exit-Poll, ora 21:00. Parlamentare 2024. Cine sunt câștigătorii
- Faimosul Ion Şoltoianu s-a făcut de râs pe ring. A fost „stins” în câteva secunde. Video
- Alegeri Parlamentare 2024. Ilie Bolojan: Va fi un parlament pulverizat cu mai multe partide
- Cresc pensiile! Iată câteva exemple de calcul pentru data de 1 ianuarie 2025
- Se schimbă banii. Se renunță la bancnotele actuale. A venit anunțul despre Euro
- Asia Express, Proba care a făcut pe Anca Țurcașiu să țipe de frică:„Să mor eu dacă pot să facă asta! Nu pot...
- SS Charlemagne, în slujba lui Hitler în cel de-al Doilea Război Mondial
- Ultima apariție a Ronei Hartner. Își pregătise deja locul de veci
- Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
- Cartofi dulci la cuptor - Rețetă delicioasă și sănătoasă
- CRBL, o nouă viață la 46 de ani: Îmi văd de drum și asta îmi place! Artistul este mândru de no...