Incredibil ce a făcut un tânăr, chiar înainte de a muri. Gestul său a salvat viața a 148 de oameni

Când un cutremur și un tsunami au lovit Indonezia în 2018, unul dintre numeroasele locuri afectate de dezastru a fost Aeroportul Mutiara Sis Al Jufri din Palu. Cu mai puțin de un minut înainte ca un cutremur cu magnitudinea de 7,5 să lovească aeroportul, un avion cu 148 de persoane la bord a decolat.
Pilotul a decis să-și grăbească plecarea și să decoleze cu câteva minute mai devreme, după ce o voce din capul lui i-a spus: „pleacă imediat de aici”. Pilotul, Ricosetta Mafella, a decolat cu câteva minute înainte de ora programată și a părăsit solul la doar câteva secunde înainte ca cutremurul să lovească, fiind ghidat pe tot parcursul de controlorul de trafic Anthonius Gunawan Agung.
Agung era un tânăr de 21 de ani pe care pilotul l-a descris ulterior drept „îngerul său păzitor” pentru că a rămas în turnul de control al aeroportului, asigurându-se că zborul Batik 6321 a decolat înainte ca dezastrul iminent să lovească.
Tragic, Agung a murit din cauza rănilor suferite în timp ce încerca să iasă din turnul care se prăbușea după ce cutremurul a lovit, plecând abia după ce le-a transmis avionului de pasageri: „Batik 6321, autorizat pentru decolare”.
Colegii săi fugiseră deja în acel moment, îndemnându-l și pe Agung să părăsească turnul care se zguduia și ai cărui pereți începeau să crape în jur, dar el a rămas la postul său pentru a ghida avionul cu 148 de oameni la bord spre siguranță.
Când avionul a decolat și a putut încerca să ajungă în siguranță, eroicul tânăr de 21 de ani a descoperit că ieșirea era blocată și a încercat să sară din turn pentru a se salva.
Din păcate, a suferit o fractură de picior și răni interne în urma căderii de la etajul 4. Colegii săi l-au transportat de urgență la spital, unde s-a decis că trebuie să fie evacuat cu un elicopter la o altă unitate medicală pentru tratament, însă a murit din cauza rănilor.
Un purtător de cuvânt al Air Navigation Indonesia a declarat că acțiunile lui Agung au ajutat la salvarea unui număr semnificativ de vieți și că acesta a fost promovat postum de două ori, „ca formă de apreciere pentru dedicarea sa excepțională față de cei aflați în pericol”.
Pilotul l-a numit pe tânărul de 21 de ani un „erou național” și a spus că, odată ce a decolat, a putut vedea valurile uriașe ale tsunami-ului. După decolare, pilotul a încercat să-l contacteze pe Agung, dar de data aceasta nu a primit niciun răspuns, deoarece curajosul controlor de trafic aerian încerca probabil să iasă din turnul care se prăbușea.
Mafella, pilotul, a declarat pentru BBC că a aflat ulterior de la colegii lui Agung că aceștia încercaseră să-l convingă să părăsească turnul, dar el le-a spus că trebuie să se ocupe de avionul cu 148 de persoane la bord.
„Fac parte dintr-un grup WhatsApp cu alți controlori de trafic aerian, iar unul dintre ei mi-a spus că l-au rugat pe Agung să plece din turn. Dar el a spus: «Așteptați, așteptați, Batik este încă aici»”, a declarat unul dintre colegii tânărului.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook