Simona Ionescu / Redactor Șef

 Dana Mladin, prinsă de cutremur în Taiwan, relatează ce a trăit în acele momente

 Dana Mladin, prinsă de cutremur în Taiwan, relatează ce a trăit în acele momente
Un cutremur de peste 7 grade pe scara Richter a lovit Taiwanul în această dimineață. Până la această oră sunt înregistrați 9 morți, peste 800 de răniți, zeci de clădiri prăbușite.

Seismul de 7,4 grade a avut loc la ora locală 07:58 a.m. (2:58, ora României), la o adâncime de 15,5 km, chiar în largul coastei de est, potrivit Administrației meteorologice locale. Bilanțul dramatic e completat și de zeci de persoane date dispărute. Acesta a fost cel mai puternic seism din ultimii 25 de ani produs în această țară. Totodată, o alertă tsunami a fost emisă în Okinawa, în sud-vestul arhipelagului japonez, dar şi în Filipine.

Pe producătoarea TV Dana Mladin, cutremurul a prins-o în Taiwan, în hotel. Ea a intrat într-un live pe Facebook, pentru a le arăta celor de acasă  că e sănătoasă și că nu a pățit nimic. Ea s-a declarat uimită că deși a avut senzația că întreaga ei cameră de hotel o ia din loc, după ce s-a balansat în toate direcțiile, când a ieșit afară, cel puțin în zona în care se afla ea, lucrurile erau deja intrate în normal: oamenii făceau sport,  mergeau pe stradă etc.

În intervenția ei video, Dana Mladin a relatat și cum a resimțit cutremurul în hotel.

„Nu ai ce face când ești la etajul 32 al unui hotel de lux. Te uiți în stânga și dreapta și te uiti: a fost așa, ca un dans. Dansam, așa, cu camera. Când am ieșit din cameră, se mișcau foarte tare cablurile de la liftul interior al hotelului. Am sunat la recepție și ni s-a spus să stăm calmi și nu lângă fereastră, hotelul fiind circular, cu gaură în mijloc”, a relatat jurnalista.

Dana Mladin a trăit momente de groază

Ceva mai devreme, Dana Mladin a făcut o postare lungă pe rețelele sociale, în care și-a relatat cu lux de amănunte emoțiile prin care a trecut din momentul în care a fost trezită din somn de balansul camerei de hotel. „CUTREMURRRRR!!!!! La 8 dimineața mă trezesc într-un bălăngănit groaznic!!! Sunt în Tainan, pe la jumatea Taiwanului și, ca să evit țeapa cu hotelul din Taipei, aici mi-am rezervat cameră la un hotel dintr-un lanț despre care auzisem acum mulți ani că e șmecher: Shangri-la. 5 stele.

(Dar imaginați-vă că am plătit 217 euro pe 2 nopți!) Am obținut upgrade de camera moca, când i-am rugat sa mă mute pe alta parte a hotelului. Ei, bine, de nu m-am înjurat pentru decizieee. Caci m-au mutat de la etj 15, la o cameră mai mare de la etajul… 32! Aici am trăit cutremurul de azi dimineață. Gândindu-mă cum Dzeu să ajung mai repede la parter! Partea proasta a fost ca nu se mai termina!!! Nu va pot descrie senzația când te miști cu toata camera și iți aduci aminte la ce înălțime ești!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NavaBharat (@enavabharat)

Bine că nu am lustră in tavan, să o fi văzut cum se mișcă ea ca barca pe valuri… În schimb, toți pereții se cutremurau, toată mobila scârțâia! Când am văzut cât durează, am încercat sa filmez, dar nu am putut, la cât mă mișcam!!! Cum s-a potolit, am luat receptorul să sun la recepție. Dar credeți că vedeam ce scrie pe butoane? Am apăsat 1. Nimic. Am apăsat 0. Good morning, miss Mladin, aud. Nu știu ce și cum am întrebat-o, dar mi-a zis să stau calmă și să mă îndepărtez de fereastră. Tocmai mă uitam pe ea la terenurile de sport de jos. Ehe, ce n-aș fi dat să fiu acolo, să mă simt în siguranță!”

Cum se simte cutremurul de peste 7 grade la etajul 32

„Încerc să mă calmez. Sunt transpirata toată. Iau mobilul să dau mesaje. Știu, toată lumea doarme în țară, dar simt nevoia să mă plâng cuiva… Caut grinda. Pana mea, care o fi?!? Ce fac? Ies în pijama daca e, pun halatul peste?? Deschid ușa de la cameră. Nimeni pe hol. Hm, o fi un semn bun, o fi lumea obișnuită cu așa ceva. Cablurile de la lift se bălăngăne rău. Or fi replici? Ce fac daca sunt? Nici bine nu îmi termin gândul și încep… Și iar bălăngăneală iar scârțâieli, iar frică. Stau în picioare între cameră și hol. Sunt chiaună de oboseală, că n-am avut decât cinci ore și un pic de somn”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FOX 13 News (@fox13now)

„Cum se termină, mă spăl și îmbrac în fix 5 minute! (Ai putea merge la război cu mine…) Sun la recepție. E safe sa cobor? Îmi zice că da. Ies și mă bag în lift. Mi se pare cel mai lung drum ever! Și, pe măsură ce oprește și la alte etaje să culeagă oameni, mă ia panica. Mă uit la fețele celorlalți. Toți jucăm indiferența. Dar cine știe ce o fi la curul fiecăruia dintre noi… La parter merg la concierge sperând să mă liniștească. „Aveți des din astea pe aici, nu?”, îl întreb. „Nu, îmi răspunde amabil, chiar nu avem des”. F&@ck!

Apoi îmi spune că a fost de 7 grade aici (!!!), că epicentrul a fost in estul insulei, îmi arată filme cu terenuri prăbușite, îmi mai zice de case căzute, de alerta de tsunami. Dar sa stau liniștită. Really?!?! Cică hotelul nostru cilindric (cu gaura in centru!), e făcut ok. Ok, ok, dar eu plec. Mă duc pe străzi! Iau lista cu obiectivele turistice planificate pentru azi. Nu sunt încă deschise… E 8.30. Nu contează. Sunt prima la ele. Doar o banca la umbra sa vad, sa trag un pui de somn fără zgâlțâieli! Apoi să mă gândesc cum voi reintra eu în hotel…”, a notat Dana Mladin în postarea sa.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre