A intrat în Cartea Recordurilor pentru cea mai înaltă femeie din lume și așa a rămas. Cine e Zeng Jinlian.
Potrivit relatărilor, Zeng a avut un frate și două surori, toți de înălțime medie, la fel ca și părinții ei, Tseng Hsien-mao și Yu Hsueh-mei. Specialiștii spun că la gigantismul ei ar fi dus o tumoră hipofizară care a perturbat producția naturală de hormon de creștere a organismului ei. La vârsta de 16 ani, medicii i-au propus o operație pe creier, dar ea a refuzat în repetate rânduri din cauza fricii de procedură și a dorinței sale de a-și păstra părul.
La cinci ani era mai înaltă decât mama sa
Dezvoltarea rapidă a lui Zeng Jinlian a început la vârsta de patru luni. Atunci putea să ridice un sac de ciment de 48 kg, iar la cinci ani era mai înaltă decât mama sa. Zeng a ajuns la o înălțime de 2,7 metri și 7 inci până la vârsta de 13 ani, ceea ce o face relativ mai înaltă decât Robert Wadlow, cea mai înaltă persoană din istorie înregistrată.
Când avea doar 16 ani, Zeng a depășit recordul de înălțime pentru femei, deținut anterior de britanica Jane Bunford (1895-1922), înaltă de 2,41 m, cu o înălțime de 7 picioare și 10,9 inci. În acel moment, Zeng măsura 7 picioare, 10,5 inci (2,40 m) și cântărea 147 de kilograme.
I-a plăcut mult să joace baschet
În comuna în care a locuit era cunoscută ca fiind pasionată de atletism și îi plăcea mult să joace baschet. Până când scolioza a oprit-o și a suferit enorm. Pentru început nu mai putea să facă mișcările unui om normal, iar în cele din urmă a avut nevoie de un scaun cu rotile. Din cauza diabetului, Zeng Jinlian a fost nevoită să rămână acasă după absolvirea liceului, unde și-a petrecut timpul citind și studiind caligrafie și poezie chineză.
Timidă și retrasă
Fata a preferat o existență solitară la țară și a fost descrisă ca fiind timidă și retrasă. Zeng dormea pe un pat imens care trebuia să fie fabricat la comandă, la fel ca și scaunul, hainele și pantofii. Potrivit relatărilor, Jinlian își începea ziua cu 20 de găluște mici și o încheia cu șase boluri de orez, iar peștele din lacul din apropiere era cina ei preferată. Guvernul local îi asigura necesarul la o rată de aproximativ 670 de dolari în fiecare an.
Popularitate la nivel mondial
Datorită înălțimii ei neobișnuite, Jinlian a acordat interviuri și a devenit cunoscută în China. Se spune că erau zile în care veneau să o viziteze chiar și o sută de persoane. Presa străină a început să vorbească despre cea mai înaltă femeie din lume după ce a fost prezentată în presa chineză de sănătate, în octombrie 1980. Zeng Jinlian s-a stins din viață la vârsta de 17 ani, în orașul său natal, din cauza diabetului, care ar fi putut fi agravat de gigantismul și scolioza sa. Cenușa ei se află la Universitatea de Medicină din Hunan.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook