Probabil că tabieturile împrumutate de la stăpâna sa au făcut-o cea mai bătrână găină de pe planetă. Până la urmă, este la fel și în cazul oamenilor. Un anume mod de viață aduce longevitate sau, din contra. Recent, „venerabila” găină Peanut a intrat în Guinness World Records, Cartea recordurilor numind-o cea mai bătrână găină din lume în viață. De acum Peanul e celebră.
„În medie, o găină trăiește între cinci și opt ani, așa că este o realizare deosebită”, a declarat pentru Washington Post stăpâna ei, Marsi Parker Darwin. În vârstă 71 de ani, aceasta e o bibliotecară pensionară care locuiește în Chelsea, Michigan, lângă Ann Arbor. Marsi Parker Darwin și soțul său, Bill, trăiesc într-o fermă „no-kill” din Michigan cu câini, pisici și diverse păsări, inclusiv găini, păuni și rațe.
Povestea găinii Peanut: a fost așa mică încât nu a avut putere să spargă oul și să iasă
Darwin își amintește foarte bine ziua de acum 21 de ani când unul dintre ouăle care trebuiau să eclozeze părea putred și fusese abandonat de mama găină. L-a luat și se pregătea să îl arunce într-un iaz pentru a fi mâncat de țestoase, când a auzit un piuit slab: „Am auzit un al doilea piuit și mi-am dat seama că, înăuntru, puiul era viu și nu părea să aibă un cioc puternic pentru a ieși din coajă”, a spus ea.
A văzut o crăpătură mică, abia vizibilă, și a decis să scoată ea puiul din ou. Apoi a încercat să pună puiul înapoi cu cloșca, dar aceasta nu l-a acceptat. Așa că Darwin a dus puiul înăuntru, l-a pus sub o lampă de căldură și l-a învățat să mănânce și să bea. A numit-o pe fetița cu pete maro Peanut, deoarece a crescut până la aproximativ un kilogram, adică aproximativ o treime din mărimea celorlalte găini ale sale.
Tabieturile celei mai bătrâne găini de pe planetă
Și așa Peanut a rămas un animal de companie mai puțin obișnuit al stăpânei sale. De la aceasta a deprins tabieturi noi. Printre ele, adoră iaurtul. „Peanut este o găină obraznică – dacă nu-și primește iaurtul cu afine dimineața, cu siguranță aud despre asta”, mărturisește stăpâna găinii.
Ea și familia ei au sărbătorit cea de-a 21-a aniversare a lui Peanut în luna mai. Darwin a spus că a fost încă surprinsă că micuța ei găină a fost numită cea mai bătrână găină din lume. „Este sănătoasă și este răsfățată”, a mai spus ea. Altfel, Peanut, recunoscută drept cea mai bătrână găină în viață din lume, se bucură să ciugulească în iarbă acasă, în Michigan.
Pe lângă iaurt, lui Peanut îi place să mănânce struguri și ocazional banane, a spus Darwin, și, deși acum se mișcă mai încet, Peanut vine întotdeauna când este chemată pe nume. „Este un personaj prietenos și se înțelege destul de bine cu toată lumea, inclusiv cu câinii și pisicile noastre”, a mai spus stăpâna găinii.
Nu a fost ușor să intre în Cartea Recordurilor
Drumul spre desemnarea recordului mondial al lui Peanut a început în primăvara anului trecut când un prieten al familiei Darwin, Todd Gillihan – de asemenea un pasionat de găini – a îndemnat-o pe femeie să depună o cerere la Guinness. Gillihan citise despre prima găină menționată în Guinness World Records cu cea mai înaintată vârstă, Matilda. Aceasta chiar a apărut în emisiunea The Tonight Show, a celebrului Jay Leno în 2004, când avea 14 ani, și a murit doi ani mai târziu, la vârsta de 16 ani.
Peanut avea atunci 20 de ani. A fost nevoie de șase luni în care Marsi Parker Darwin a răspuns la întrebări și a trimis fotografii, videoclipuri, mărturii ale martorilor și o declarație a unui veterinar pentru a certifica vârsta lui Peanut.
Muffy, o găină americană deține titlul de record mondial Guinness ca fiind cea mai bătrână găină din toate timpurile. Ea avea 23 de ani și 152 de zile când a murit, în 2011. În luna martie anul acesta, Guinness a oficializat totul: Peanut a fost recunoscută drept cea mai bătrână găină în viață din lume.
Acum câțiva ani, Peanut a refuzat să mai locuiască în coteț. Voia în casă, la căldură
Peanut și-a petrecut primii doi ani în casă, trăind într-o cușcă în sufrageria lui Darwin, înainte ca familia să o mute afară și să o integreze cu celelalte găini. Stăpânii povestesc cum găina a fost uneori intimidată de celelalte găini din fermă. Dar a rămas afară, într-un coteț de găini, timp de aproximativ 13 ani și „a clocit un număr bun de pui”, a spus stăpâna ei.
Apoi, într-o zi de iarnă, în urmă cu aproximativ șase ani, Peanut a urmărit-o pe Marsi Parker Darwin în veranda protejată a casei și nu a mai vrut să se întoarcă afară. „Aveam o cușcă veche de papagal depozitată acolo, așa că am pus niște paie, mâncare și apă în ea și asta a fost tot. Își alesese casa pentru iarnă”, a spus Darwin. Ori de câte ori femeia a încercat să o readucă pe Peanut în cotețul ei, găina s-a întors pe verandă. Și nu singură, ci cu alte patru găini care voiau și ele viață în condiții de lux.
Contrar a ceea ce se crede, găinile sunt inteligente. Ele știau că acolo este mai cald decât în coteț. Timp de trei sau patru ani, Peanut și echipajul ei au iernat pe verandă, până când câteva dintre păsări au murit de bătrânețe, a spus ea. Atunci Darwin a decis că este timpul să le permită lui Peanut și fiicei sale de 15 ani, Millie, să se mute în sufragerie. Pentru ele s-a montat un coteț de sârmă în fața ferestrei din față, astfel încât păsările să poată vedea ce se întâmplă afară.
Carte inspirațională pentru copii
Când afară este cald, Peanut și Millie fie se relaxează într-o cușcă în aer liber, fie se plimbă pe gazon și ciugulesc iarba. „Lui Peanut îi place să stea în poala mea și să se uite la televizor, a spus Darwin. Cred că îi place doar căldura de a se cuibări”. În timpul lunilor reci, ea a spus că găinii îi place, de asemenea, să fie băgată în buzunarul din față al jachetei de fermă a lui Darwin și să fie purtată alături de ea în timp ce își face treburile.
Pentru a sărbători povestea curajoasei sale găini de Cartea recordurilor – care a început cu abandonul și hărțuirea, dar s-a transformat în companie și longevitate – a publicat recent o carte pentru copii, My Girl Peanut and Me – On Love and Life From the World’s Oldest Chicken.
„Sper să împărtășesc mesajul lui Peanut că, chiar dacă ești respins sau te poți simți ca un inadaptat, poți găsi pe cineva cu care să te apropii și să ai o viață lungă și productivă”, a spus ea.
Cercetătorii își doresc să analizeze aspecte care au ținut de viața acestei păsări în speranța că vor ajunge la „secretul longevității” și, de ce nu, să schimbe astfel soarta omenirii privind vârsta.
Sursa foto: Instagram
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook