Simona Ionescu / Redactor Șef

Istoria Moscheii Suleymaniye, construită în memoria unui copil. Suleyman și Hurrem și-au trăit iubirea între pereții săi

Istoria Moscheii Suleymaniye, construită în memoria unui copil. Suleyman și Hurrem și-au trăit iubirea între pereții săi
Moscheea Suleymaniye a fost comandată de Suleyman Magnificul în onoarea fiului său decedat, prințul moștenitor Mehmed, după ce a fost impresionat de o altă moschee proiectată de Mimar Sinan.

Moscheea Suleymaniye, un reper renumit din Istanbul, a fost comandată de Suleyman Magnificul, cel mai longeviv monarh al Imperiului Otoman. Timp de mai bine de patru secole și jumătate, a fost cea mai mare moschee din oraș și, până în prezent, continuă să fie o reprezentare impresionantă a unei epoci captivante din istoria otomană.

Aici își doarme somnul de veci sultanul Suleyman Magnificul și soția sa, Hurrem Sultan

Moscheea Suleymaniye, finalizată în 1557, este un complex magnific ce are cupole aerisite de tip bizantin și patru minarete care o transformă într-un exemplu uimitor de arhitectură otomană. A fost proiectată de Mimar Sinan, arhitectul imperial favorit, care a contribuit la realizarea a peste 300 de structuri în întregul imperiu.

Moscheea este situată pe cel mai înalt deal din Istanbul, cu vedere la Cornul de Aur, și este locul de odihnă al sultanului Suleyman Magnificul, al soției sale, Hurrem Sultan, și al altor membri ai familiei lor. Moscheea Suleymaniye este o mărturie uimitoare a opulenței și puterii celei mai prospere perioade a Imperiului Otoman, precum și a celui mai impresionant conducător al său.

Suleyman, succesor al lui Solomon, profetul biblic

Moscheea Suleymaniye nu era doar un simbol al puterii, ci și unul religios, deoarece îl poziționa pe sultanul Suleyman ca succesor al lui Solomon, regele și profetul biblic. Designul său a fost inspirat de Domul Stâncii, un sanctuar islamic situat în Israel, care a fost construit pe locul Templului lui Solomon.

Moscheea Suleymaniye a suferit daune semnificative în timpul Marelui Incendiu din 1660, care a devastat două treimi din Istanbul, iar cupola sa s-a prăbușit în urma unui cutremur un secol mai târziu. Cu toate acestea, a fost reconstruită după fiecare eveniment și a fost supusă unei noi restaurări în 1956 și 2010.

Complexul moscheii cuprinde două mausolee dedicate lui Suleyman și soției sale, Hurrem

Moscheea Suleymaniye, locul unde doarme Suleyman Magnificul și soția sa,, Hurem

Eforturile ample de restaurare au readus Moscheea Suleymaniye la gloria de odinioară, din secolul al XVI-lea, punând în valoare gresia și interiorul spațios și luminos, împodobit cu motive florale și vitralii.

Decorul său somptuos prezintă desene complicate din fildeș și marmură, însoțite de sculpturi delicate. Complexul moscheii cuprinde două mausolee dedicate lui Suleyman și soției sale, Hurrem, o fostă concubină care a ajuns să devină cea mai influentă femeie din imperiu.

Hurrem, capturară de negustorii de sclavi tătari și vândută la Istanbul

Cunoscută sub numele de Roxelana la curțile europene, Hurrem a fost capturată de negustorii de sclavi tătari și vândută în Istanbul. Ea a sfidat tradiția otomană dându-i lui Suleyman șase copii, în loc de un singur moștenitor de sex masculin.

Conform obiceiurilor otomane, se aștepta ca un sultan să înceteze relațiile cu o concubină după ce aceasta aducea un copil de sex masculin, astfel încât să se poată concentra asupra creșterii fiului său pentru a concura pentru tron.

Cu toate acestea, Suleyman și-a continuat relația cu Hurrem și, în cele din urmă, s-a căsătorit cu ea. Cel de-al doilea fiu al lor, Selim, i-a succedat lui Suleyman la conducerea Imperiului Otoman.

Simbol al generozității otomane

Moscheea Suleymaniye nu este doar un tribut adus iubirii dintre Suleyman și Hurrem, ci și un simbol al puterii și generozității otomane. Complexul cuprindea un spital, bucătării publice, școli și băi publice.

Aceste facilități erau o parte esențială a sistemului otoman de protecție socială, servind nevoilor comunității. Majoritatea acestor structuri se află și astăzi în picioare, situate într-o curte vastă împodobită cu grădini frumoase.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre