La 44 de ani, Vlad Țepeș era un bărbat bolnav. Semnele bolii, descoperite pe o scrisoare

La 44 de ani, Vlad Țepeș era un bărbat bolnav. Semnele bolii de care suferea au fost descoperite pe o scrisoare compusă de el și adresată locuitorilor din Sibiu, în anul 1475. Manuscrisul, prin care domnitorul își anunța intenția de a locui în Sibiu, era o foaie de pergament pe care acesta a scris cu cerneală.
În urmă cu trei ani, cercetători din Israel și Italia au venit la Sibiu pentru a studia scrisoarea care datează din 4 august 1475, trimisă de Vlad Țepeș orașului Sibiu. Conform istoricilor români, scrisoarea are caligrafia distinctivă a lui Vlad Țepeș. Deși poate părea greu de crezut că domnitorul ar fi scris singur depeșa, autenticitatea ei nu a putut fi negată, aceasta purtând sigilii oficiale și ștampile care atestă veridicitatea și natura sa diplomatică.
Mai mult, este de menționat că în anul cu pricina, Vlad Țepeș nu era domn al Țării Românești, deci, probabil, nu avea la dispoziție servitori care să îi scrie scrisorile. Așa cum se știe, el a domnit în mai multe rânduri: 1448, 1456 – 1462 și 1476. Cercetătorii străini au luat probe de pe scrisoarea olografă a celui cunoscut în Occident drept Dracula.
La un an distanță de la prelevarea probelor, în 2023, cercetătorii au publicat rezultatele studiului lor.
Analizele de laborator au scos în evidență că Vlad Țepeș, care avea 44 de ani în momentul redactării scrisorii, era bolnav, mai exact ar fi suferit o afecțiune denumită hemolacrie, care făcea ca lacrimile sale să fie amestecate cu sânge, se precizează în lucrarea semnată de mai mulți specialiști în Analytical Chemistry și intitulată „Count Dracula Resurrected: Proteomic Analysis of Vlad III the Impaler’s Documents by EVA Technology and Mass Spectrometry”.
Vlad al III-lea, cunoscut pe scară largă sub numele de Vlad Țepeș sau Vlad Dracula, a condus Țara Românească în mod intermitent între 1448 și 1476 (mai exact în 1448, 1456 – 1462 și 1476). Renumele său provine din severitatea pedepselor, în special trasul în țeapă, folosite pentru a descuraja dușmanii, infractorii și pentru a-și afirma autoritatea. Conflictele lui Vlad cu Imperiul Otoman și interacțiunile cu așezările săsești din Transilvania, cum ar fi Sibiul, au fost trăsături importante ale domniilor sale.
Pe de altă parte, anul 1475, arată istoricii, a fost pentru Țara Românească o perioadă marcată de manevre politice intense și dispute teritoriale. Vlad Țepeș a murit în același an în care a urcat pentru a treia oară pe tronul țării, după numai puțin timp de domnie, în 1476.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook