Simona Ionescu / Redactor Șef

Legătura neștiută dintre Marele Zid Chinezesc și „otrava regilor”. Legenda celui mai lung zid din lume

Legătura neștiută dintre Marele Zid Chinezesc și „otrava regilor”. Legenda celui mai lung zid din lume
Marele Zid are o vechime de peste 2.300 de ani, echivalentul a peste 9 dinastii, iar lungimea sa oficială este jumătate din Ecuador, având 21.196,18 km. Ce legătură are cu „otrava regilor”.

Știați că Marele Zid Chinezesc nu este o linie continuă, nu a fost construit odată, aproape o treime din el a dispărut și este otrăvitor? Asta pentru că arsenicul „otrava regilor”, a fost folosit pentru a preveni eroziunea acestuia de către insecte precum furnicile.

Construit din piatră, var și lemn

Înălțimea tipică a Marelui Zid este de 5-8 metri, aproximativ de trei până la cinci ori înălțimea unui adult, iar forța de muncă a inclus soldați, țărani recrutați cu forța, condamnați și prizonieri de război. Principalele materiale de construcție ale Marelui Zid au fost pământul, piatra, varul și lemnul. Începând cu dinastia Ming (1368-1644), au fost folosite în mare parte cărămizile.

Pentru a lega cărămizile Marelui Zid a fost folosit mortar de orez glutinos, care este mult mai puternic decât mortarul obișnuit de var și, de asemenea, rezistent la apă. Multe cărămizi ale Marelui Zid au fost folosite la construirea de case, ferme sau rezervoare în timpul perioadei Revoluției Culturale (1966-1976).

Legenda tulburătoare a Marelui Zid Chinezesc

Cea mai tulburătoare legendă a Marelui Zid Chinezesc

Cea mai populară legendă despre Marele Zid este cea despre Meng Jiangnv, al cărei soț a murit construind Zidul. Plânsul ei a fost atât de amar încât o secțiune a Zidului s-a prăbușit, dezvăluind oasele soțului ei. În realitate însă, nu a fost găsit niciun cadavru îngropat în Marele Zid.

Scrierea pe Marele Zid nu era permisă, dar în timpul dinastiei Ming, fiecare cărămidă a fost sculptată cu numele muncitorului și datele pentru responsabilitatea individuală. Marele Zid a rămas în 15 dintre provinciile și municipalitățile de astăzi: Xinjiang, Mongolia interioară, Gansu, Qinghai, Ningxia, Shaanxi, Shanxi, Hebei, Beijing, Tianjin, Liaoning, Jilin, Henan, Heilongjiang și Shandong.

Un lucru puțin cunoscut este și faptul că peste 4.431 de mărci comerciale au fost denumite după Marele Zid: Great Wall Hotels, Great Wall Motors. Secțiunea Gubeikou a Marelui Zid are găuri de gloanțe, dovadă a ultimei bătălii purtate pe Marele Zid. Iar trecătoarea Shanhai este singura secțiune a Marelui Zid Ming care întâlnește marea.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre