Simona Ionescu / Redactor Șef

Legenda celebrului pirat Barbă Neagră. Unde și-a ascuns comoara

Legenda celebrului pirat Barbă Neagră. Unde și-a ascuns comoara
Legenda piratului Barbă Neagră fascinează oamenii de secole. El este probabil cel mai faimos pirat din istorie, cunoscut pentru reputația sa de temut și pentru nava sa amiral, Queen Anne's Revenge.

În ciuda scurtei sale cariere de pirat, moștenirea lui Barbă Neagră a dăinuit și a captivat imaginația oamenilor din întreaga lume. Cu toate acestea, rămân multe întrebări cu privire la viața, motivațiile și soarta sa finală.

Unul dintre cele mai mari mistere care îl înconjoară pe Barbă Neagră este locația comorii sale, a cărei valoare este estimată la zeci de milioane de dolari. De-a lungul anilor, mulți au căutat prada pierdută a lui Barbă Neagră, dar până acum, niciunul nu a reușit. Să fie oare comoara pe fundul mării, așa cum spune legenda, așteptând să fie descoperită?

Nu se cunoaște nimic despre viața piratului până la 20 de ani

Bărbatul care avea să devină cunoscut sub numele de Barba Neagră s-a născut probabil în Bristol, în Anglia, în jurul anului 1680, sub numele de Edward Teach sau Edward Thatch. Nu se știe aproape nimic despre viața sa până când, la vârsta de 20 de ani, a apărut la bordul unei nave închiriate care naviga din Jamaica, în Caraibe, în anii 1700, sub culorile Angliei, în cadrul Războiului de Succesiune Spaniolă.

Când acest conflict s-a încheiat în 1713, acesta, ca mulți alții, a ales să nu se alăture oficial Marinei Regale Britanice. În schimb, s-a orientat către piraterie, iar în 1716 s-a alăturat echipajului lui Benjamin Hornigold, un pirat nemilos care comanda o mică flotilă de nave cu baza în Bahamas. În mod evident, Teach a făcut o impresie bună și, în doar câteva luni, Hornigold l-a numit căpitan al uneia dintre navele sale.

De ce i s-a spus Barbă Neagră

La sfârșitul anului 1717, Hornigold și Teach au capturat un vas francez mare numit „La Concorde”, o navă de 20 de tunuri pe care Teach a preluat-o și a redenumit-o nava de sclavi franceză Queen Anne’s Revenge. I-a adăugat alte 20 de tunuri și, puternic înarmat, a capturat cel puțin 18 nave în cele șase luni care au urmat.

Reputația sa s-a răspândit rapid printre frații pirați din Atlanticul de Vest și din insule, precum și în rândul societății coloniale din America de Nord și Centrală. Și-a cultivat o imagine extravagantă, amestecată cu o reputație de luptător feroce.

Teach purta o barbă masivă în care, din când în când, își punea fitiluri cu ardere lentă pentru a-și spori aspectul înfricoșător. Acest lucru i-a adus multă notorietate, iar în curând a fost cunoscut sub un alt nume: Barbă Neagră. În timp, a căpătat rapid o reputație înfiorătoare de oportunist. Cu baze atât în Bahamas, cât și în Carolina de Nord, domnia sa de teroare s-a concentrat în Indiile de Vest și pe coasta atlantică a Americii de Nord.

Unde și-a ascuns comoara piratul Barbă Neagră. Sursă foto: historia, descopera

Barbă Neagră s-a opus guvernului britanic

Cu toate acestea, guvernul britanic era hotărât să ia măsuri împotriva piraților și, la sfârșitul anilor 1710, a trimis mai multe nave în Caraibe pentru a-i forța pe căpitani să se predea în schimbul grațierii și pentru a-i vâna pe cei care nu o făceau.

Hornigold a acceptat rapid o grațiere și s-a retras, dar Barbă Neagră a blocat în schimb portul principal Charlestown din Caroline timp de o săptămână întreagă, confiscând peste o duzină de nave. Barbă Neagră a intrat în portul Charleston, Carolina de Sud, la sfârșitul lunii mai 1718, cu nava Queen Anne’s Revenge și trei nave mai ușoare.

În timp ce încerca să intre sau să părăsească portul, a jefuit mai multe cargoboturi comerciale. Escadrila de pirați a împiedicat orice altă navă să tranziteze portul. Ulterior a fugit în golful Beaufort, unde a eșuat Queen Anne’s Revenge.

Unde a ascuns comoara

Pe măsură ce represiunea împotriva piraților săi s-a intensificat, Barbă Neagră a cerut și a obținut o grațiere din partea guvernatorului Carolinei de Nord, Charles Eden. Totuși, nu era un câine de uscat și, în câteva luni, s-a întors pe mare. A fost o greșeală fatală. Guvernatorul Virginiei, Alexander Spotswood, era hotărât să vâneze personaje precum Barbă Neagră și a oferit o recompensă mare pe capul acestuia.

Drept urmare, locotenentul Robert Maynard, comandând două sloopuri și aproape șaizeci de soldați bine înarmați, i-a angajat pe Barbă-Neagră și echipajul său într-o bătălie navală la Ocracoke Inlet, în largul Carolinei de Nord, la 22 noiembrie 1718. Acolo Edward Teach a căzut în luptă. A fost o carieră scurtă de pirat, dar care a generat o nebunie care continuă până în zilele noastre, toată lumea întrebându-se unde și-ar fi putut îngropa comoara.

Și astăzi se fac expediții pentru a găsi comoara

Au existat multe încercări de a găsi comoara lui Barbă Neagră și, deși au fost recuperate mai multe obiecte din ceea ce se zvonește a fi Queen Anne’s Revenge, nava sau galeonul pirat pe care acesta era celebru căpitan, comoara în sine nu a fost încă găsită.

Printre obiectele găsite pe navă se numărau tunuri, unelte, medicamente și efecte personale aparținând echipajului. Aceste obiecte au ajutat să facă lumină asupra vieții la bordul unei nave de pirați la începutul secolului al XVIII-lea. De-a lungul anilor, au existat multe expediții și chiar și astăzi există oameni care își dedică viața găsirii comorii pierdute.

Se crede că Barbă Neagră și-ar fi îngropat comoara pe Cayman Brac, o insulă subțire de 18 kilometri lungime, numită de localnici Treasure Pit (Groapa Comorii).

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre