Piatra Neagră, primită de Adam, ar fi fost inițial albă, dar și-a schimbat culoarea după ce le-a luat păcatele pelerinilor care au atins-o și au sărutat-o.
Se crede că datează din religia preislamică a arabilor
Piatra Neagră de la Mecca, obiect de venerație musulmană, încorporată în peretele estic al Kaaba (mic sanctuar din cadrul Marii Moschei de la Mecca) se crede că datează, probabil, din religia preislamică a arabilor. Piatra Neagră ar avea în jur de 60 de centimetri lungime și ar fi ruptă în aproximativ șapte bucăți, care sunt înconjurate de un inel de piatră și ținute împreună cu o bandă de argint.
Kaaba este considerat de musulmanii de pretutindeni ca fiind cel mai sacru loc de pe Pământ. Aceștia se orientează spre acest mic sanctuar în timpul celor cinci rugăciuni zilnice, își îngroapă morții cu fața spre meridianul său și nutresc ambiția de a-l vizita în pelerinaj.
Însuși profetul Mohamed ar fi sărutat piatra
În anul 930, Piatra Neagră a fost răpită de fanaticii sectei Qarmațian și ținută pentru răscumpărare timp de aproximativ 20 de ani. O altă legendă susține că „tatăl arabilor”, patriarhul Abraham ar fi avut parte de un episod tulburător când a trecut prin văile de la Hedjaz, pline de roci.
Din spatele fiecăreia a ieșit câte un demon care vroia să-l ademenească, dar niciunul n-a putut să-i zdruncine credința. Văzând acest lucru, însuși Dumnezeu i-ar fi trimis din cer piatra, care i-ar fi aparținut inițial lui Adam. Imediat, patriarhul a ridicat un monument de formă cubică, unde a așezat cu evlavie piatra. Ușor, ușor, vestea a ajuns la arabi, care au venit să i se închine, iar păcatele lor au făcut ca aceasta să se înnegrească.
De asemenea, se crede că cel mai mare profet al musulmanilor, Mahomed, ar fi mers și ar fi sărutat piatra. Fiecare musulman care face pelerinajul este obligat să meargă de șapte ori în jurul Kaaba în sens invers acelor de ceasornic. În timp ce îndeplinesc acest ritual de mers în șapte cercuri, credincioșii sunt încurajați să atingă sau să sărute Piatra Neagră.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook