Simona Ionescu / Redactor Șef

Locul unde Eva, femeia creată de Dumnezeu, își doarme locul de veci. Cea mai veche mențiune a mormântului datează din secolul al XII-lea

Locul unde Eva, femeia creată de Dumnezeu, își doarme locul de veci. Cea mai veche mențiune a mormântului datează din secolul al XII-lea
Musulmanii sunt convinși că Eva, prima femeie creată de Dumnezeu din coasta lui Adam, ar fi îngropată în Arabia Saudită, în Jeddah.

Aceștia sunt de părere că însuși numele orașului se traduce prin bunică, ceea ce îi duce cu gândul la bunica tuturor, adică Eva.

Atât în Biblie cât și în Coran și în Tora, se spune că după ce au încălcat porunca Domnului prin consumul fructului interzis, Adam și Eva au fost alungați din Paradis. Potrivit tradiției arabe, Adam ar fi ajuns la Mecca, exilat și Dumnezeu i-a spus că va trebui să cioplească Kaaba, piatră sacră a musulmanilor, în strânsă legătură cu rugăciunile acestora.

La rândul său, Eva ar fi ajuns la Jeddah unde a trăit până a plecat înapoi la Domnul și în acel loc își doarme locul de veci. „Nu se știe unde se află mormântul. Unii spun că este undeva în Palestina, iar alții spun că se află în Arabia Saudită“, a susținut renumitul istoric germano-britanic Frauke Heard-Bey.

Aici se află mormântul Evei

Un loc cu o cupolă uriașă

Prima persoană care a vorbit despre mormântul Evei a fost făcută în secolul al XII-lea de cartograful și istoricul arab Muhammad al-Idrisi. La rândul său, tot în acea perioadă, Ibn Jubayr a spus că în Jeddah există un loc cu o cupolă uriașă unde ar fi îngropată Eva. De aceeași părere sunt și istoricii Tabari, Masudi, dar și alții, care spun că ea a fost înmormântată acolo, dar aceștia nu vorbesc despre locul unde prima femeie a omenirii și-ar dormi locul de veci.

Mormântul este lung de 200 de metri și lat de patru metri

Binecunoscutul etnolog, explorator, geograf Sir Richard Francis Burton s-a îmbrăcat în 1853 în straie musulmane și a mers să viziteze locul despre care se spune că este mormântul Evei. Mormântul a fost descris ca fiind lung de aproape 200 de metri și lat de patru metri, iar în mijloc are o mică moschee. Tot el a spus că paznicul locului, dacă primea un bacșiș îi lăsa pe vizitatori să-l admire, ridicând o lespede din mijlocul podelei.

Musulmanii vor să păstreze vie legenda

S-a încercat ca mormântul să fie distrus

Fostul emir și șerif al Meccăi în perioada 1882-1905, Awn ar-Rafiq, a încercat să pună mormântul la pământ, dar arabii n-au vrut așa ceva și a ieșit o adevărată revoltă. În 1928, cei care au reușit să distrugă acest loc a fost Amir Faisal, viceregele Hejazului, în vârstă de 19 ani, și fiul lui Ibn Saud, sultan de Nejd și rege al Hejazului.

În acel moment, revista Time a precizat că „fiul luminat, viceregele, a pus în cele din urmă să fie distrusă acea impostură notorie, mormântul mamei Eva din Jeddah”. Chiar dacă în acest moment dovezile arheologice nu există, credincioșii arabi vor să păstreze legenda, convinși fiind că acolo sunt rămășițele primei femei create de Dumnezeu: Eva.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre