Simona Ionescu / Redactor Șef

Lucruri și locuri mai puțin cunoscute în țara noastră

Lucruri și locuri mai puțin cunoscute în țara noastră
Dăm buzna să vizităm catedrale, magazine și locuri de distracție din străinătate. Însă, în România sunt o mulțime de locuri  și lucruri mai puțin cunoscute.  E drept, și istoria acestor locuri este puțin mediatizată.

Obișnuim să spunem că noi avem de toate, munți, mare, păduri și pe Dracula. Avem locuri de o frumusețe care îți taie respirația și tradiții respectate din strămoși. Însă, sunt încă multe lucruri și locuri mai puțin cunoscute în țara noastră.

Curiozități din România

Locuri și lucruri puțin cunoscute în România. Sunt foarte multe. Iată doar câteva!

  • Numele staţiunii Costineşti vine de la politicianul Emil Costinescu, fost ministru de finanţe, la sfârşitul secolului XIX. A fost unul dintre fondatorii Băncii Naţionale a României. A fost de trei ori ministru de finanţe şi, o vreme, primar al Capitalei. Cu ajutorul coloniştilor germani, în 1896, Emil Costinescu a înfiinţat staţiunea care îi poartă numele şi astăzi, Costineşti.
  • Cea mai înaltă sculptură din Europa este chipul lui Decebal sculptat într-o stâncă de la Cazanele Dunării. Basorelieful are 55 m înălţime şi o lăţime de 25 m. Lungimea ochilor: 4,3 metri; lungimea nasului: 7 metri; lăţimea nasului: 4 metri. 6. Opera aparține sculptorului Florin Cotarcea, din orașul Orșova. Ideea construirii acestui basorelief i-a aparținut omului de afaceri român Iosif Constantin Drăgan, un istoric amator. A durat 10 ani (1994-2004) pentru ca cei 12 sculptori-alpiniști să îl termine. A costat  peste un milion de dolari.
Biserica de lemn a Mănăstirii Săpânţa-Peri este cea mai înaltă biserică de lemn din lume

Avem cea mai mică bancnotă din lume

  • Castelul Peleș a fost primul castel din Europa care a fost în întregime luminat cu curent electric. Energia electrică era produsă de instalația proprie a castelului. Sistemul de încălzire al castelului a fost construit în 1888 și este funcțional și astăzi.
  • Bancnota românească de 10 bani pusă în circulaţie în 1917 este cea mai mică bancnotă din lume. Dimensiunile acesteia erau de doar de 2,75 x 3.80 cm.
  • Canalul Dunăre-Marea Neagră este pe locul trei în lume în topul celor mai lungi căi de navigaţie create de om, după Canalul Suez şi Canalul Panama. Pentru construcţia sa au fost excavaţi 294 milioane m3 la canalul principal şi alte 87 milioane m3 la ramura nordică, Poarta Albă-Midia Năvodari.
  • Biserica de lemn a Mănăstirii Săpânţa-Peri este cea mai înaltă biserică de lemn din lume. Construcţia are o înălţime totală de 78 metri, se află pe malul Tisei şi fost realizată între anii 1998 şi 2003. Turla mănăstirii este vizibilă de la o distanţă de cinci kilometri peste Tisa şi poate fi observată din Transcarpatia, regiunea Maramureşului istoric din Ucraina.


100 de ani de la descoperirea insulinei. Cine a fost primul pacient cu diabet al doctorului Nicolae Paulescu

Știați că un ziarist a inventat primul pix?

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre