Simona Ionescu / Redactor Șef

Unde plecau în concediu românii, în comunism. Stațiunile cele mai căutate

Unde plecau în concediu românii, în comunism. Stațiunile cele mai căutate
Nu se putea ieși din țară, în comunism. Așa că părinții și bunicii noștri mergeau la băi, la mare ori la munte, aici, în țara noastră. Nu era rău pentru că turismul se făcea în condiții decente.

”Oamenii muncii” primeau între 15 și 24 de zile de concediu, în comunism. Se înscriau pe liste la Sindicat ori plecau pe cont propriu. Românii mergeau la munte sau la mare, cu maşina proprie, cu trenul sau cu autocarul. Stăteau stăteau la cort, în gazdă sau la hotel. Stațiunile cele mai căutate în comunism.

Unde plecau în concediu românii, în comunism

Concediu în comunism însemna odihnă în una din stațiunile din țară. Litoralul a fost, ca și acum, destinația de concediu preferată de români. Mamaia era favorită, ca și azi, iar tinerii preferau Costinești, cea mai efervescentă staţiune, unde nu erau închise toate localurile la ora 22.

La categoria lux, o cameră dublă de hotel costa 57 lei, la un salariu mediu comparabil cu cel de astăzi, respectiv 1.800 lei. La categoria a III-a, tarifele erau şi mai accesibile: 23 lei o cameră dublă cu baia în comun, iar camera cu baie proprie era 28 lei.

Pe lângă români, în Mamaia, Neptun, Olimp şi la Eforie veneau în vacanță mulți străini, suedezi, est-germani, polonezi. Ei veneau cu produse de calitate care nu se găseau în România: sutiene, săpunuri, cosmetice, țigări, cafea, jeanși etc. Le vindeau la prețuri bune.

Mulți dintre cei care au trăit acele vremuri au și azi fotografii şi „vederi” din concediile din comunism

Staţiunile preferate ale părinţilor noştri

În anii ʼ70, părinții și bunicii noștri nu se gândeau la palmieri și safari, poate nici nu știau că există. Marile complexuri hoteliere împânzeau România.

Mulți dintre cei care au trăit acele vremuri au și azi fotografii şi „vederi” din concediile din comunism.

  • Cei mai în vârstă mergeau la Techirghiol, la nămol sau la Eforie Nord sau Sud. Puteau să aleagă multe alte stațiuni din țară unde se făceau tratamente pentru diverse boli. Unii mergeau la Amara, la Govora, la Călimănești- Căciulata, Băile Tușnad, Băile Felix, Borsec, Geoagiu Băi. Erau încă multe altele.
  • Staţiunea balneară Băile Herculane este considerată cea mai veche staţiune balneară de pe teritoriul României.
  • Sovata a fost cunoscută ca loc de tratament încă de la sfârşitul secolului al XVI-lea. Lacurile sărate de aici au intrat în circuitul turistic la sfârşitul secolului al XIX-lea, când Sovata a fost atestată ca staţiune balneară. În anii ’70, staţiunea din judeţul Mureş oferea peste 4.000 de locuri de cazare, dintre care 1.100 în hotelurile Sovata,  Aluniş, Făget şi Brădet. Restul erau în vile şi popasuri turistice, iar numărul anual al vizitatorilor ei depăşea 85.000 de oameni, spun istoricii.
  • Vatra Dornei este una dintre cele mai căutate localităţi turistice din Românie. Faima sa este datorată apelor termale, izvoarelor şi priveliştilor de munte. Zona Vatra Dornei este atractivă şi pentru mănăstirile din Bucovina: Voroneţ, Humor, Moldoviţa, Suceviţa şi Putna.

Cum se jucau copiii în comunism, înainte de tabletă

Viața de student în comunism. Se intra greu la facultate înainte de anul 1989

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre