Unde plecau în concediu românii, în comunism. Stațiunile cele mai căutate

”Oamenii muncii” primeau între 15 și 24 de zile de concediu, în comunism. Se înscriau pe liste la Sindicat ori plecau pe cont propriu. Românii mergeau la munte sau la mare, cu maşina proprie, cu trenul sau cu autocarul. Stăteau stăteau la cort, în gazdă sau la hotel. Stațiunile cele mai căutate în comunism.
Concediu în comunism însemna odihnă în una din stațiunile din țară. Litoralul a fost, ca și acum, destinația de concediu preferată de români. Mamaia era favorită, ca și azi, iar tinerii preferau Costinești, cea mai efervescentă staţiune, unde nu erau închise toate localurile la ora 22.
La categoria lux, o cameră dublă de hotel costa 57 lei, la un salariu mediu comparabil cu cel de astăzi, respectiv 1.800 lei. La categoria a III-a, tarifele erau şi mai accesibile: 23 lei o cameră dublă cu baia în comun, iar camera cu baie proprie era 28 lei.
Pe lângă români, în Mamaia, Neptun, Olimp şi la Eforie veneau în vacanță mulți străini, suedezi, est-germani, polonezi. Ei veneau cu produse de calitate care nu se găseau în România: sutiene, săpunuri, cosmetice, țigări, cafea, jeanși etc. Le vindeau la prețuri bune.
În anii ʼ70, părinții și bunicii noștri nu se gândeau la palmieri și safari, poate nici nu știau că există. Marile complexuri hoteliere împânzeau România.
Mulți dintre cei care au trăit acele vremuri au și azi fotografii şi „vederi” din concediile din comunism.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook