După vizite în Coreea de Nord și China, Nicolae Ceaușescu a rămas impresionat de disciplina popoarelor ”pretine”. A luat modelul sovietic Organizația Octombriștilor și a inventat ”Șoimii patriei”. Astfel copiii erau înregimentați în organizații comuniste încă de la vârsta de 4 ani.
Șoimii patriei, inventați pentru a fi soldații credincioși ai PCR
Organizatia Șoimii Patriei a fost creată pentru îndoctrinarea copiilor de la vârsta de 4 ani. După modelul de la chinezi și nord-coreeni, Nicolae Ceaușescu a vrut să transforme învățământul românesc într-un fel de tabără militară. Copiii trebuia să iasă ”soldații credincioși ai Partidului Comunist Român” și devotați familiei conducătoare, scrie evz.ro.
Îndoctrinarea începea de la grădiniță. Astfel copiii erau înregimentați în organizații comuniste încă de la vârsta de patru ani. Șoimii patriei era prima organizație de acest tip fiind urmată de pionieri și UTC-iști. Menirea lor era acela de a crea Omul Nou.
Copii care făceau parte din organizația Șoimii patriei jurau să fie credincioși patriei și poporului român dar și partidului comunist condus de Nicolae Ceaușescu. În anul prăbușirii comunismului în România, „Șoimii Patriei” număra peste 1.500.000 de membri.
Ce făceau ”Șoimii patriei”
Elena și Nicolae Ceaușescu erau salutați la aeroport, felicitați cu ocazia zilelor de naștere sau întâmpinați în vizitele de lucru de copii, elevi, studenți și oameni ai muncii. Șoimii Patriei erau nelipsiți!
Organizația Șoimii Patriei a fost o „organizație de masă a copiilor preșcolari și școlari între 4 și 7 ani”. A fost creată de către PCR din dorința de a manipula și educa în spiritul comunist copiii de vârste fragede. Copiii încadrați în Șoimii Patriei erau îndoctrinaţi politic şi înregimentaţi în sistemul comunist, se spune în lecțiile de istorie de astăzi.
Activităţile Șoimilor patriei constau în discuţii cu militanţii PCR, activităţi practice de înfrumuseţare a grădiniţelor, şcolilor, terenurilor de joacă, locuinţelor şi spaţiilor verzi. Erau vizite în fabrici şi uzine, excursii în localitatea şi judeţul de reşedinţă. Copiii își petreceau timpul liber în colonii şi tabere de copii, la serbări, spectacole de aniversarea unor evenimente din istoria ţării şi a PCR.
Pentru acestea învățau poezii şi cântece patriotice. Nu în ultimul rând, copiii trebuiau să participe la sărbătorirea unor succese obţinute de oamenii muncii.
Refuzul de a fi integrat într-o organizație de înregimentare atrăgea după sine foarte multe piedici în dezvoltarea profesională. Calitatea de membru în UTC sau de membru de Partid îți oferea șansa absolvirii unei Facultăți, a unui doctorat sau obținerii unui loc de muncă bun.
Caută revista Evenimentul istoric la chioșcuri sau abonează-te pe agoramag.ro
„Ziua tineretului” este istorie. Pe 2 mai este Paștele, o sărbătoare interzisă în comunism
Soacra lui Nicolae Ceaușescu a aruncat blestem greu pe capul ginerelui
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook