Simona Ionescu / Redactor Șef

Marele secret al tequilei. Băutura veche de mii de ani nu poate proveni decât de aici

Marele secret al tequilei. Băutura veche de mii de ani nu poate proveni decât de aici
Una dintre cele mai populare băuturi, tequila, este sărbătorită în fiecare an, în luna iulie. De altfel, iulie e și o lună în care cocktailurile cu tequila sunt la mare căutare.

Asociată mai ales cu paharul micuț, felia de lămâie și sarea, această băutură pe bază de agave a fost și este la fel de respectată printre barmanii de top la fel ca bourbonul și scotch-ul. Chiar și George Clooney a investit într-o încercare de a deschide o companie producătoare de tequila. Dacă sunteți amatori în a consuma în cunoștință de cauză această băutură, ar fi bine să învățați câte ceva despre ea. Și anume, cum să identificați o tequila adevărată.

Tequila este o băutură alcoolică originară din Mexic, preparată din planta numită agavă albastră. Este, ca o comparație, la fel ca și șampania, care, în mod obligatoriu provine din regiunea franceză Champagne, sau ca și prosecco, ce provine din zona italiană omonimă. Potrivit daysoftheyear.com, o băutură similară cu tequila din prezent era preparată în urmă cu câteva mii de ani, chiar şi în 150 î.e.n., când o predecesoare a acesteia, numită „pulque” era consumată de olmeci, oamenii care au precedat, pe același meleaguri, civilizația aztecă.

Agavele sunt materia primă pentru tequila

Pentru obţinerea tequilei, mijlocul de agavă (pinas) este îndepărtat, preparat termic, măcinat şi fermentat de la câteva luni până la trei ani. în prezent, pentru a fi calificată drept „tequila”, băutura trebuie să fie preparată obligatoriu în Mexic şi să conţină cel puţin 51% produs derivat din agavă albastră. Există  sortimente superiore, cu 100% agavă albastră. Se spune că agavele au început să fie distilate în modul cunoscut azi, din nevoia invadatorilor spanioli care nu putea aduce cu ei, pe ape, o încărcătură prea mare cu rachiul pe care l-ar fi consumat acasă.

Atunci când proviziile au început să se termine, au improvizat din agave, creând în esență ceea ce numim astăzi mezcal.  La mijlocul anilor 1500, guvernul spaniol a deschis o rută comercială între Manila și Mexic, iar la începutul anilor 1600, marchizul de Altamira a construit prima mare-distilarie în orașul Jalisco, devenit între timp Tequila.

Apoi familia Cuervo a început distilarea comercială a tequila în 1758, urmată mai târziu de familia Sauza în 1873. Don Cenobio Sauza a identificat agava albastră ca fiind cea mai bună pentru producerea de tequila.

Margarita, un cocktail dedicat

În timpul prohibiției, băutorii din Statele Unite au descoperit tequila și cele peste o sută de baruri din Tijuana, care abundau cu băutură ușor accesibilă. La unul dintre acestea, era la mare modă o băutură căreia americanii îi spuneau Daisy Tequila  și Margarita ( Margarita, în spaniolă înseamnă margaretă). Băutură  a fost inventată dintr-o „greșeală fericită”, amestecându-se cu tequila, Triplu Sec sau alt lichior cu aromă de portocale și suc de lămâie sau limetă. Deseori se servește cu marginea paharului înmuiată în sare.

În demersul de a deține proprietatea termenului „tequila”, guvernul mexican a declarat cuvântul drept proprietate intelectuală în 1974. Ulterior a fost creat Consiliul de reglementare Tequila, pentru a asigura calitatea și a promova cultura care înconjoară băutura.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre