Simona Ionescu / Redactor Șef

Mari artiști și colecționari de artă se bucurau să intre în grațiile pedofilului miliardar. Noi dezvăluiri din dosarul Rețeaua Epstein

Mari artiști și colecționari de artă se bucurau să intre în grațiile pedofilului miliardar. Noi dezvăluiri din dosarul Rețeaua Epstein
Noile documente care au ajuns în posesia Wall Street Journal arată noi legături primejdioase între pedofilul multi milionar Jeffrey Epstein și vedete sau artiști. Mulți dintre artiștii contemporani cu notorietate internațională i-au trecut pragul „cuibușorului de nebunii”.

Legăturile lui Jeffrey Epstein cu lumea artei au fost bine documentate încă de când a fost arestat pentru trafic sexual în 2019. În același an el s-a sinucis în timp ce se afla în închisoare. Intriga din jurul rețelei sale, care exploata inclusiv fete minore pentru a oferi plăceri potenților zilei, nu a făcut decât să se adâncească de atunci. O investigație a Wall Street Journal a dezvăluit că acesta a planificat întâlniri cu cel puțin câțiva membri puternici din lumea artei.

Mii de e-mailuri și documente obținute de sursa citată, demonstrează că Epstein avea programate vizite cu artistul Jeff Koons și cu casa de licitații Sotheby’s, precum și întâlniri cu mega-colecționarul Leon Black, un finanțator ale cărui legături cu Epstein erau deja cunoscute.

Jeff Koons deține recordul pentru cea mai scumpă lucrare vântută de un sculptor în viață

În vârstă de 68 de ani, Jeff Koons (Jeffrey Lynn Koons) este un artist american recunoscut în toată lumea pentru lucrările sale legate de cultura populară și pentru sculpturile sale care înfățișează obiecte de zi cu zi, inclusiv animale din baloane realizate din oțel inoxidabil cu suprafețe cu finisaj de oglindă. În 2013, artistul a doborât orice record de vânzare pentru un sculptor în viață: a vândut versiunea portocalie a unui cățel din baloane (Balloon Dog) cu suma de 54,4 milioane de dolari.

Jeffrey Epstein era interesat de sculptorul Jeff Koons

El locuiește și lucrează atât în New York, cât și în orașul său natal York, din Pennsylvania. El a fost căsătorit cu Ilona Staller, cunoscută drept Ciocciolina, celebrul fost star porno cu origini maghiare, ce a devenit politician în Italia și cântăreață.

Marile case de licitații aveau legături strânse cu Epstein

Epstein a fost deosebit de apropiat de Woody Allen, aclamatul cineast care a fost acuzat de abuzuri sexuale asupra fiicei sale. Allen și Epstein plănuiseră să viziteze studioul lui Koons în 2013, arată documentele analizate de publicația menționată. Documentele respective arată, de asemenea, că Epstein și Allen plănuiseră o vizită la Sotheby’s în 2017, scrie ARTnews.com.

Nu este pentru prima dată când Epstein și Sotheby’s au fost prinși într-o relație. În 2020, procurorii din Insulele Virgine americane au ordonat celor două case de licitație, Christie’s și Sotheby’s, să predea orice documente legate de presupusele lor relații cu Epstein.

100 de întâlniri cu președintele Muzeului de Artă Modernă din New York

Leon Black, fost președinte al Muzeului de Artă Modernă din New York și o figură recurentă pe lista ARTnews Top 200 Collectors, a fost acuzat pe scară largă de legături cu Epstein. În acest context, în 2021 Black a demisionat de la firma Apollo Global Management Inc., pe fondul investigațiilor privind donațiile sale către organizația caritabilă a lui Epstein.

El a fost citat în cadrul anchetei din Insulele Virgine americane, iar compania sa de colectare de artă se crede că i-a plătit, de asemenea, milioane de dolari lui Epstein. Potrivit documentelor devenite publice, Epstein ar fi avut peste 100 de întâlniri cu Black între 2013 și 2017, când acesta era încă la Apollo.

Fostul model Guzel Ganieva l-a acuzat pe Black că este un prădător sexual „violent și sadic” care a violat-o și hărțuit-o, apoi a constrâns-o să semneze o înțelegere.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre