Simona Ionescu / Redactor Șef

Moartea aviatorului Antoine de Saint – Exupéry, autorul celebrei cărți „Micul prinț”, învăluită în mister

Moartea aviatorului Antoine de Saint – Exupéry, autorul celebrei cărți „Micul prinț”, învăluită în mister
„Micul prinț” face și acum deliciul celor mici și celor mari, dar autorul celebrei cărți, a treia cea mai vândută din lume după Biblie și Capitalul lui Marx, Antoine de Saint - Exupéry a avut un sfârșit învăluit în mister. A fost ultima misiune a aviatorului.

Aviatorul Antoine de Saint – Exupéry, autorul celebrei cărți „Micul prinț” a dispărut și se crede că a murit în timp ce se afla într-o misiune de recunoaștere de pe insula franceză Corsica deasupra Mediteranei, la 31 iulie 1944. Epava avionului său a fost descoperită în largul coastei Marsiliei în anul 2000, dar motivul pentru care s-a prăbușit a rămas și acum un mister.

Prietenii îi spuneau Saint-Ex

Când autorul „Micului Prinț” nu s-a mai întors de la un zbor de recunoaștere în sudul Franței, s-a născut un mister de durată. Acesta persistă până în prezent. Ce s-a întâmplat cu adevărat cu celebrul autor și aviator de pionierat Antoine de Saint-Exupéry? Născut la 29 iunie 1900, la Lyon, Franța, Antoine de Saint-Exupéry este cunoscut mai ales pentru scrierile sale, la loc de cinste fiind cartea Micul Prinț.

Saint-Ex, așa cum îi spuneau prietenii săi, a fost și un aviator desăvârșit, care a zburat mulți ani ca pilot comercial, deschizând rute de poștă aeriană în Europa, Africa și America de Sud. Când a izbucnit războiul în 1939, s-a înrolat în Forțele Aeriene Franceze și a zburat în misiuni de recunoaștere până la armistițiul Franței cu Germania în 1940. După mai mulți ani petrecuți în Statele Unite, s-a întors în cele din urmă în război ca pilot, deși avea opt ani peste vârsta limită.

Antoine de Saint-Exupery împreună cu inginerul Andre Prevot, înaintea unui zbor Paris – Saigon, pe aerodromul Le Bourget, Franța, 29 decembrie 1935. Sursă foto: rfi.ro

Acuzat că i-a susținut pe naziști

În 1943, a fost repartizat să zboare cu P-38 Lockheed Lightning în fosta sa unitate. P-38 era însă o aeronavă mult mai sofisticată decât cea cu care era obișnuit să zboare și s-a prăbușit la a doua misiune în urma unei defecțiuni la motor. Incidentul a dus la o reținere la sol de opt luni. În timpul întreruperii sale, generalul francez Charles de Gaulle i-a defăimat numele, acuzându-l pe Saint-Ex că i-a susținut pe naziști.

Depresie și alcool

Suferind deja de crize de depresie ca urmare a unor probleme de sănătate, s-a afundat și mai mult în disperare odată cu această acuzație. Sănătatea sa mentală și fizică, compromisă și mai mult de cantitățile mari de alcool pe care le consuma, s-a deteriorat semnificativ de-a lungul lunilor, însă a fost cumva autorizat să revină la serviciu.

La 31 iulie 1944, la ora 8:45 a.m., în ceea ce avea să fie ultima sa misiune, Saint-Ex a decolat din Corsica, pentru a nu mai fi văzut niciodată. Ce s-a întâmplat cu faimosul pilot cu spirit literar? Timp de decenii, a fost un mister total. Controversa persistă până în ziua de azi.

A pierdut controlul aeronavei

În timp ce lumea era în război, iar Saint-Ex zbura în zonele fierbinți, mulți au crezut că avionul fusese doborât. Cu doar opt zile înainte, în timp ce colecta informații despre trupele germane, se crede că a întâlnit o flotă de avioane ostile.

Antoine de Saint Exupery

Deși acea flotă a ales să nu tragă asupra lui, este foarte posibil ca pe 31 iulie să se fi întâlnit cu cei care au ales… altceva. Saint-Ex avea o pasiune de netăgăduit pentru zbor, dar avea și reputația de pilot indisciplinat, care citea cărți în timp ce zbura și avea puțină răbdare pentru complexitatea aeronavelor. La momentul dispariției sale, fusese deja implicat în mai multe accidente majore. Unul dintre accidente, în 1935, l-a lăsat blocat și aproape de moarte în deșertul libian timp de patru zile.

Ultima misiune

De asemenea, făcuse greșeala de a zbura din greșeală la 10.000 de metri (aproape 32.000 de picioare) fără mască de oxigen. A devenit hipoxic și și-a pierdut cunoștința în timpul zborului. Ținând cont de antecedente, mulți au crezut că a pierdut controlul undeva asupra mării și ar fi fost înghițit de ape. În ziua în care a dispărut, misiunea sa era programată să fie ultima. Să fie crezut că moartea sub focul inamicului ar fi fost un final potrivit și eroic pentru povestea sa?

Antoine de Saint-Exupéry cu zece ani înainte de a dispărea în timp ce zbura cu un P-38 deasupra sudului Franței. Fotografie distribuită de Agence France-Presse – NY Times online, domeniu public

Brățara din argint a autorului „Micul prinț”

În 1998, un pescar din largul coastei Marsiliei a observat un obiect interesant într-una dintre plasele sale: o brățară de argint pe care era scris numele lui Saint-Exupéry. Descoperirea a captat atenția întregii lumi, dar mai ales a unui bărbat în vârstă din Germania, Horst Rippert. Potrivit lui Rippert, la 31 iulie 1944, el a doborât un P-38 în apropiere de locul în care a fost găsită epava.

Spunea că Saint-Ex a fost autorul său preferat… Cu toate acestea, anchetatorii nu au găsit urme de găuri de glonț în piesele de avion recuperate și nimic altceva care să susțină afirmația germanului. Tot ceea ce au putut stabili a fost că aeronava a intrat în apă pe verticală la aproximativ 500 de mile pe oră.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre