Simona Ionescu / Redactor Șef

Mona Lisa din adâncuri: chipul care a sfidat oceanul timp de 157 de ani. Portretul s-a scufundat odată cu 10 tone de aur

Mona Lisa din adâncuri: chipul care a sfidat oceanul timp de 157 de ani. Portretul s-a scufundat odată cu 10 tone de aur
Portretul unei femei necunoscute, supranumită „Mona Lisa din adâncuri”, a fost descoperit intact după 157 de ani pe fundul oceanului, alături de o comoară de 10 tone de aur scufundată în 1857.

Între 1848 și 1855 California a trăit ceea ce istoricii numesc acum „Goana după aur”. Atunci când aur a fost descoperit de către James W. Marshall la moara lui Sutter din Coloma, California, vestea s-a răspândit rapid și a adus aproximativ 300.000 de oameni în California, atât din restul Statelor Unite, cât și din străinătate.

În 1857, nava S.S. Central America și-a început călătoria de la San Francisco spre New York, via Panama. Transporta o cantitate uriașă lingouri și obiecte din aur, în total peste 10 tone, însă nu a mai ajuns la destinație, căci s-a scufundat în urma unui uragan. 

Nava scufundată a dus la criza financiară din 1857

Istoricii spun că scufundarea navei a contribuit la criza financiară cunoscută sub numele de Panica din 1857, întrucât băncile din New York așteptau acel transport de aur. 

Nava a luat cu ea aproximativ 13.600 kg de aur – lingouri, monede recent bătute și aur brut din mine, alături de alte obiecte de valoare – și, totodată, 425 dintre cei 578 de pasageri și membri ai echipajului.

Mona Lisa din adâncuri, găsită după 157 de ani

Recuperarea epavei a avut loc în mai multe etape, între 1988–1991 și din nou în 2014. Au fost descoperite sute de comori ascunse până atunci în adâncuri. Printre acestea, cel mai tare a șocat portretul unei femei, descoperit în 2014 la o adâncime de peste 2.000 de metri sub ocean, în sudul Californiei. 

Mona Lisa din adâncuri: chipul care a sfidat oceanul timp de 157 de ani. Portretul s-a scufundat odată cu 10 tone de aur
Portretul femeii a rezistat 157 de ani pe fundul oceanului.
Sursa foto: Holabird Western Americana Collections.

Datorită zâmbetului ei enigmatic din portretul tulburător, această femeie neidentificată a fost supranumită „Mona Lisa din Adâncuri”. Fotografia, precum și alte sute de comori din cadrul naufragiului, au fost vândute la licitație în 2023 pentru 1,1 milioane de dolari. 

Fotografia, vândută pe bani grei la licitație 

Portretul – o fotografie dagherotip – a fost una dintre cele 421 de comori scoase la licitație de Holabird Western Americana Collections, pe 4 și 5 martie 2023.  Aproximativ 7.500 de licitatori din întreaga lume s-au adunat (fizic și online) pentru șansa de a deține o bucățică din istoria Goanei după Aur, iar totalul licitației a atins 1,1 milioane de dolari, depășind cu mult estimarea inițială de 375.000 – 700.000 de dolari.  

„Mona Lisa a Adâncurilor”, portretul metalic restaurat, scos de pe fundul oceanului în 2014 și botezat cu referință la Da Vinci de echipa de recuperare, a fost adjudecat pentru 73.200 de dolari.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *