Simona Ionescu / Redactor Șef

Moscheea care „respiră odată cu luna” și povestea sa impresionantă. Aici se află cel mai mare covor din lume” – Foto

Moscheea care „respiră odată cu luna” și povestea sa impresionantă. Aici se află cel mai mare covor din lume” – Foto
Moscheea „care respiră odată cu luna” există, cu toate că pare desprinsă din basme. Are un sistem de iluminat unic, sincronizat cu ciclul lunar, dar și cel mai mare covor din lume. Iată povestea incredibilă, care duce cu gândul la „1001 de nopți”

Construcția moscheei „care respiră odată cu luna” a început în anul 1996 din ordinul șeicului Zayed bin Sultan Al Nahyan și finalizată în 2007. Unul dintre locurile care fascinează are un sistem de iluminat unic, sincronizat cu ciclul lunar și cel mai mare covor din lume. 

Cea mai mare cupolă are 85 de metri înălțime

Oricine a văzut Marea Moschee Sheikh Zayed a rămas hipnotizat de frumusețea sa. Marea Moschee se întinde pe 12 hectare de teren, fiind suficient de mare pentru a găzdui mai mult de 40.000 de credincioși în același timp. Are 82 de cupole de diferite dimensiuni, cea mai mare având 85 de metri înălțime și 32,8 metri diametru.

Stâlpii interiori sunt încrustați cu „mama perlei”

Moscheea are patru minarete (n.n. turnuri înalte alipite moscheii) proiectate într-o combinație de trei stiluri otoman, mameluc și marocan, fiecare având o înălțime de 106 metri. Opulența Moscheii Sheikh Zayed este adesea vizibilă în pilonii săi. În moschee există 1.192 de stâlpi, dintre care 96 fac parte din sala interioară. Stâlpii interiori sunt încrustați cu„ mama perlei”, o bijuterie semiprețioasă.

Aici se află cel mai mare covor din lume, cu o suprafață de 5672 de mp

Moscheea din Abu Dhabi deține cel mai mare covor din lume

Construcția moscheii a început în anul 1996 din ordinul șeicului Zayed bin Sultan Al Nahyan și finalizată în anul 2007.

La construcția acesteia au participat arhitecți veniți din mai multe zone ale lumii, iar materialele folosite au fost aduse din Italia, Maroc, Germania, Pakistan, Iran, China și Malaezia. La ridicarea acesteia s-a folosit ca model Moscheea Badshahi din Pakistan și Moscheea lui Hassan al II-lea din Maroc.

Candelabrele seamănă cu palmierii răsturnați, un simbol al prosperității

Celebrele candelabre de cristal, concepute de germanul Faustig, aduc un omagiu regretatului șeic Zayed Al Nahyan. Acestea seamănă cu un palmier răsturnat, simbolizând susținerea și prosperitatea. Candelabrele din oțel inoxidabil sunt împodobite cu plăci de aur de 24 de carate și cristale Swarovski, cu aproape 40 de milioane de unități de bile de cristal de culoare verde, roșu și galben integrate în design.

Sistemul de iluminat al moscheii este conectat la ciclul lunar

Fațada moscheii strălucește ușor noaptea, sincronizată cu ciclul lunar, de aceea se spune că această clădire „respiră odată cu luna”. A fost concepută o schemă de iluminat care schimbă culoarea moscheii de la alb rece în timpul lunii pline, la un albastru treptat mai intens pe măsură ce luna scade, modificându-se la fiecare două seri.

Iar în cea de-a paisprezecea noapte a ciclului, luna este luminată într-un albastru puternic, ceea ce semnifică „lipsa lunii” de pe cer.

Cel mai mare covor din lume

Cel mai mare covor din lume se află la Marea Moschee din Abu Dhabi

Sala principală de rugăciuni adăpostește cel mai mare covor din lume, care a fost înregistrat de Guinness World Records în 2007. Covorul cu medalioane islamice complexe a fost înnodat manual de aproximativ 1.200 de artizani și a durat aproximativ doi ani, dintre care opt luni de proiectare și 12 luni de înnodare.

A fost realizat în nouă bucăți separate, transportate cu avionul la Abu Dhabi și cusute la fața locului. Covorul, care umple întreaga sală principală de rugăciuni, are 5.400 de metri pătrați, cântărește 35 de tone, fiind fabricat 70% din lână din Noua Zeelandă și 30% din bumbac.

De asemenea, una dintre caracteristicile unice incluse în fabricarea covorului sunt diviziunile în relief care nu sunt cusături. Aceste crestături indică liniile de rugăciune unde credincioșii trebuie să stea pentru a se ruga. Designul prezintă desene islamice și florale, majoritatea medalioanelor fiind situate sub candelabre, ca o reflexie a acestora pe covor.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre