Mai mulți rechini din apele de coastă ale Braziliei au fost testați pozitiv la cocaină, după ce au fost capturați în cadrul unui program de cercetare. Cocaina este un drog stimulant puternic care afectează direct creierul și care dă rapid dependență. Pe măsura ce consumul de cocaină continua, creierul devine desensibilizat și se dezvoltă adesea toleranța.
Cercetările anterioare au arătat că drogurile sunt susceptibile de a avea efecte similare asupra animalelor ca și asupra oamenilor. Cocaina creste nivelul dopaminei, un mesager chimic natural în circuitele creierului cu rol în starea de bine și plăcere și în sistemul de recompensare și motivație. Un aport mare de drog schimbă ritmul cardiac (îl accelerează). Pe de altă parte, privarea de cocaină a unui consumator duce la sevraj. Iar acești rechini au ajuns să trăiască pur și simplu în apă în care e dizolvată constant multă cocaină.
13 noi rechini testați pozitiv pentru cocaină
Biologii marini au testat 13 rechini brazilieni cu botul ascuțit capturați în apropierea Rio de Janeiro și au descoperit că aceștia prezentau niveluri alarmant de ridicate de cocaină în mușchi și ficat. Mai precis, conform jurnaliștilor BBC, concentrațiile erau de până la 100 de ori mai mari decât cele raportate anterior pentru alte creaturi marine.
Cercetarea este realizată de Fundația Oswaldo Cruz. Practic, animalele erau drogate teribil de tare. Sara Novais, un eco-toxicolog marin de la Centrul de Științe Marine și de Mediu al Universității Politehnice din Leiria, a declarat pentru revista Science că descoperirile sunt „foarte importante și potențial îngrijorătoare”.
Rechinii dependenți de cocaină din apele Floridei
Dar rechinii drogați din Brazilia nu sunt nici pe departe un caz singular. Comportamentul anormal observat la rechinii de pe coasta Floridei, încă de anul trecut, se pare că e tot consecința consumului (involuntar) de cocaină de către acești pești. Oamenii de știință cred că rechinii înfometați se înfruptă din pachetele cu droguri pe care le găsesc aruncate în largul coastelor Floridei.
Cocaina este extrem de solubilă. E suficient ca doar un colț al unui pachet cu droguri să intre în contact cu apa, pentru ca praful să se dizolve imediat și așa să ajungă în corpul peștilor. Discovery a realizat anul trecut un documentar, „Rechini pe cocaină”, care examinează exact modul în care prădătorii oceanului ajung să consume pachetele cu cocaină care le găsesc plutind pe apă, după ce sunt aruncate peste bord de traficanții de ocazie.
„Rechinii pe cocaină”, comportament aberant
În cercetările lor, efectuate pe mare în Florida Keys, lanţul de insule sensibile din punct de vedere ecologic și al traficului de droguri din sudul Floridei, biologii marini au observat rechini care prezentau comportamente bizare. Un rechin ciocan, specie care de obicei înoată departe de oameni, a venit direct spre scafandri, mişcându-se neregulat.
De asemenea, au observat un rechin de nisip care înota în cercuri în timp ce se concentra asupra unui obiect imaginar. Cercetătorii au efectuat şi experimente care au dovedit că rechinii din Florida, de pe ruta traficanților de droguri, sunt deja dependenți de substanțe ilegale. Acest lucru a fost testat aruncându-li-se în apă momeli care simulau narcoticele.
Ca să vă puteți imagina amploarea fenomenului, e de menționat că numai în luna iunie 2023, Paza de Coastă a SUA a anunțat că a recuperat narcotice ilegale din apele din Caraibe şi din sudul Floridei în valoare de peste 186 de milioane de dolari.
Biologii cred că drogul afetează și viitorii pui, ca și în cazul oamenilor
Revenind în Brazilia, oamenii de știință au anunțat că toate femelele capturate pentru studiu s-a dovedit că erau nu doar foarte drogate cu cocaină, dar și „însărcinate”. Rechinii sunt pești ovovivipari. Adică puii lor se dezvoltă în ouă fecundate, care cresc însă în interiorul corpului femelei – mamă.
Momentan, consecințele expunerii la cocaină pentru fetușii de rechin sunt necunoscute, spun experții. Însă, tot ei cred că și în cazul rechinilor, cocaina are aproximativ aceleași efecte ca și în cazul oamenilor.
Conform medicilor, cocaina traversează cu ușurință placenta mamei și ajunge la nivelul fătului putând cauza probleme serioase pentru copil, înainte, dar și după naștere.
Conform oamenilor de știință din Brazilia, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a stabili dacă cocaina schimbă comportamentul rechinilor și cum sunt afectați embrionii care se dezvoltă în ouăle din interiorul unei femele mamă pe perioada gestației.
Cum ajung drogurile în apă. Rechinii înoată practic în apă cu cocaină, pe rutele traficanților
Experții cred că cocaina ajunge în apele de costă ale Braziliei prin intermediul laboratoarelor ilegale unde drogul este fabricat, prin excrementele consumatorilor de droguri, dar și prin pachetele de cocaină pierdute sau aruncate în ape de traficanți, de teamă să nu fie prinși.
Având în vedere că traficul de droguri e grav sancționat, în fața pericolului de a fi prinși de poliție, nu puțini sunt traficanții care renunță la încărcătura valoroasă, aruncând-o în apă. Pachetele de droguri arată, pentru rechini, ca o pradă, astfel că aceștia nu ezită să le sfâșie și să consume conținutul. Resturile se dizolvă în apa din jurul peștilor.
Probleme cu cocaina din apele planetei nu sunt singulare în Brazilia și America (Florida). Amintim că anul trecut, compuși chimici, inclusiv benzoilecgonină, care este produsă de ficat după consumul de cocaină, au fost găsiți în probe de apă de mare colectate de pe coasta de sud a Angliei.
Sursa foto: Arhivă
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook