Balut e un preparat tradițional care presupune consumarea unui pui de pasăre care încă nu a eclozat. Iar aceasta este noua fiță întunecată a VIP-urilor: mănâncă pui de păsări, direct din găoace.
Oamenii i-au bătut imediat obrazul artistei după ce aceasta și-a mediatizat piesa pe rețelele sociale. Rapperița a declarat că și-a numit piesa lansată pe 15 septembrie Balut, după popularul fel de mâncare cu același nume, foarte popular în Filipine. „Am numit piesa Balut pentru că semnifică o pasăre care este mâncată de vie, a scris ea într-un Instagram Story duminică. Este o metaforă pentru Twitter stans (n.r. fanii obsesivi) și pentru moartea toxicității Twitter. Începutul lui X și sfârșitul tweet-urilor”.
Melodia se numără printre piesele de pe cel de-al patrulea album de studio al lui Doja Cat, Scarlet, care a fost lansat vineri, 22 septembrie. Apoi, artista a povestit și că a mâncat balut înainte.
„Balut a fost bun. Mi-a amintit de (gustul de) ficat. E aproape ca și cum ai putea spune că este o (porție) mică bogată (în) grăsimi. Am putut să simt gustul vitaminelor din balut. Pur și simplu știi că (este) bun pentru tine imediat. Mi-a plăcut. (Dar) nu cred că l-am mâncat cum trebuie. Era încă cald”, a povestit ea pe Instagram Live după ce a postat explicația sa privind titlul melodiei.
Însă în loc să o aclame pentru reprezentarea unei obsesii gastronomice naționale, filipinezii i-au atras atenția că se află într-o mare eroare. Balut nu este o pasăre care se mănâncă vie! Ci un ou cu embrionul în el, care se consumă după ce acesta a fost gătit. Mai exact, fiert. Unii chiar au considerat că explicația ei este ofensatoare din punct de vedere cultural, scrie CNN. „Mâncată de vie? Cine mănâncă balut de viu? Fată, nu trebuie să-mi faci de rușine cultura dacă nu o înțelegi”, i-a transmis un utilizator pe X.
Un alt tweet care a corectat descrierea balut-ului, iar postarea a adunat aproape 100.000 de aprecieri și o mulțime de comentarii de susținere în tagalog și engleză: „Nu, nu, nu! Atenție, un balut este un ou de rață fertilizat”.
Ce este balut
În afara Asiei de Sud-Est, balut apare adesea în emisiuni de călătorie și gastronomice, unde este uneori prezentat ca o mâncare neobișnuită sau bizară, susceptibilă să îi testeze pe occidentali. În Filipine preparatul are statut de delicatesă națională.
Balut este, de fapt, un ou de rață care a fost fertilizat și incubat, 17 până la 18 zile, iar embrionul este consumat direct din coaja oului, după ce a fost gătit. Practic, embrionul e bine format, dar nu s-a dezvoltat încă pe deplin, iar așa e fiert, direct în ou, și mâncat.
Pregătirea ouălor pentru balut e destul de anevoioasă. Începe înainte ca oul de rață să atingă vârsta de 5 zile. Pentru început, ouăle fertilizate sunt ținute la soare între 2 și 7 ore pentru a elimina umiditatea. Apoi se pun la incubator, unde ouăle stau la căldură, întuneric și umiditate adecvată. De trei ori pe zi sunt întoarse, pentru a le asigura o dezvoltare oprimă și constantă a embrionilor.
Unde a apărut pentru prima dată balut
Consumul de ouă de rață fertilizate a pornit din China, cu sute de ani în urmă, deci într-o perioadă în care nu apăruseră încă frigiderele și se punea problema „conservării” ouălor cât mai mult timp. Acolo a fost numit „maodan” adică „cu pene” sau „ou păros”, deoarece penele sunt deja vizibile pe embrion și acestea se văd când oul este gătit.
Balut se prepară și în Vietnam și Cambodgia, cu mențiunea că în aceste țări perioada de incubație este prelungită și până la 21 de zile. În prezent, balut poate fi consumat în mod obișnuit în majoritatea țărilor din Asia de Est și de Sud-Est, inclusiv Laos și Thailanda. Preparatul a ajuns în Filipine în secolul al XVI-lea, prin intermediul comercianților chinezi.
În mod tradițional există două tipuri de balut. Mamatong se referă la preparatul în care embrionul plutește deasupra gălbenușului și albușului. Balut na puti arată embrionul învelit în cu o peliculă albicioasă. Practic e același lucru, diferența se face atunci când se așază oul în apă. Când plutește, este un mamatong. Celălalt tip se scufundă.
Cum se mănâncă balut, supranumit și „viagra filipineză”
Pentru începători se recomandă balut de 16 zile: embrionul este mai puțin dezvoltat, oasele și ciocul viitorului pui de rață sunt mult mai moi de mestecat. Coaja oului se sparge în vârf, apoi, prin gaura obținută, se asezonează conținutul cu sare. Mai poate fi asezonat cu chili, usturoi, oțet, suc de lămâie, piper măcinat și frunze de mentă. Pentru a amesteca condimentele cu oul, acesta se învârte în mână. Apoi se soarbe lichidul.
Abia apoi se desface coaja complet pentru a expune carnea, dar și ce a mai rămas din albușul și gălbenușul inițiale. Gălbenușul are o textură cremoasă. Cei care au gustat balut spun că lichidul ar avea gust de supă de pui, gălbenușul e ca o budincă, iar embrionul are carnea fragedă. Dar și pene și cioc, crocante care trebuie să fie destul de ciudate la gust. Cel mai adesea se servește alături de bere. Deseori e servit în omlete, dar și în produse de patiserie.
Datorită conținutului ridicat de proteine și nutrimente, balut e supranumit „viagra filipineză”, fiind, real, un afrodiziac natural. Din aceleași rațiuni, combate cu succes mahmureala. Asta pentru că gălbenușul din balut conține cisteină. Cisteina este un aminoacid care descompune toxinele din ficat și ajută la eliminarea lor din organism.
Sursa foto: Instagram
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook