Potrivit experților, atunci când observați un gălbenuș cu o mică pată roșie, de sânge, înseamnă că un vas de pe suprafața acestuia s-a rupt. Acele mici pete de sânge sunt inofensive.
De ce ouăle au pete de sânge
„Oamenii obișnuiau să creadă că oul a fost fertilizat, dar s-a demonstrat că acest lucru nu este adevărat”, a declarat Caroline West Passerrello, MS, RSN, LDN, coordonator comunitar și instructor la Universitatea din Pittsburgh și purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică.
În schimb, „micuțele pete de sânge de pe gălbenușul oului se datorează faptului că unul sau mai multe dintre micile vase de sânge de pe acesta se sparg în timpul procesului de ovulație al găinii”, a explicat expertul în păsări, Gail Damerow. Pe de altă parte, această pată roșie se poate găsi chiar și în interiorul albușului.
Petele de sânge pot indica un ou proaspăt
Petele se găsesc doar la aproximativ 0,5% dintre găinile care depun ouă albe și la aproximativ 18% dintre găinile care depun ouă maro. Găinile pot depune mai multe ouă cu pete de sânge din motive genetice, dacă sunt stresate sau au un nivel scăzut de anumiți nutrienți.
Metoda „lumânarea”
Procesatorii de ouă țin de obicei ouăle la lumină, un proces numit „lumânare”, pentru a îndepărta orice urmă de imperfecțiuni, precum aceste micuțe pete roșii sau coji crăpate. „Metodele de lumânare elimină de obicei petele de sânge, dar este greu să prinzi fiecare ou în timpul fabricării.
Așa că nu este foarte frecvent, dar petele de sânge pot indica un ou proaspăt, iar aceste ouă pot fi consumate în siguranță”, susține spune West Passerrello. Petele de sânge pot fi mai frecvente în cazul în care ouăle provin de la crescătorii de curte, deoarece este posibil ca aceștia să nu folosească această metodă. Potrivit lui West Passerrello, „dacă doriți să îndepărtați pata de sânge, luați o furculiță sau un cuțit și îndepărtați-o ușor înainte de a găti oul”.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook