Poate că Lev Tolstoi nu a greșit când a scris că „fiecare familie nefericită este nefericită în felul ei”. Există unele prințese care par destinate să repete povestea tristă a strămoșilor lor și să nu-și găsească niciodată propria fericire.
În timp ce întreaga lumea așteaptă cu nerăbdare întoarcerea acasă a prințesei Charlène de Monaco, ce se recuperează dintr-o clinică elvețiană pentru probleme de sănătate, e surprinzător să aflăm că soția prințului Albert nu este singura din istoria familiei Grimaldi care a trăit o viață dificilă la curte. S-au spus multe despre motivele reale care au determinat-o pe prințesă să stea departe de Rocca aproape un an.
Prima prințesă americană
Născută în cartierul francez din New Orleans, Louisiana, în 1858, Marie Alice a fost o nobilă franco-americană, verișoară a poetului romantic Heinrich Heine și moștenitoarea unei familii evreiești bogate de bancheri cu afaceri în Berlin și Paris.
Declanșarea Războiului Civil American din 1861 împinge familia să se întoarcă în Franța, unde tânăra crește susținută și înconjurată de bogăția abundentă a familiei, ceea ce îi permite să cucerească un rol principal în înalta societate pariziană, scrie Elle.com.
Catolică prin naștere, în 1875 Alice s-a căsătorit cu Marie Odet Armand Aimable Chapelle, marchiz de Jumilhac, VII Duce de Richelieu și d’Aiguillon, dobândind titlul nobiliar de ducesă. Din căsătoria lor se nasc doi copii, Armand și Odile Marie Auguste, dar după câțiva ani dragostea se termină și căsătoria se destramă.
Divorțată, Marie Alice devine prințesă de Monaco, pe viață
Frumoasă și cultă, la vârsta de 31 de ani, Marie Alice s-a căsătorit cu Prințul Albert I de Monaco, stră-străbunicul actualului suveran Albert al II-lea. Nunta a avut loc în data de 30 octombrie 1889.
Înzestrată cu o remarcabilă perspicacitate în afaceri, ea a preluat în scurt timp frâiele micului principat, ajutându-și și sfătuindu-și soțul să gestioneze corect finanțele micului stat și făcând tot posibilul pentru ca acesta să fie unul dintre cele mai prospere centre culturale din Europa.
Dacă pe de o parte pasiunea prințului pentru oceanografie și lungile sale șederi pe mare l-au determinat să înființeze în 1899 Muzeul Oceanografic din Monaco, unul dintre cele mai importante din lume pentru conservarea florei și faunei marine, pe de altă parte, Alice se ocupă personal de organizarea stagiunii de operă a Principatului, dând un mare impuls teatrului local și datorită contribuției impresarului de teatru rus Sergej Djagilev, părintele Baletului Rus de la care a pornit cariera artistică a mai multor dansatori și coregrafi.
Cum a fost părăsit prințul Albert I de Monaco
Povestea de dragoste dintre Albert și Marie Alice pare să decurgă fericit la fel ca cea a micului stat autonom, însă după câțiva ani frumoasa prințesă formează o relație secretă cu compozitorul Isidore de Lara. Când relația este descoperită, prințul solicită și obține separarea de drept, care se oficializează la Monaco la 30 mai 1902.
Cuplul nu va divorța niciodată, mai dezvăluie Elle.com. Marie Alice va rămâne prințesa consoartă a Monaco pe viață, dar acest lucru nu o va împiedica să plece și să-și continue noua viață în Parisul plin de viață și de culoare, unde a murit la 22 decembrie 1925.
Sursa foto: Wikipedia, ua.depositphotos.com
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook