Simona Ionescu / Redactor Șef

O nouă bombă detonată la Palatul Buckingham. Radiografia relațiilor dintre prințul Harry și restul familiei

O nouă bombă detonată la Palatul Buckingham. Radiografia relațiilor dintre prințul Harry și restul familiei
Regele Charles al III-lea ar fi spus că nu e dispus să plătească pentru Meghan Markle, supărându-l grav pe fiul său mai mic, prințul Harry. Totul apare într-o nouă carte care aruncă în aer Palatul Buckingham și familia regală britanică, carte ce radiografiază detaliat distrugerea relațiilor dinte mezinul actualului rege și Casa regală.

Dezvăluirea din noua carte a lui Robert Jobson, Our King: Charles III – The Man And The Monarch Revealed, partea a doua fiind publicată în ediția din acest weekend a Mail on Sunday, indică discuțiile premergătoare căsătoriei dintre prințul Harry și Meghan Markle, dar și modul în care s-au depreciat, apoi, relațiile dintre aceștia și membrii Casei regale.

Mai întâi, William își întreabă fratele „Ești sigur, Harold?”, în legătură cu căsătoria. El a spus că da. Apoi, Charles a aruncat o adevărată bombă, spunând că nu-și poate permite să plătească pentru Meghan în viitor, precum și pentru Camilla și pentru William și Catherine și tânăra lor familie. Acest lucru l-a înfuriat pe Harry pentru că a simțit că nu i se acordă importanța cuvenită.

Animozitățile dintre Meghan și Kate au fost vizibile de la început

Pe măsură ce ziua nunții lui Harry se apropia, jignirile s-au acumulat în mintea lui. Prima întâlnire a viitoarei sale mirese cu William și Catherine la Palatul Kensington îi lăsase lui Meghan impresia că Catherine (Kate) era refractară. Mai târziu, Ducesa de Cambridge – însărcinată la acea vreme – își ceruse scuze după ce Meghan vorbise despre hormonii ei, sugerând că aceasta avea „creier de bebeluș”. Și mai fusese și acea faimoasă ceartă legată de o rochie de domnișoară de onoare pentru Prințesa Charlotte.

În realitate, în momentul în care bunica sa a murit, prințul Harry mai avea foarte puțini susținători în familie. Chiar și regina, care a avut întotdeauna o mare afecțiune pentru el, se săturase în cele din urmă de ieșirile sale. În primul rând, se plictisise de schimburile volatile dintre Harry și fratele său, care aveau loc uneori în prezența ei. Apoi, Harry și Meghan începuseră să critice în mod public atât monarhia, cât și membrii familiei regale.

Regina, nedumerită de comportamentul nepotului preferat

Regina a fost sincer nedumerită de comportamentul cuplului, descriindu-l ca fiind „destul de nebunesc”, se mai arată în carte. Cu toate acestea, ea a ajuns să creadă că nepotul ei era „atât de consumat” de dragostea sa pentru soția sa încât aceasta „îi întuneca judecata”. Și s-a simțit dezamăgită. Nu numai că Majestatea Sa a fost dezamăgită de decizia lui Harry de a-și abandona datoriile regale, dar a văzut plecarea soților Sussex ca pe o oportunitate ratată.

În ciuda acestui fapt, regina a sperat sincer că nepotul ei își va găsi pacea și fericirea trăind viața pe care și-a ales-o, notează Daily Mail. Harry, la rândul său, a sunat-o în mod regulat din California. Dar regina a fost tulburată când a continuat să încerce să-și exprime nemulțumirile. În cele din urmă, ea i-a cerut să vorbească direct cu tatăl său în schimb.

Regina a încercat să aplaneze conflictul dintre Harry și tatăl său

O sursă a declarat: „Majestatea Sa a găsit apelurile prințului Harry destul de dificile și obositoare. Ea nu a vrut să intervină în relația tată-fiu și l-ar fi îndemnat să vorbească cu tatăl său”. Nici asta nu a funcționat. Prințul Charles a încetat pur și simplu să mai răspundă la apelurile lui Harry după ce fiul său l-a înjurat și i-a cerut în mod repetat fonduri. Când regina l-a întrebat pe Charles de ce nu a cedat, acesta i-a spus că nu este o bancă.

Orbit de dragoste pentru Meghan, Harry nu a mai ținut cont de regulile casei regale

Vestea relației lui Harry cu o actriță americană apăruse pe 31 octombrie 2016. Meghan Markle nu a părut tulburată: în aceeași zi, a postat pe Instagram o fotografie cu două banane și o linguriță. Dar starea ei de spirit a părut să se schimbe rapid. Fotografiile cu noua și superba iubită a prințului erau brusc la mare căutare, iar ea era inevitabil ținta paparazzilor. „Îngrozit” pentru siguranța ei, Harry a recunoscut mai târziu că se temea că istoria se va repeta și că Meghan va suferi aceeași hărțuire neîncetată pe care a îndurat-o mama lui, despre care credea că a dus la moartea ei.

La 8 noiembrie, el a publicat o declarație oficială în care a cerut presei și trolilor online să oprească ceea ce el a numit „valul de abuzuri și hărțuire” îndreptat împotriva iubitei sale, susținând că a fost implicat în „bătălii juridice nocturne” pentru a împiedica presa să publice povești defăimătoare despre Meghan și relația lor. Din nefericire, el nu s-a consultat nici cu Charles, nici cu William înainte de a lansa această ofensivă incendiară.

Harry și Meghan au anunțat desprinderea de familie, fără să se consulte cu aceasta

Tatăl său a fost anunțat cu doar 20 de minute înainte ca aceasta să fie transmisă. În acea zi, prințul Charles tocmai sosise în Bahrain într-o vizită sponsorizată de Foreign Office în statele din Golf. Așa cum orice membru al Familiei Regale ar fi putut prezice, atenția presei a trecut imediat de la turneu la fiul său îndrăgostit și la noua iubită. Articolele de la acea vreme sugerau că Charles era „distrus”, dar acest lucru era departe de adevăr. În schimb, el a fost dezamăgit de ceea ce el considera a fi proastele maniere ale fiului său.

„Nu ar fi făcut niciodată așa ceva dacă regina ar fi fost în turneu, a declarat un fost consilier. Este de înțeles că există o ierarhie și un sistem de grilă, dar prințul Harry părea să creadă că atunci când vine vorba de Meghan Markle, ea va avea întotdeauna întâietate”.

Prințul Harry, tot mai ofensat de relațiile din familie

William era și el neliniștit. În privat, el credea că fratele său a reacționat exagerat. „Totul a fost un pic dramatic”, și-a amintit mai târziu unul dintre foștii săi consilieri. În ceea ce-l privește pe Harry, acesta s-a simțit ofensat când i s-a spus că atenția masivă pe care o primea Meghan era de așteptat. De asemenea, el a fost supărat pe ceea ce a considerat a fi lipsa de sprijin a familiei sale.

„Era aproape ca un ritual de trecere, iar unii dintre membrii familiei spuneau: Soția mea a trebuit să treacă prin asta, așa că de ce ar trebui ca prietena ta să fie tratată diferit? De ce ar trebui să primească un tratament special? De ce ar trebui să fie protejată?. Eu am spus: Diferența aici este elementul rasial”, dezvăluie Harry în documentarul de pe Netflix. „Elementul rasial” care a exercitat atât de mult instinctele de protecție ale lui Harry i-a scăpat cumva bunicii sale regale.

La prima lor întâlnire, regina a luat ceaiul cu Meghan fără să-și dea seama că aceasta era de rasă mixtă. Obișnuită să fie informată în prealabil ori de câte ori întâlnea pe cineva nou, monarhul a explicat mai târziu – într-o conversație cu un membru al cercului său apropiat – că pur și simplu nu i se spusese. Desigur, dacă ar fi știut atunci că mama lui Meghan era de culoare, regina – care l-a numărat pe Nelson Mandela printre prietenii ei dragi – nu ar fi fost câtuși de puțin îngrijorată.

Meghan Markle le-a dat peste nas Reginei și soacrei Camilla

De fapt, ea a fost încântată că Harry și-a găsit în sfârșit dragostea și a primit-o călduros pe Meghan în Familia Regală. Dar când Majestatea Sa i-a sugerat că ar trebui să apeleze la Sophie, contesa de Wessex, pentru sprijin și sfaturi, Meghan a respins ideea, spunând: „Îl am pe Harry”. Răspunsul ei a surprins-o pe regină, care se aștepta, fără îndoială, ca sugestia ei bine intenționată să fie preluată cu recunoștință. Cu toate acestea, acest lucru nu a contat prea mult: Meghan, după părerea ei, avea potențialul de a fi un mare avantaj pentru monarhie.

Meghan Markle ține cu dinții de titlul de Ducesă. Ce face regina în acest sens
Meghan Markle i-a dat peste nas reginei

Abilitățile de prezentare încrezătoare ale actriței, combinate cu moștenirea sa de culoare, au convins-o pe regină că va fi o mare campioană pentru femeile tinere, deoarece a lucrat alături de Harry în rolul său de ambasador pentru tineret în cadrul Programului pentru tineret al Commonwealth-ului. Meghan, la rândul ei, s-a spus că este „extrem de încântată” de această nouă aventură. Ea ar fi știut cu siguranță că Commonwealth-ul este deosebit de aproape de inima reginei și că aprobarea ei a fost o mare onoare.

Sursele spun că Meghan a studiat ulterior cu sârguință Commonwealth-ul și a fost văzută răsfoindu-și notițele, notează Daily Mail. Cu toate acestea, la câteva luni de la moartea reginei, seria documentară a ducelui și ducesei de Sussex pentru Netflix părea să sugereze că aceasta s-a răzgândit radical. Spre uimirea celor care își aminteau entuziasmul lui Meghan pentru noul ei rol, serialul a catalogat cu dispreț Commonwealth-ul drept „Imperiul 2.0”.

Încă dinaintea nunții nimeni nu se mai putea înțelege cu Harry

După cum știm acum, William îl îndemnase pe fratele său să fie precaut înainte de a se angaja într-o viață cu Meghan Markle. Chiar și atunci când Harry a spus că vrea neapărat să se căsătorească cu ea, William se pare că i-a spus: „Este o actriță americană până la urmă, Harold, s-ar putea întâmpla orice”.

William și Charles au observat că Harry părea să fie permanent la limită. Membrii anturajului miresei și mirelui au observat, de asemenea, că prințul devenise „irascibil” – ridicând uneori vocea în fața personalului și chiar înjurând. Harry, la rândul său, era acum convins că William nu era de acord cu alegerea miresei sale. Fie că era sau nu cazul, legătura strânsă de odinioară dintre frați s-a destrămat rău de tot.

Între timp, tatăl lor, Charles,  se întreba ce ar putea face. În ceea ce-l privește, el o întâmpinase pe Meghan, declarându-se captivat de inteligența și de personalitatea ei plină de viață. Camilla, de asemenea, își jucase rolul ca un fel de „superbunică”, dându-i sfaturi pline de umor și cu picioarele pe pământ. Dar actrița a precizat că aceasta va lua propriile decizii. Ca orice tată iubitor, Charles a fost mâhnit atunci când fiii săi au intrat în conflict unul cu celălalt, mai ales când sentimentul de răutate dintre ei părea să se extindă atât la Meghan, cât și la Catherine.

Conștient că atât Harry, cât și William sunt încăpățânați și cu o voință puternică, el s-a temut că conflictul dintre ei va fi foarte greu de gestionat și ar putea avea un impact negativ asupra monarhiei însăși. Uneori, nivelul de beligeranță dintre fiii săi – și chiar față de el însuși atunci când aceștia îl provocau – îl șoca pe Charles. Un anumit schimb de replici cu William devenise atât de aprins încât chiar îl lăsase zguduit. Adecis să nu intervină în conflictul dintre William și Harry, având încredere că în timp se va aplana.

Ruptura de familie, asumată în toamna 2019

Pe 19 mai 2018, în ziua nunții lui Harry și Meghan, mulțimile exuberante au fost fericite ignorante în privința dușmăniei dintre frați și a animozității persistente dintre soțiile lor. Abia în octombrie 2019 – când a fost difuzat un documentar ITV despre turneul ducilor de Sussex în Africa de Sud – a fost recunoscută în mod deschis această ruptură. Harry a vorbit pentru prima dată despre relația sa tensionată cu fratele său, în timp ce soția sa a recunoscut că viața ei din spatele scenei a fost o luptă.

Acest lucru l-a înfuriat pe Prințul William, care a văzut în acest lucru o trădare. Un membru al cercului său a spus că s-a simțit deosebit de dezamăgit. Pe măsură ce se apropia Crăciunul din 2019, i-a spus tatălui său că el și soția sa nu mai doresc să servească ca membri ai familiei regale care lucrează cu normă întreagă, ci doresc un plan fezabil pentru ca ei să fie parțial înăuntru și parțial afară, împărțindu-și timpul între Marea Britanie și America de Nord.

E de necrezut ce i-a făcut Prinţul Charles fiului său Harry
Regele Charles a spus că nu este „bancă” și a refuzat să asigure întreținerea lui Meghan Markle

Charles și-a sopus punctul de vedere: planul era irealizabil. Dar Harry și Meghan au decis să anunțe public totul. Cum nu se convenise nimic, Charles a fost supărat pe bună dreptate. Familia Sussex a ignorat ceea ce spusese el, mizând în schimb pe convingerea că regina îi va sprijini. A urmat celebrul summit de la Sandringham, convocat de regină în ianuarie 2020 pentru a stabili ce era de făcut.

Măsuri de precauție extreme la discuțiile despre Megxit

Monarhul a fost atât de îngrijorat de intimitate încât, după ce s-a sfătuit, a cerut ca biblioteca – unde urma să aibă loc întâlnirea – să fie verificată și curățată de eventualele microfoane. A existat o sugestie ca Meghan Markle să se alăture lui Charles, William și Harry prin legătură video din Canada, dar regina a decis că prezența ei sub orice formă „nu este necesară”, deoarece Harry o va reprezenta. De asemenea, s-a considerat că o legătură video nu ar fi fost sigură, deoarece Charles și William nu ar fi putut să își dea seama dacă întâlnirea era înregistrată sau dacă Meghan avea pe altcineva care asculta în timp ce vorbeau.

Ducii de Sussex, desigur, nu au obținut ceea ce au vrut; și-au făcut jocul și au pierdut. Nu au mai lucrat ca membri ai familiei regale, s-au mutat în California și au început să semneze contracte de mai multe milioane de dolari cu Netflix și alte companii. Au existat chiar și articole potrivit cărora Meghan se gândea să candideze la președinția Statelor Unite.

Apoi, interviul soților Sussex cu Oprah Winfrey, în martie 2021, a marcat o nouă cădere în relația lui Harry cu tatăl și fratele său. În urma acestui incident, William s-a dus la tatăl său și i-a spus că Familia Regală are nevoie de o strategie clară în relația cu Harry și Meghan. Charles a fost de acord. Din acel moment, tatăl și fratele lui Harry au decis că nu îl vor mai trata ca pe un membru de încredere al familiei. Pe scurt, nu se vor mai întâlni niciodată cu Harry singuri. Întotdeauna va trebui să existe o altă persoană în cameră.

Harry nu numai că i-a insinuat lui Oprah că un membru al familiei era rasist, dar a avut tupeul să afirme că tatăl și fratele său știau că sunt „prinși” în rolurile lor regale – „și am o imensă compasiune pentru asta”, a adăugat el. Atât Charles, cât și William fuseseră extrem de supărați de aroganța lui Harry, îngroziți de lipsa lui de discreție și furioși că avusese îndrăzneala să vorbească despre presupusele lor sentimente. „Amândoi au fost profund dezamăgiți de el. El nu avea dreptul sau autoritatea de a vorbi în numele lor”, a artătat o sursă de rang înalt.

Întâlnirile ulterioare doar au „bifat”

Nu a existat nicio conversație semnificativă atunci când Harry și-a revăzut fratele și tatăl la înmormântarea prințului Philip în aprilie 2021.

Și nu a existat vreo încercare de apropiere atunci când Harry i s-a alăturat fratelui său pentru dezvelirea unei statui a mamei lor la Palatul Kensington la 1 iulie 2021. Cu toate acestea, regina s-a întâlnit cu Harry și Meghan la Castelul Windsor atunci când au făcut o escală în aprilie 2022, în drum spre Haga pentru Jocurile Invictus. Ea a fost de acord să își vadă nepotul cu condiția ca acesta să se întâlnească și să vorbească și cu tatăl său.

Cuplul a fost întâmpinat călduros de regină, în ceea ce s-a dovedit a fi ultima dată când Harry și-a văzut bunica. Charles a fost, de asemenea, la castel – împreună cu Camilla. Harry și Meghan au ajuns târziu, ceea ce înseamnă că întâlnirea cu Prințul Charles a durat mai puțin de 15 minute.

Cu toate acestea, într-un spirit de reconciliere, s-a convenit ca ducii de Sussex să se alăture ulterior restului Familiei Regale pentru Jubileul de Platină al Reginei. Din nou, a existat o condiție: echipa de filmare Netflix care îi însoțea nu va avea acces la palatele regale sau la membrii familiei.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre