„Plănuiește Charles o petrecere păgână pompieristică? Oare regele dorește de fapt să fie încoronat Arhiducele, Maestrul Călușarilor? Acesta pare să fie mesajul păgân al designului elegant și floral – și al personajului său de referință, Omul Verde cu fața plină de frunze”, semnalează The Guardian.
Dacă e să ne luăm după invitația atractivă, pictată manual, încoronarea va fi un ritual neopăgân în care Regele Charles al III-lea va fi învestit ca orice altceva decât rege. Asta pentru că imaginea cea mai proeminentă din designul floral complicat și vesel – realizat de artistul heraldist Andrew Jamieson (care a proiectat anterior steme pentru clienți, printre care se numără și regretatul Colin Powell, fost secretar de stat al SUA, a fost selectat dintre cei opt membri ai Art Workers’ Guild) – este chipul zâmbitor al Omul Verde.
Acest chip de smarald, care se remarcă în designul elegant și învolburat al lui Jamieson, aparține unei divinități străvechi, precreștine, care încă mai poate fi văzută în arhitectura bisericilor medievale britanice. Chipul unei zeități ce definea un cult al fertilității care a existat la marginea creștinismului se potrivește perfect în recrearea plină de dragoste a lui Jamieson a imaginii naturale jucăușe care se regăsește în arta medievală.
În manuscrisele din epocă, textul principal este de obicei religios și ortodox, în timp ce distracția și fantezia își dau frâu liber pe margini. Aici, mesajul oficial al invitației ocupă un pătrat central gol, în timp ce Omul Verde și regatul său natural mereu înnoit se întind pe margini în culori vii.
Artistul pare să recunoască dragostea monarhului pentru horticultură și avertismentele sale cu privire la distrugerea naturii de către omenire în împletirea sa luxuriantă de afine, trandafiri de câine, căpșuni, o vrabie și o pitulice, ca să nu mai vorbim de albăstrele, un fluture și alte delicii ale peisajului britanic.
Omul Verde, zeitate păgână cunoscută în multe culturi
Omul Verde este o ființă legendară interpretată în primul rând ca un simbol al renașterii, reprezentând ciclul de creștere a noii vieți care are loc în fiecare primăvară. Omul Verde este cel mai frecvent reprezentat sub forma unui chip masculin de culoare verde, cu gura deschisă și capul înconjurat de frunze, de asemenea verzi. Din gură, nări sau alte părți ale feței pot ieși ramuri sau liane, iar acești lăstari pot purta flori sau fructe.
Întâlnit în multe culturi din multe epoci din întreaga lume, Omul Verde este adesea legat de zeități ale vegetației naturale. Folosit adesea ca ornament arhitectural decorativ, Omul Verde este frecvent întâlnit în sculpturi atât pe clădiri laice, cât și pe cele ecleziastice. „Omul verde” este, de asemenea, un nume popular pentru localurile publice englezești, iar diverse interpretări ale numelui apar pe panourile hanurilor, care uneori prezintă o figură completă, mai degrabă decât doar fața.
Unii speculează că mitologia Omului Verde s-a dezvoltat independent în tradițiile unor culturi antice separate și a evoluat în marea varietate de exemple întâlnite de-a lungul istoriei.
Noul Rege Charles al III-lea, uns cu mir sfințit la Ierusalim
Destinatarii celor 2000 de invitații lansate de familia regală sunt chemați „să fie prezenți la Biserica Abației din Westminster” pentru ritualul creștin care a conferit autoritate (aprobată de divinitate) monarhilor britanici încă din Evul Mediu.
Momentul central al încoronării este reprezentat de ungerea noului monarh cu ulei sfânt. Mirul care va fi folosit pentru a-l unge pe Regele Charles a fost binecuvântat luna trecută în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, de către Preafericitul Patriarh Theophilos al III-lea și de către Preafericitul Hosam Naoum.
Noul monarh și-a propus deja să fie o figură pluralistă din punct de vedere religios, vizitând diferite comunități religioase pentru a-și îndeplini dorința declarată de a fi un apărător al „credințelor”. Această invitație sugerează că aceasta include și neo păgâni, vrăjitoare și adepți ai vechilor obiceiuri, mai scrie The Guardian.
Palatul Buckingham explică modelul invitațiilor pentru Încoronare
„Palatul Buckingham are plăcerea de a împărtăși invitația pentru Încoronare, care va fi transmisă în timp util celor peste 2.000 de invitați care vor forma adunarea din Westminster Abbey. De asemenea, se anunță astăzi că opt Pagi de Onoare au fost aleși pentru a fi alături de Majestățile Lor în timpul serviciului de încoronare”, a transmis, ieri, casa regală britanică. Aceasta arată că „ilustrația originală a invitației a fost pictată manual în acuarelă și guașă, iar designul va fi reprodus și tipărit pe carton reciclat, cu detalii din folie de aur.
În centrul designului se află motivul Omului Verde, o figură străveche din folclorul britanic, simbol al primăverii și al renașterii, pentru a celebra noua domnie. Forma Omului Verde, încoronat în frunziș natural, este formată din frunze de stejar, iederă și păducel, precum și din florile emblematice ale Regatului Unit.
Pajiștea de flori sălbatice britanice care mărginește invitația prezintă crin de vale, albăstrele, căpșuni sălbatice, trandafiri de câine, albăstrele și o crenguță de rozmarin pentru amintire, alături de animale sălbatice, printre care o albină, un fluture, o gărgăriță, un greier și un pitulice. Florile apar în grupuri de câte trei, semnificând faptul că Regele devine al treilea monarh cu numele său.
Un leu, un unicorn și un mistreț – luate din stemele Monarhului și ale tatălui Majestății Sale, maiorul Bruce Shand – pot fi văzute printre flori. Armele Majestății Sale sunt acum închise de jartieră, în urma instalării sale ca Doamnă Regală a Ordinului Jartierei în vara anului trecut”.
Sursa foto: Instagram, Royal.uk
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook