Simona Ionescu / Redactor Șef

Oare ce știa Ceaușescu despre acest aliment? Românii îl mănâncă zilnic, însă el îl consuma doar în weekend

Oare ce știa Ceaușescu despre acest aliment? Românii îl mănâncă zilnic, însă el îl consuma doar în weekend
Când venea vorba de preferințe în materie de alimente, Ceaușescu era mare consumator de preparate tradiționale. Pe lângă asta, fostul dictator avea și un obicei zilnic, pe care îl respecta cu strictețe.

Stilul de viață al soților Ceaușescu a fascinat dintotdeauna și nu puțini au fost cei care au exagerat de-a lungul vremii poveștile despre cuplul de dictatori. Când venea vorba despre alimentație, Nicolae Ceaușescu și soția sa, Elena, preferau preparatele tradiționale. De asemenea, fostul dictator urma cu strictețe un obicei anume. 

Regimul alimentar al lui Ceaușescu era unul echilibrat. Acesta nu fuma, nu consuma băuturi acidulate, iar mesele erau luate la ore fixe. În ceea ce privește micul dejun al soților Ceaușescu, acesta era format cu precădere din  brânză, caşcaval, telemea, ouă, ceai şi lapte.

Ceaușescu adora ciorbele de legume 

Fosta menajeră a soților Ceaușescu, Suzana Andreiaș, a dezvăluit la un moment dat că dieta alimentară a soților Ceaușescu era formată în mare parte din legume, iar carnea era consumată în general în weekend. 

Ceaușescu prefera mâncare tradițională, bazată pe preparate din legume în timpul săptămânii și carne în weekend

„Îi plăcea ciorba de lobodă, făcută cu zarzavat, acrită cu borş, îi plăcea ciorba de salată, ciorba de ştevie, mâncarea de spanac, spanac piure cu ouă ochiuri, urzici… mânca mai mereu din astea. Vă spun sincer, am rămas uimită prima dată când l-am văzut cu câtă poftă a mâncat ciorba de salată”, a povestit Suzana Andreiaș. 

Somnul la prânz, obiceiul de la care nu se abătea 

De asemenea, conform autoarelor americane Victoria Clark şi Melissa Scott, fostul dictator adora musacaua de legume, cu ou şi smântână pe deasupra. Îi mai plăceau piftia de crap gătită în stil românesc şi salatele cu roşii, ceapă şi brânză, pe care le consuma uneori și cu friptură.

Un alt detaliu din viața lui Ceaușescu este că întotdeauna dormea la prânz, însă cel mult două ore. 

Ceaușescu dormea întotdeauna la prânz, însă nu mai mult de două ore

„Chiar peste hotare, prefera să nu mănânce, dar să doarmă. După-amiaza, când se trezea, nu se activa imediat sută la sută. Dacă te chema la prima oră după somn, era dificil, mofturos”, spunea Ştefan Andrei, fost ministru de Externe. 

Ce alimente a cerut să îi fie pregătite înainte să fugă 

Ion Lăpușneanu, fostul bucătar al cuplului, a dezvăluit ce alimente au cerut aceștia pe 22 decembrie 1989, înainte de a fugi. În acea zi, Ceaușescu și soția sa, Elena, au aterizat cu elicopterul la Palat și au cerut să le fie pregătit un pachet pentru drum. 

Conform bucătarului, au fost împachetate în grabă mai multe alimente: 1 kg de zahăr, 3 lămâi, o bucată de brânză, două pâini, niște roșii, ardei gras. 

În mod surprinzător Nicolae și Elena Ceaușescu comandau la o masă doar atât cât puteau consuma, iar risipa era evitată cu strictețe. Ceea ce rămânea ajungea la grădinari, conform bucătarului. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri