Au plecat în croaziera vieții și nu s-au gândit niciodată că va fi ultimul drum. Printre cei mai bogați oameni care s-au aflat pe vasul Titanic s-a aflat atât coproprietarul magazinului Macy’s, cât și cel mai bogat om din America. Iată povestea zguduitoare.
Cea mai bogată persoană din lume în acel moment
John Jacob Astor IV nu a fost doar cel mai bogat pasager de la bordul Titanicului, ci a fost considerat, de asemenea, cea mai bogată persoană din lume la acea vreme. Averea sa netă a fost estimată undeva între 90 și 150 de milioane de dolari, astăzi valorând, potrivit specialiștilor, între 2,8 – 4,7 miliarde de dolari.
Scriitor și inventator
Născut în bogata familie Astor din Rhinebeck, New York, în 1864, John s-a bucurat de o educație privilegiată și a intrat de tânăr în afacerea imobiliară a familiei. A fost, de asemenea, un scriitor și inventator. La vârsta de 30 de ani, a scris un roman științifico-fantastic plasat în anul 2000, intitulat „O călătorie în alte lumi”. A proiectat o frână de bicicletă și un motor cu turbină îmbunătățit. A devenit activ în dezvoltarea imobiliară, construind secțiunea Astoria a hotelului Waldorf-Astoria în 1897.
Dar și alte hoteluri notabile din New York, inclusiv St. Regis, care este considerat cea mai mare realizare a sa. Când a început Războiul hispano-american în 1898, Astor și-a oferit iahtul său, Nourmahal, Marinei americane pentru a contribui la efortul de război. De asemenea, a servit în armata americană în timpul acestui conflict.
S-a aflat pe Titanic alături de soția care era însărcinată
La vârsta de 47 de ani, s-a căsătorit cu cea de-a doua soție a sa, o mondenă de 18 ani, Madeleine Talmage Force. A existat atât de multă controversă în legătură cu divorțul de prima sa soție și cu diferența de vârstă de 29 de ani dintre Astor și Madeleine, încât au decis să se îmbarce într-o a doua lună de miere în Egipt și Europa pentru a da timp bârfelor de acasă să se calmeze.
Madeleine era însărcinată la acea vreme și dorea ca bebelușul ei să se nască în Statele Unite. Așa că au rezervat un bilet pe luxosul pachebot RMS Titanic.
Doar soția și menajera au fost îmbarcate în barca de salvare
În seara zilei de 14 aprilie 1912, soții Astor se aflau în sala de gimnastică a vasului și se jucau cu caii mecanici, când nava a lovit aisbergul. Astor a plecat să vadă ce se întâmplă și s-a întors câteva minute mai târziu, raportându-i soției sale că avariile nu erau chiar atât de grave. Fără să fie descurajați de toate acestea, au continuat să rămână în sala de sport.
În cele din urmă, cuplul s-a îndreptat spre puntea A, unde Madeleine, menajera și asistenta ei au fost îmbarcate în barca de salvare 4. Astor a întrebat dacă poate să-și însoțească soția, dar i s-a spus că niciun bărbat nu are voie să sară de pe navă până când toate femeile și copiii nu au fost evacuați. Era ora 1:55 când barca de salvare nr. 4 a fost coborâtă în Oceanul Atlantic.
Ultima imagine cu cel mai bogat om al lumii
John Jacob Astor IV nu a reușit niciodată să scape de pe nava care se scufunda. Ultima dată a fost văzut de soția și prietenii săi stând pe aripa tribord a podului, fumând o țigară și strângând în brațe ceasul său de buzunar personalizat. Aproximativ 30 de minute mai târziu,
Titanicul a dispărut sub suprafața oceanului. Madeleine, menajera și asistenta ei au supraviețuit, însă John Astor și valetul său Victor Robbins nu au supraviețuit. Dintre cei 1.517 pasageri care au murit în scufundare, doar 333 de cadavre au fost găsite. Trupul lui John Astor se afla printre acestea. Cadavrul său a fost descoperit pe 22 aprilie și a fost identificat datorită inițialelor monogramate de pe haina sa.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook