Orfanul care antrenează genii, Lajos Kristof, nu s-a oprit atunci și acolo. După momentul din 2018, în care toți românii au auzit de el și povestea lui, au urmat alte proiecte generoase și frumoase.
Născut în Reghin, de la vârsta de trei ani a crescut în orfelinatele din Mureș, iar acum trăiește în București. Este director educațional la Amias Small School. Aceasta este o o școală dedicată descoperirii și înălțării talentelor, după cum spune chiar fondatorul ei.
„Pe 17 septembrie împlinim 1 an de la înființarea Amias Small School – o școală dedicată descoperirii și înălțării talentelor! 10 campanii umanitare în toată țara, 3.500 de copii susținuți, 1 publicație națională, album de colinde, 1spectacol caritabil și povestea continuă, alături de susținătorii noștri! Anul acesta BINELE continuă! Avem nevoie în continuare de sprijinul și susținerea voastră”, este mesajul lansat zilele trecute de neobositul tânăr.
Asociația Jurnaliștilor Civici (AJC), care l-a mai sprijinit și în trecut pe Kristof, mediatizează acest proiect pentru că acest tânăr chiar s-a zbătut să facă lucruri bune pentru comunitate și în mod special pentru copii. AJC este în parteneriat cu publicația Rețete și Vedete și cu site-ul Ziarul de la țară și acordă atenție evenimentelor și proiectelor civice pe care le veți găsi relatate aici.
Orfanul care antrenează genii
De ziua lui, în 7 ianuarie, Lajos a început proiectul „Școala de excelență Kristopher”, un centru dedicat descoperirii inteligențelor multiple și talentelor copiilor din orfelinate și centre de plasament. „Pe 7 ianuarie îmi donez ziua de naștere pentru cel mai frumos vis pe care l-aș putea împlini copiilor instituționalizați! (…)
În România există peste 60.000 de copii instituționalizați. Acești copii au nevoie de dragoste, de încredere în sine. De educație pentru un bun start în viață! Am înființat Școala de Excelență unde copiii instituționalizați vor socializa, vor învăța lucruri noi și își vor putea descoperi vocațiile! Donează orice sumă și contribuie la startul lor în viață”, a anunțat Kristof, la momentul respectiv.
Crescut în orfelinatele din Mureș, după ce a fost părăsit pe stradă de cei care i-au dat viață, Lajos a absolvit Facultatea de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene cu media 9,83. Conform statisticilor, este unul din cei doar 0,1% dintre orfani care reuşesc să termine o facultate în România. Tânărul a făcut și un master în Psihologie Clinică. Este și președintele Centrului Gifted Kristopher, o asociaţie care promovează copiii supradotaţi, abandonați în orfelinate.
Viața dură din orfelinat l-a motivat
Lajos Kristof a explicat cum a ajuns să se implice într-o cauză așa de nobilă. Vorbește, practic, din propria experiență de copil nedorit de părinți și părăsit pe stradă.. „Copiii învață încă din prima zi cât de nefolositori sunt pentru societate. Asta nu se întâmplă doar la școală ci și în centrele de plasament. Mulți dintre ei, capabili de performanță, sunt tratați cu medicamente, fiind diagnosticați greșit cu boli neuropsihice. 30% dintre copiii plasați la stat primesc medicație psihiatrică! Ponderea medicației este neașteptat de mare”, arată tânărul.
Pornind de la anii petrecuți în centrele de plasament, și de la realitatea pe care o cunoaște prea bine, Lajos Kristof și-a propus să schimbe viața copiilor abandonați de familii.
Școala de Excelență pe care a înființat-o are o misiune clară, aceea de a-i ghida pe copiii instituționalizați astfel încât să își poată valorifica inteligența și talentul, pentru a-și clădi un viitor mai bun. Școala de excelență Kristopher, este, astfel, un centru dedicat descoperirii inteligențelor multiple și talentelor copiilor aflați în situații de risc social major.
„Școala de Excelență nu percepe niciun fel de taxe sau contribuții beneficiarilor pentru participarea la programele oferite și va funcționa integral pe bază de donații din partea comunității. Misiune: Asociația Gifted Center Kristopher va ajuta copiii să se dăruiască lumii cu întreaga ființă plină de iubire, să se dedice lumii cu încredere și putere”, a mai transmis acesta.
Povestea lui Kristfofer
Kristopher a venit pe lume ca un copil supradotat. Familia nu l-a dorit și nu i-a dat nicio șansă. Șansa puștiului, crescut de mic în centrele de plasament, a fost că l-au descoperit cei mai recunoscuți experți în educația de excelență. Au înțeles imediat ce potențial are și l-au antrenat și pregătit să mentoreze copii cu inteligență peste medie. Povestea lui a fost superb surprinsă de jurnalista Alina Turcitu:
„La zece ani se plictisea de moarte, că n-avea cu cine discuta psihologie. Căra cu el la ore tomuri întregi de tratate psiho-pedagogice, se punea în ultima bancă și sorbea fiecare rând. În vremea asta, colegii lui silabiseau povești ori învățau să recunoască la tablă un subiect și-un predicat. Când l-au vazut că el, o mână de om, slăbănog și firav, a venit să le mai ceară și manuale de anatomie, bibliotecarele i-au spus că trebuie să fie dus cu capul.
Altfel, cum se poate să citeasca cot la cot cu profesorii tocmai el, ‘orfanul’ clasei, aruncat de părinți într-o casă de copii? Și mai ales, de unde știa Kristopher să se exprime așa corect, articulând frumos cuvintele, de ziceai că-i pui de lingvist, el, cel mai sărac și mai flămând copil din clasă? Căci în centrul de plasament unde locuia, aproape zilnic chiar asta se întâmpla: orfanii cei mari îl tocau cu pumnii să-i ia mâncarea”.
Lajos Kristof, CV de învingător
– Licențiat în relații internaționale și studii europene, se specializează în psihologie clinică, specialist în gifted education.
Cel mai tânăr expert în educația excelenței din România: în 2009-2010 este numit vicepreședinte al Institutului de Studii și Cercetări Avansate în Educația Excelenței, al cărui președinte fondator este prof. Dr. Florian Colceag
– În 2013 devine membru asociat la International Research Association for Development and Excellence
– Autorul Volumului de Versuri: Nostalgie în Oglindă, 2009
– În 2009 este numit la Academia Română, în cadrul lansării Centrului Gifted Education, „Ambasador al Copiilor cu Potențial Înalt aflați În situații de Risc Social Major și din Sistemul de Protecție a Copilului”
– Premiul de Excelență – Gala Oameni pentru Oameni, 2014
– Nominalizare Premiul Dr. Alexandra Zugrăvescu, 2012
– Nominalizare Premiul Yanusz Korczak, 2012
– Premiul III, secțiunea Reportaj – Despre copii instituționalizați din perioada comunismului, Evenimentul Zilei, 2015
Sursa foto: Facebook
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook