Simona Ionescu / Redactor Șef

Piscina Cleopatrei, un loc magic ce combină istoria cu legendele antice. Un cadou de la Marc Antonio ca semn de dragoste

Piscina Cleopatrei, un loc magic ce combină istoria cu legendele antice. Un cadou de la Marc Antonio ca semn de dragoste
Piscina Cleopatrei din Pamukkale, sau bazinul antic, impresionează și astăzi. Legendele spun că ar fi fost un cadou pe care regina l-ar fi primit de la Marc Antoniu.

După ce frigienii, grecii și romanii antici s-au bucurat de apele bogate în minerale ale piscinei Cleopatrei, locul a intrat în istorie și rămâne o atracție turistică populară în Turcia zilelor noastre.

Locul unde se află piscina Cleopatrei ar fi fost colonizat de pirgi în jurul primei jumătăți a secolului al VII-lea î.Hr.

În secolul al XIII-lea, orașul antic a fost abandonat, iar splendidele sale ruine au rămas în mare parte necunoscute până la începerea săpăturilor în secolul al XIX-lea. În zilele noastre, la fel ca în Antichitate, izvoarele termale au rămas punct de atracție pentru mii de vizitatori care doresc să se relaxeze.

Potrivit istoriei, locul unde se află piscina Cleopatrei și izvoarele termale din împrejurimi par să fi fost colonizate de pirgi în jurul primei jumătăți a secolului al VII-lea î.Hr., când au construit un templu pentru zeița Cybele. Datorită degajării de gaze toxice dintr-un izvor fierbinte din interiorul unei peșteri, este posibil ca grecii să fi asociat situl cu zeul Hades și cu lumea subterană.

„Apa șampaniei”

Interesant este că temperatura apei din piscină, numită și „apa șampaniei”, inclusă în patrimoniul mondial UNESCO rămâne constantă în jur de 36 de grade Celsius pe tot parcursul anului și are proprietăți terapeutice vindecătoare.

Se crede că însăși Cleopatra ar fi înotat în aceste ape când regiunea era administrată de Marc Antoniu, ca parte a celui de-al Doilea Triumvirat. Antoniu chiar i-ar fi dăruit Cleopatrei faimoasa piscină. De-a lungul anilor, la piscina Cleopatrei au fost turnate mai multe filme și producții cinematografice care au surprins frumusețea sa unică.

Cine a fost Cleopatra

Piscina Cleopatrei, un loc magic ce combină istoria cu legendele antice. Un cadou de la Marc Antonio ca semn de dragoste
Cleopatra ar fi primit piscina de la Marc Antoniu, în semn de dragoste

Ultima regină ptolemeică a Egiptului, Cleopatra, a fost ultimul membru al familiei care a condus Egiptul înainte ca acesta să fie anexat de romani. La venirea sa la putere, Cleopatra s-a aflat într-o poziție politică precară.

Relațiile dintre Cleopatra și fratele și co-guvernatorul ei, Ptolemeu al XIII-lea, s-au deteriorat atât de grav încât între cei doi a izbucnit un război civil. Generalul roman Iulius Cezar a fost atras în conflict și, în cele din urmă, a trecut de partea Cleopatrei, iar cei doi au avut o aventură.

În 47 î.Hr., Ptolemeu al XIII-lea a fost înfrânt și ucis în Bătălia de pe Nil, iar poziția Cleopatrei în Egipt a fost asigurată. Cleopatra a avut un copil cu Cezar, pe nume Caesarion, care s-a născut în același an al Bătăliei de pe Nil. Acesta a devenit ultimul faraon ptolemeic al Egiptului, în calitate de co-guvernator cu mama sa.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri