Simona Ionescu / Redactor Șef

Adevărul despre iubirea dintre regina Cleopatra și Iulius Caesar. Ce s-a întâmplat cu copilul lor

Adevărul despre iubirea dintre regina Cleopatra și Iulius Caesar. Ce s-a întâmplat cu copilul lor
Povestea de dragoste dintre regina egipteană Cleopatra și generalul roman Iulius Caesar a rămas un moment intens exploatat din istorie. Despre iubirea lor s-au scris cărți, s-au făcut filme. Și s-a pus în discuție paternitatea copilului celebrei egiptence.

Regina Cleopatra VII Thea Philopator (70/69 î.Hr. – 08.30 î.Hr.) a rămas cunoscută în istorie şi artă drept iubita lui Iulius Caesar şi apoi ca soţia prietenului acestuia, Marc Antoniu, dar mai ales drept cea mai puternică femeie din Antichitate. Una care a depășit toate obstacolele și care s-a implicat în fine intrigi politice pentru a-și aține scopurile.

Fiică a regelui Ptolemeu XII Auletes, Cleopatra a fost ultima regină a dinastiei macedonene ce a condus Egiptul de la moartea lui Alexandru cel Mare, în 323 î.Hr., până la anexarea regatului de către Roma, în 30 î.Hr. După ce a devenit regină la moartea tatălui ei, în 51 î.Hr., a domnit pe rând alături de cei doi fraţi ai ei, Ptolemeu XIII (51 – 47 î.Hr.) şi Ptolemeu XIV (47 – 44 î.Hr.), şi de fiul ei, Ptolemeu XV Caesar (44 – 30 î.Hr.) cunoscut și drept Caesarion. Cleopatra a reprezentat, cum nu a mai reuşit nicio altă femeie din Antichitate, prototipul femeii fatale. Ea a influenţat activ politica romană într-un moment crucial.

Cleopatra a devenit regină la moartea tatălui ei

Deși era de origine macedoneană şi nu avea mai deloc sânge egiptean, ea învățat limba egipteană şi, din motive politice, s-a proclamat noua Isis (zeița frumuseții). E de menționat, totuși, că pentru reperele estetice de azi, monedele cu portretul Cleopatrei înfățișează o femeie mai degrabă expresivă decât frumoasă, cu buze subţiri, bărbie fermă, frunte lată şi un nas proeminent.

Unul din cele mai apreciate filme despre regina Cleopatra o are ca interpretă pe Sophia Loren

La moartea tatălui ei, tronul a revenit fiului său mai mic, Ptolemeu XIII, şi fiicei sale, Cleopatra VII. Istoricii spun că este posibil, dar nu dovedit, ca ei să se fi căsătorit la scurt timp după ce a murit tatăl lor. Cleopatra, având 18 ani, și fiind mai mare decât fratele ei cu aproape opt ani, a acaparat puterea. Primul decret în care numele lui Ptolemeu apare înaintea numelui Cleopatrei a fost în octombrie 50 î.Hr.  Dar imediat după aceea, Cleopatra a fost nevoită să plece din Egipt în Siria, unde a adunat o armată, iar apoi s-a întors în 48 î.Hr. pentru a se lupta cu fratele ei, la Pelusium.

Uciderea generalului roman Pompei, la Pelusium, şi sosirea lui Iulius Caesar au adus temporar pacea. Acela a fost momentul în care Cleopatra a înțeles că avea nevoie de sprijinul romanilor, mai exact al lui Caesar, dacă voia să-şi recapete tronul. Dar și Iulius Caesar avea nevoie de bani pentru a plăti datoriile la care îl împinsese tatăl Cleopatrei, pe când se lupta să-şi păstreze tronul. Cleopatra avea planuri mari: voia să ajungă pe tron şi să recupereze cât mai multe teritorii, inclusiv sudul Siriei şi Palestina.

Iulius Caesar a devenit amantul Cleopatrei, iar după asasinarea acestuia, regina s-a căsătorit cu prietenul lui, Marc Antoniu

Aliați prin interese, Caesar şi Cleopatra au devenit rapid amanţi şi au petrecut iarna asediaţi în Alexandria. Primăvara următoare au sosit întăriri romane, iar Ptolemeu XIII a fugit din calea acestora, sfârșind înecat în Nil. Cleopatra, acum căsătorită cu fratele ei Ptolemeu XIV, a preluat din nou tronul. Era, în continuare, amanta lui Iulius Caesar. În iunie 47 î.Hr. l-a născut pe Ptolemeu Caesar (cunoscut drept Caesarion, adică „micul Caesar”).

Caesarion, fiul Cleopatrei, a primit numele amantului, Iulius Caesar

Ea însăși pretindea că fiul ei este fiul lui Iulis Caesar, după care îi și alesese numele.  Cleopatra l-a numit pe bebelușul Caesarion drept co-guvernator al Egiptului în anul 44 î.Hr., iar arta care a supraviețuit îi înfățișează pe mamă și pe fiu ca atare, co-guvernatori.

Când a vizitat Roma, regina Cleopatra și fiul ei, Caesarion, au locuit în vila lui Iulius Caesar

Cu toate acestea, nu se știe cu siguranță dacă copilul era cu adevărat fiul lui Caesar. De altfel,  cât a trăit, Iulius Caesar nu l-a recunoscut niciodată pe copil ca fiind fiul său. Unul dintre prietenii lui Caesar, Gaius Oppius, a scris chiar un pamflet în care neagă faptul că Caesarion ar fi fost fiul acestuia.

Totuși, Cleopatra a făcut cel puţin o vizită oficială la Roma, însoţită de soţul-frate şi de fiul ei. A locuit alături de Caesarion  în vila personală a lui Iulius Caesar, de dincolo de Tibru, şi se poate să fi fost martoră la dedicarea unei statui în cinstea sa la templul lui Venus Genetrix, strămoaşa gintei Iulia din care făcea parte Caesar. Cleopatra se afla la Roma când Caesar a fost ucis în 44 î.Hr.

Caesarion a ajuns co-guvernator al Egiptului, la 3 ani

Imediat după întoarcerea ei la Alexandria în 44 î.Hr., Ptolemeu XIV a murit. Cleopatra a început să domnească alături de fiul ei, Ptolemeu XV Caesar, pe când acesta era doar un bebeluş. Abia în anul 30 î.Hr., Cleopatra s-a căsătorit cu generalul roman Marc Antoniu, prietenul amantului pierdut. Relația lor nu a fost însă de lungă durată.

Basorelief cu regina Cleopatra și fiul ei, Caesarion, pe templul dedicat luI Hathor din Dandarah, Egipt

După ce armatele romane ale lui Octavian (viitorul împărat Augustus) au învins puterile unite ale celor doi, Antoniu şi Cleopatra s-au sinucis, în 30 î. Hr., iar Egiptul a intrat sub dominaţie romană. Fiul ei, Caesarion, a fost ucis nu mult timp după aceea. Neexistând rămășițe ale lui Iulius Caesar sau Caesarion, este puțin probabil ca savanții să poată stabili vreodată, cu certitudine, dacă Cezar a fost cu adevărat tatăl lui Caesarion, notează LiveScience.com.

Surse foto: Pixabay, Wikipedia, Evz.ro

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre