Simona Ionescu / Redactor Șef

Iulius Cezar a fost răpit de pirați. S-a simțit jignit de recompensa prea mică

Iulius Cezar a fost răpit de pirați. S-a simțit jignit de recompensa prea mică
De marele Iulius Cezar știe toată lumea. La fel despre faptul că a fost omorât de Brutus, dar și că a avut o relație cu Cleopatra. Nu mulți știu însă că Iulius Cezar a fost cândva răpit de pirați. Și s-a supărat că recompensa cerută pentru el era prea mică.

O întâmplare mai puţin cunoscută despre viaţa împăratului roman Iulius Cezar este legată de răpirea sa de către piraţi în Marea Egee, pe când avea vârsta de 25 ani.  La vremea respectivă, Cezar abia îşi făcuse debutul la Roma ca avocat, recunoscut fiind pentru calitatea de orator şi pentru atitudinea neînduplecată în procesele împotriva foştilor guvernatori dați pe mâinile justiţiei pentru înşelăciune şi corupţie.

Pirații sicilieni au condus Marea Mediterană în secolele I și II î.Hr. În 75 î.Hr., aceștia l-au răpit pe Iulius Cezar și l-au reținut pentru răscumpărare. Insultat de suma pe care o cereau, Cezar le-a ordonat să o dubleze. Plata, ar fi spus el, ar trebui să fie potrivită pentru un împărat. 

Când a fost răpit de pirați, lui Iulius Cezar nu i-a convenit suma pentru răscumpărare 

Iulius Caesar nu era vreun tip oarecare de pe stradă. Statutul său înalt ar trebui să atragă după sine prețul exorbitant pe care îl merita. Cezar a luat în râs cei 20 de talanți de argint ceruți de pirați.

20 de talanți de argint sunt egali cu aproximativ 600.000 de dolari în banii de astăzi. Astfel, Cezar a decis că un om ca el valorează cel puțin 50. Cezar a trimis pe unii dintre marinarii săi pentru a lua banii de răscumpărare. Sarcina a durat 38 de zile, timp în care Cezar a profitat la maximum.

S-a comportat ca stăpânul corabiei 

Doar doi slujitori au rămas în urmă cu Cezar, dar acest lucru nu a fost suficient pentru a avea grijă de ego-ul său de dimensiune regală, astfel că se comporta mai mult ca un căpitan decât un prizonier.

Când Caesar voia să doarmă, țipa la marinarii de pe punte ca să tacă. Cezar a scris poezii și discursuri și le-a recitat echipajului, iar acesta a fost obligat să aplaude. Mărturiile istorice spun că pirații au ajuns să-l respecte și l-au tratat mai mult ca un tovarăș decât ca un prizonier.

I-a prins ulterior și i-a omorât 

Chiar dacă s-a împrietenit aparent cu pirații, Cezar nu a apreciat totuși cele întâmplate. El a promis că va vâna pirații și îi va răstigni. Când răscumpărarea a fost plătită, iar Caesar a fost eliberat, a luat imediat o mică flotă și a dat de urma piraților. 

Aceștia au fost luați prin surprindere, căci nu luaseră în serios amenințările. Oamenii lui Cezar i-au capturat, au luat banii înapoi și i-au dus la închisoare. Mărinimos însă din fire, Cezar a sărit peste tortură și i-a omorât direct. 

Foto: Facebook

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre