Simona Ionescu / Redactor Șef

Poarta milei din Ierusalim, locul pe unde va intra Mântuitorul

Poarta milei din Ierusalim, locul pe unde va intra Mântuitorul
Evreii o numesc Poarta Milostivirii. Creștinii îi spun Poarta milei sau poarta de aur. La prima vedere este doar o intrare de piatră, sigilată. Ce să aibă acest loc atât de special? Pe aici va intra Mântuitorul.

De ce există atât de multă controversă astăzi în legătură cu o poartă prin care nici măcar nu poți să treci? Explicația e una singură. Poarta milei este o poartă pentru Mântuitor. Când se va întoarce pe pământ, va intra prin acest loc. „Slava Domnului a intrat în templu pe poarta dinspre răsărit.”  (Ezechiel 43:4)

Se spune că orice persoană care stă sub această structură impresionantă are fiori pe șira spinării, iar tradiția evreiască susține că această va rămâne sigilată până când Mesia va intra pe poarta de est.

Poarta Milei în anul 1876

Împărăția mesianică

Aceasta a fost marea așteptare a peste 150.000 de evrei care au fost îngropați pe Muntele Măslinilor în ultimii 3.000 de ani. Cei mai mulți dintre ei doreau să fie înmormântați pe Muntele Măslinilor, deoarece se află vizavi de Muntele Templului.

Ei credeau că vor fi printre primii oameni înviați atunci când Mesia va intra pe poarta de est și va inaugura Împărăția Mesianică. Cu toate acestea, Dumnezeu a folosit poarta de est a orașului fortificat în marele Său plan de ispășire și răscumpărare încă din timpurile biblice, cum ar fi cu ritualul țapului ispășitor de la Yom Kippur (Ziua Ispășirii).

În mijlocul interiorului Golden Gate. În colțurile îndepărtate sunt vizibile doi stâlpi de poartă masivi monolitici

A purtat numele de Poarta Șușan

Înainte să fie denumită Poarta Milostivirii să existe, porții de est a Ierusalimului i se spunea Poarta Șușan. Tradiția evreiască spune că evreii care se întorceau din exilul din Imperiul babilonian și cel persan au gravat pe poarta Șușan o imagine a palatului din capitala persană Șușan, în semn de recunoștință față de regii Persiei pentru că i-au ajutat să reconstruiască Templul și, mai târziu, Ierusalimul.

În tradiția evreiască, Poarta Șușan se afla mai jos decât celelalte porți și a fost construită în linie cu intrarea în Templu, poarta curții interioare, poarta curții exterioare și Muntele Măslinilor.  Prin urmare, atunci când Marele Preot îndeplinea ritualurile de purificare pe Muntele Măslinilor, el putea vedea peste Poarta Șușan și în sanctuarul Templului.

Marele preot își punea ambele mâini pe capul acestuia și mărturisea asupra lui „toată răutatea și răzvrătirea israeliților, toate păcatele lor și le punea pe capul țapului”

Pentru că se află în apropierea Muntelui Măslinilor, Poarta Șușan a fost folosită în cea mai sfântă zi a anului evreiesc, Yom Kippur (Ziua Ispășirii), în procesul de ispășire a lui Dumnezeu pentru națiunea Israel. Potrivit scrierilor evreiești antice din Mishnah (care descriu ceea ce se întâmpla în perioada celui de-al Doilea Templu), două capre erau cumpărate de Yom Kippur la poarta de est.

Pe aici va intra Mântuitorul!

O capră era sacrificată în curtea Templului pentru a face ispășire pentru Locul Preasfânt, Cortul Întâlnirii și altarul „din cauza necurăției și a răzvrătirii israeliților, oricare ar fi fost păcatele lor”. Un alt țap, numit țapul ispășitor, era trimis pe această poartă estică după ce Marele Preot își punea ambele mâini pe capul acestuia și mărturisea asupra lui „toată răutatea și răzvrătirea israeliților, toate păcatele lor și le punea pe capul țapului”.

Iisus a intrat pe această poartă pentru a inaugura un Nou Legământ de ispășire pentru păcatele omenirii

În timp ce țapul ispășitor al Primului (Vechiului) Legământ a ieșit pe poarta de est pentru a face ispășire pentru națiunea Israel, creștinii cred că Yeshua (Iisus) a intrat pe această poartă pentru a inaugura un Nou Legământ de ispășire pentru păcatele întregii omeniri.

„Bucură-te mult, fiică a Sionului! Strigă în triumf, fiică a Ierusalimului!  Iată, Regele tău vine la tine, neprihănit și biruitor, blând și călare pe o măgăriță, pe un mânz, mânzul unei măgărițe.” Iisus a coborât de pe Muntele Măslinilor în est și a intrat în Ierusalim prin ceea ce mulți cred că este poarta de est (Luca 19:36-37).

El a făcut acest lucru în ziua cunoscută de creștini ca Duminica Floriilor, în aceeași zi în care se alegeau mieii de Paște, care urmau să fie sacrificați patru zile mai târziu.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre