Măsura doar 114 cm în înălțime, dar dragostea pe care „piticul Tismanei” i-a purtat-o lui Dumnezeu era imensă. Cel mai mic om din lume, care măsura doar 78 de centimetri are o poveste interesantă.
Figură reprezentativă a lumii monahale din acea perioadă, călugărul Gherasim Cornescu a scris o filă importantă în istoria mănăstirii Tismana. Pentru că a devenit atât de cunoscut, starețul sfântului locaș a decis să facă și vederi cu chipul „piticului”.
„O mogâldeață de om, cu glas de copil”
Călugărul pitic este descris poate cel mai bine de Alexandru Vlahuță în România pitorească. „În poarta mănăstirii ne iese înainte «piticul Tismanei», un călugăr mic, spân, cu faţa zbârcită ca un hrib, o mogâldeaţă de om, cu glas de copil, cu ochi şi mişcări de maimuţă.
Arătarea aceasta ciudată se potriveşte de minune cu sălbăticia locului în care ne aflăm”, a spus scriitorul. Despre călugărul Gherasim Cornescu nu se cunosc prea multe lucruri, dar se știe că a trăit între anii 1815-1902.
Cel mai mic om din lume a avut doar 78 cm
Dacă Gherasim Cornescu s-a poziționat pe locul 16 în topul celor mai mici oameni ai lumii, în fruntea clasamentului s-a aflat piticul Józef Boruwłaski, de origine poloneză, angajat de curte și muzician, care a efectuat turnee la curțile europene și turcești.
Józef Boruwłaski s-a născut lângă Halicz în Polonia în noiembrie 1739. Părinții săi par să fi fost nobili săraci, dar este imposibil ca Józef să fi avut vreo pretenție reală la titlul de „conte”, deoarece nu existau titluri aristocratice poloneze similare.
Doi dintre cei cinci frați ai săi erau de asemenea scunzi, dar a avut un frate care a ajuns la 1,93 m înălțime și a murit în luptă ca soldat.
Având în vedere proporțiile corpului său și faptul că la vârsta adultă era uneori confundat cu un copil mic, este probabil ca Józef să fi fost un pitic hipofizar, spun specialiștii.
A primit un inel cu diamant de la unul dintre copiii împărătesei Maria Tereza
Când Boruwłaski avea 15 ani ani și o înălțime de doar 64 cm a ajuns la Viena, unde a fost prezentat împărătesei Maria Tereza, o doamnă pe care Józef a descris-o ca fiind „Regina Ungariei” în autobiografia sa.
Bunele maniere ale lui Boruwłaski se pare că l-au impresionat atât de mult pe unul dintre copiii împărătesei încât aceasta i-a dăruit un inel cu diamant.
Se păstra în formă consumând multă apă
În 1760, Boruwłaski a ajuns la Paris, unde a frecventat curtea în diverse baluri mascate și spectacole. Și-a dezvoltat obiceiul de a nu bea decât apă, menținându-se aparent în formă în acest fel, iar la vârsta de 22 de ani avea o înălțime de 71 cm.
Ulterior, piticul a ajuns la Haga, unde ar fi impresionat doamnele de la curte. În drumul său spre Varșovia prin Germania, Boruwłaski s-a îndrăgostit de o actriță dintr-o companie de comedianți francezi. Sentimentele sale nu au fost reciproce.
I se spunea Micul Conte
În primăria din Durham se află o stuaie în mărime naturală a acestuia, împreună cu o mică expoziție de obiecte personale, inclusiv un costum, o pălărie, un baston, un scaun și o vioară.
Un templu grecesc tetrastil, restaurat în 2007, se află pe malul râului Wear din Durham, numit „Casa contelui”. Există o colecție de documente referitoare la cel pe care oamenii din Durham îl numeau „Micul Conte” la biblioteca Palace Green a Universității Durham.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook